Eveniment
Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. Ce sumă poți lua, în funcție de suprafață. Trebuie să ai minim 1.000 de mp

Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii: Este vorba despre un ajutor de minimis prin care fermierii pot primi până la 1.500 euro pe 1.000 de metri pătrați, în limita a 50.000 euro pe 3 ani, între 2025–2027. Sumele care se pot lua țin de suprafața cultivată, dar, atenție, este nevoie ca un procent din teren să fie cultivat cu tomate. Găsiți detalii mai jos.
Guvernul României a aprobat, prin Hotararea nr. 325/2025, o nouă schema de ajutor de minimis pentru fermierii care cultivă legume în spatii protejate (sere și solarii).
Programul este valabil în perioada 2025–2027 si urmărește sprijinirea agriculturii locale și creșterea competitivității producției de legume românești, potrivit Termene.ro.
Hotărârea a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 304 din 7 aprilie 2025.
Ajutor de minimis pentru legume cultivate în sere și solarii: Ce trebuie să cultivi pentru a lua banii
Programul include nouă tipuri de legume:
a) ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar şi/sau iute – Capsicum annuum L.;
b) castraveţi – Cucumis sativus L.;
c) ceapă verde – Allium cepa L.;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L.;
e) salată – Lactuca sativa L.;
f) spanac – Spinacea oleracea L.;
g) tomate – Solanum lycopersicum L.;
h) varză – Brassica oleracea L.;
i) vinete – Solanum melongena L.
Condiții pentru eligibilitatea fermierilor:
Reprezentanţii DAJ, împreună cu reprezentanţii centrelor judeţene APIA, vor face verificări privind existenţa suprafeţelor declarate şi înfiinţate şi stabilirea suprafeţelor cultivate în fiecare spaţiu protejat.
În urma analizei hotărârii de guvern se pot scoate cele mai importante condiții impuse solicitanților de finanțări:
1. Cultivarea legumelor in spatii protejate (sere/solarii);
2. Suprafața minima eligibilă: 1.000 mp;
3. Suprafețele trebuie înregistrate în Registrul agricol la primărie;
4. Fermierii trebuie să obțină producții minime (ex: 3.000 kg tomate/1.000 mp);
5. Înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea programului;
6. Deținerea unui atestat de producător valabil;
7. Păstrarea unui registru complet al tratamentelor fitosanitare;
8. Utilizarea exclusivă a terenurilor pe baza unui act juridic legal;
9. Comercializarea producției prin canale legale: cooperative, piețe, retail;
10. Documente doveditoare: facturi, carnet de comercializare sau SPV ANAF;
11. Să nu depășească pragul de 50.000 euro/3 ani din ajutoare de minimis;
12. Cererea se depune între 2 februarie si 15 aprilie (sau pana la 30 mai in 2025);
13. Documentele pot fi depuse si online sau prin posta/curierat;
14. Toate copiile depuse trebuie semnate si marcate „conform cu originalul”;
15. Verificarea in teren a suprafețelor se face pana pe 30 septembrie;
16. Prelevarea probelor pentru pesticide de către oficiile fitosanitare;
17. Recoltarea si valorificarea producției pana la 15 octombrie;
18. Depunerea documentelor justificative pana pe 24 octombrie;
19. Păstrarea documentației timp de 10 ani la DAJ;
20. Returnarea sprijinului cu penalități in caz de nerespectare a condițiilor.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat prin programul de minimis, producătorii trebuie să respecte următoarele condiții legate de suprafața cultivată:
Suprafața totală: 1.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 1.000 mp
- Alte legume eligibile: 0
Suprafața totală: 1.001–2.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 1.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: 2.001–3.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 1.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: 3.001–4.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 2.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totalăSuprafața totală: 4.001–5.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 2.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: 5.001–6.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 3.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: 6.001–7.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 3.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața total
Suprafața totală: 7.001–8.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 4.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: 8.001–9.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 4.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: 9.001–10.000 mp
- Suprafață minimă tomate: 5.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Suprafața totală: peste 10.001 mp
- Suprafață minimă tomate: 6.000 mp
- Alte legume eligibile: diferența până la suprafața totală
Finanțări pentru legume cultivate în sere și solarii. Ce producție minimă trebuie să ai
Legiuitorul a introdus și niște criterii de productivitate. Astfel, pentru a beneficia de acest ajutor de stat pentru producătorii de legume, fiecare cultură trebuie să atingă o producție minimă, astfel:
- Ardei gras/lung/gogoșar: 2.000 kg/1.000 mp (2 kg/mp)
- Ardei iute: 600 kg/1.000 mp (0,6 kg/mp)
- Castraveți: 4.000 kg/1.000 mp (4 kg/mp)
- Ceapă verde: 100.000 bulbi/plante/1.000 mp (100 bulbi/mp)
- Fasole păstăi: 1.500 kg/1.000 mp (1,5 kg/mp)
- Salată: 10.000 plante/1.000 mp (10 plante/mp)
- Spanac: 1.000 kg/1.000 mp (1 kg/mp)
- Tomate: 3.000 kg/1.000 mp (3 kg/mp)
- Varză: 4.000 kg/1.000 mp (4 kg/mp)
- Vinete: 4.000 kg/1.000 mp (4 kg/mp)
Foto: Florin Hada și ferma lui de la Hăpria. Arhivă, rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mirabela Șoptirean
miercuri, 09.04.2025 at 05:19
daca va atingeti la incasarile mele va ruinez.👊🤭💋