Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Finanţarea penitenciarelor: Deţinuţii, implicaţi în activităţi menite să aducă bani la bugetul ANP

Publicat

Deținuții ar urma să fie implicați în activități prin care să fie aduse venituri la bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Aşa prevede un proiect adoptat joi de Senat.

Prin proiectul iniţiat de Guvern se propune abrogarea Legii 48/2012 privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate şi înlocuirea acesteia cu o nouă lege, ca urmare a apariţiei unor reglementări separate de legea-cadru, dar şi a apariţiei altor surse de venituri pe care le realizează unităţile penitenciare care nu îşi găsesc reglementarea în actuala legislaţie.

„Scopul final al acestui proiect este acela ca persoanele deţinute, acolo unde regimul de detenţie permite, să fie antrenate în activităţi care aduc venituri la bugetul Administraţiei Penitenciarelor, având ca efect degrevarea bugetului ANP de o parte din banii alocaţi de la bugetul stat, dar şi de a pregăti persoana condamnată pentru momentul când va fi pusă în libertate, cu scop educativ şi de reintegrare în societate”, a declarat Sofia Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, persoanele aflate în detenţie pot presta diferite activităţi atât în unităţile penitenciare, cât şi în afara acestora, în condiţiile stabilite de lege, realizând diferite tipuri de venituri.

Exemple:

– venituri din prestări servicii cu deţinuţii, în interiorul sau exteriorul locului de deţinere: servicii de spălătorile, reparaţii auto, preparare hrană pentru arestaţii preventiv aflaţi în arestul poliţiei, precum şi pentru persoanele private de libertate din alte unităţi ale sistemului administraţiei penitenciare; venituri din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie, precum produse vegetale, produse animaliere, preparate din carne/lapte, produse de panificaţie, patiserie, mic mobilier, articole tâmplărie

– alte venituri obţinute de penitenciare: din chirii şi arenzi; din transportul către terţi, copiere documente în baza cererilor personale ale deţinuţilor, tratamentente protetice; taxe de participare la concurs; servicii de cazare şi masă în centrele de pregătire proprii, organizarea şi funcţionarea punctelor de desfacere ale popotelor şi bucătăriilor; cota aplicată meniurilor servite persoanelor din afara sistemului administraţiei penitenciare; venituri din valorificări de bunuri scoase din funcţiune; refacturare unităţi din spaţii închiriate; penalităţi; deşeuri; despăgubiri; subvenţii pentru agricultură, garanţii de participare, garanţii de bună execuţie; venituri din vânzarea caietelor de sarcini; venituri din donaţii şi sponsorizări; venituri din transferuri voluntare.

Conform prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, penitenciarele, penitenciarele pentru tineri, cele pentru femei, centrele educative şi cele de detenţie pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Votul final va fi la Camera Deputaţilor.

surse: hotnews.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax