Actualitate
Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna 2014: Expoziţie de caricatură semnată de Eduard Mattes. Peste 50 de filme înscrise în competiţie
În competiţia Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a, ce se va desfăşura în perioada 6-8 iunie, au fost înscrise până acum peste 50 de filme, atât din România, dar şi din ţări precum Japonia, Croaţia, Irlanda, Bulgaria sau Africa de Sud. În cadrul evenimentului, caricaturistul israelian de origine română Eduard Mattes va avea o expoziţie personală.
Mulţi dintre actorii scenei române vor avea o surpriză plăcută când îşi vor vedea la Zlatna portretele realizate în stilul unic al caricaturistului Mattes. Născut la Iaşi, în 1956, Edi Mattes este absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, dar şi al Şcolii Populare de Artă din Iaşi. Împreună cu familia, Eduard Mattes a emigrat în Israel în 1985, iar acum locuieşte în Haifa, Israel.
În prezent, el este membru al mai multor asociaţii de caricaturişti atât din România, cât şi din Israel, având lucrări expuse în mai multe ţări.
Sesiunea de înscriere la FIFE Zlatna 2014 este deschisă tuturor cineaştilor independenţi sau profesionişti, până pe data de 15 mai 2014.
Citeşte şi Dublă lansare de carte la Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna: „Dacia Preistorică Ilustrată” și „Mandale dacice”
La FIFE Zlatna se pot înscrie filme documentare pe teme etnografice, fără restricţii de durată, indiferent dacă au mai participat sau nu la alte festivaluri.
Filmele trebuie să aibă calităţi cinematografice, implicaţie artistică şi o puternică prezenţă a punctului de vedere al realizatorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Sunt apreciate în mod special documentarele creative şi filmele de autor, care pun accent pe modul de abordare al originii, modului de viaţă, culturii şi obiceiurile comunităţilor sau popoarelor.
Acestea vor intra în atenţia juriului alcătuit din Dorel Vișan (preşedinte), Sebastian Papaiani, Marian Stere, Cristi Toporan, Horia Barna, Florin Toader, Ioan Fulea.
Vor fi acordate următoarele premii: Premiul juriului, Premiul publicului, Cea mai bună imagine a unui film românesc, Cea mai bună imagine a unui film străin, Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc, Cea mai bună coloană sonoră a unui film străin, Cea mai bună regie a unui film românesc, Cea mai bună regie a unui film străin, Cel mai bun montaj de film.
Citeşte şi Corina Chiriac va prezenta Festivalul Internațional de Film Etnografic Zlatna 2014
Organizatorii susţin că va fi un eveniment cultural de anvergură, menit sa arate, deopotrivă, iubitorilor artei, dar şi admiratorilor tradiţiilor, că Zlatna s-a transformat într-un nou centru cultural şi turistic al României.
FIFE îşi propune să continue propagarea culturii şi traditiilor naţionale, prin intermediul promovării tinerilor artişti. Singurul festival etnografic de film din Romania sprijină formarea şi educarea cineaştilor independenţi, are rolul de a descoperi noi talente şi promovează schimbul de valori culturale cu alte ţări.
Festivalul este deschis şi profesioniştilor cineaşti, care doresc să contribuie la edificarea patrimoniul cultural naţional sau internaţional.
Primarul Silviu Ponoran a propus înfiinţarea unui Centru cultural al artelor vizuale, care să aibă şi o casă de producţie proprie, în cadrul căruia vor fi angrenaţi tinerii din Zlatna. Sub tutela centrului cultural al artelor vizuale s-au înfiinţat un cineclub şi un fotoclub, unde tinerii pot urma cursuri de operatorie, montaj film, regie film şi artă fotografică, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, aduşi din Bucureşti.
În cadrul festivalului va fi organizată şi o expoziţie-concurs de fotografie etnografică.
Despre membrii juriului
Dorel Vişan, preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a. Născut în Tăuşeni, judeţul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă.
Sebastian Papaiani este o figură marcantă a teatrului şi filmului românesc. Născut în Piteşti, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, iar în 1963, debutează în filmul „Un surâs în plină vară”, unde se face remarcat atât de critici, cât şi de public. Filmează an de an, atât în drame, cât şi în comedii şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile: Gogu a lu’ Pupăză – Nea Marin Miliardar, Plutonier Căpşună – BD…, Alecu – Astă seară dansăm în familie, Păcală, Pompei – Toamna bobocilor şi, mai ales, Ieremia – Toate pânzele sus.
Marian Stere este specialist pentru muzica de film. S debutat în vremea copilăriei sale, în anul 1976, la Televiziunea Română, într-o emisiune realizată de mult regretatul Alexandru Bocăneţ. De atunci, s-a lăsat cucerit de arta spectacolului şi a continuat drumul către muzică şi cuvintele bun simţ şi de bun gust. Este redactorul Radio România Internaţional.
Horia Barna, cunoscut jurnalist, profesor şi traducător, este reprezentantul ICR Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi literatura română a Universităţii din Bucureşti, cu a doua specializare pe limba spaniolă. Ca jurnalist, acesta a lucrat la Tineretul Liber, Evenimentul Zilei, Radio Total, Grupul Nord-Est Media Net, Agerpres, iar ca traducător a publicat mai ales traduceri de literatură din spaniolă.
Florin Toader este conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, la catedra Imagine de Film şi Televiziune – Facultatea de Arte. Pasionat de film şi artă, în general, Florin Toader a lucrat ca director de imagine pentru mai multe filme de lung metraj sau scurtmetraje. Este doctor în arte.
Cristi Toporan, regizor, este un tânăr ale căror pelicule au fost apreciate de către specialiştii în cinematografia românească. La prima ediţie a FIFE Zlatna, din anul 2013, Cristi Toporan a fost distins cu premiul pentru Cea mai bună regie a unui film românesc “Pâinea la ţest”. Membru al Uniunii Cineaştilor din România, Toporan este şi regizorul artistic al postului de televiziune Digi 24.
Ioan Fulea, unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică populară din Ardeal, este reprezentantul autorităţilor locale în juriul FIFE Zlatna. Născut în localitatea Sebeş, din judeţul Alba, Ioan Fulea este o personalitate complexă: inginer metalurg, dar şi rapsod al Ardealului recunoscut ca fiind un „ambasador de suflet al României”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News