Connect with us
Advertisement

Actualitate

”Firma virtuală” lansată de UAB a făcut primii pași. 60 de studenți vor fi consiliați profesional

Publicat

Universitatea ”1Decembrie 1918” a lansat, la începutul anului, proiectul ”Firma virtuală – Sistem interactiv de învăţare pentru creşterea gradului de ocupare şi adaptare a studenţilor pe piaţa muncii”. Astfel până în acestă toamnă, a fost selectat grupul țintă format din 60 de studenți care vor beneficia de 40 de ore de consiliere profesională și activități practice. De asemenea s-au achiziționat 15 calculatoare pentru dotarea unui laborator.

În ultimii ani, atenţi la inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor şi interesaţi de evoluţia lor profesională, dascălii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia acordă importanţă completării pregătirii teoretice a studenţilor şi masteranzilor cu activităţi de instruire practică tot mai diversificate. Universitatea colaborează cu întreprinderi, firme şi instituţii din domeniul economic, administrativ şi al educaţiei, parteneriatele realizate fiind de natură să apropie viitorii absolvenţi de realităţile concrete de pe piaţa muncii. În acelaşi context, au fost demarate şi se află în derulare şi ample proiecte de modernizare a dotărilor din laboratoare şi de facilitare a accesului studenţilor la metode moderne de instruire, prin crearea de oportunităţi de valorificare şi perfecţionare a cunoştinţelor acumulate în sălile de curs.

În această toamnă, un astfel de proiect câştigat prin competiţie oferă tinerilor din universitatea albaiuliană noi oportunităţi de instruire practică. Demarat la începutul anului 2012, proiectul „Firma virtuală – Sistem interactiv de învăţare pentru creşterea gradului de ocupare şi adaptare a studenţilor pe piaţa muncii”, derulat în parteneriat cu Info- Consorzio Interaziendale Per la Formazione din Torino-Italia, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” (Contract nr. POSDRU/109/2.1/G/82018), are o valoare totală de 1765948.78 lei. Activităţile proiectului, derulate pe durata a 2 ani, au ca scop creşterea competitivităţii, creşterea gradului deinserţie pe piaţa muncii, dezvoltarea aptitudinilor individuale şi îmbunătăţirea calităţii capitalului uman, diversificarea serviciilor de orientare şi consiliere profesională, furnizarea instrumentelor necesare elaborării unui plan de afaceri realist şi fezabil, stimularea muncii în echipă, dezvoltarea spiritului de concurenţă, experimentarea la nivel virtual a operaţiunilor de start-up şi de management al unei întreprinderi, creşterea capacităţii de luare a deciziilor, monitorizarea inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii.

Până în această toamnă s-au derulat câteva activităţi importante, în conformitate cu graficul propus de echipa de implementare. Astfel, a fost selectat grupul-ţintă al proiectului pentru primul an de derulare, reprezentat de 60 de studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, selectaţi din ciclurile de licenţă şi de masterat de la specializările Administrarea Afacerilor, Marketing, Contabilitate şi Informatică de Gestiune, Finanţe-Bănci, Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor. La selecţie au participat toţi studenţii care au completat fişa de înscriere, în funcţie de criteriile stabilite de echipa de implementare a proiectului. Cei 60 de studenţi şi masteranzi vor beneficia de 40 de ore de consiliere profesională şi activităţi practice, pregătirea lor organizându-se pe 5 serii de câte 12 studenţi/serie. Cursurile sunt programate începând cu data de 15 noiembrie 2012. Și în cel de-al doilea an de implementare a proiectului o altă serie de 60 de studenţi vor beneficia de acest program de pregătire practică.

Pentru ca această activitate de perfecţionare să fie una performantă, în cadrul proiectului s-au achiziţionat 15 calculatoare de ultimă generaţie pentru dotarea unui laborator de specialitate şi au fost instruiţi de către partenerul italian Infor, în cadrul unor activităţi de training profesional, 6 tutori care urmează să coordoneze în mod direct activitatea practică a studenţilor. Proiectul propune, ca metode inovatoare, simularea activităţii unor companii de succes, crearea unor firme de exerciţiu/ întreprinderi pentru studenţi, activităţi de consiliere şi orientare profesională. Se are în vedere crearea unui portal specific, precum şi personalizarea şi dezvoltarea unui software pentru simularea activităţii de administrare a unei companii, acestea facilitând activitatea de învăţare interactivă. Exerciţiul de firmă va fi efectuat pe diferite configuraţii care se adresează atât viitorilor angajaţi, cât şi viitorilor antreprenori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Festivitate de premiere la “Firma Virtuală”: Primii 75 de cursanți ai proectului derulat de UAB au finalizat stagiul de practică. | Alba24

  2. Pingback: Festivitate de premiere la “Firma Virtuală”: Primii 75 de cursanți ai proiectului derulat de UAB au finalizat stagiul de practică | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement