Eveniment
Focar de trichineloză în Alba: Peste 40 de cazuri de confirmate în zonele Aiud, Blaj şi Vinerea. Medic veterinar cercetat penal
În judeţul Alba, de la începutul acestei săptămâni au fost înregistrate peste 40 de cazuri de persoane care s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au consumat carne infestată de porc. Datele au fost confirmate de directorul DSP Alba, Horea Timiş, care a precizat că acestea sunt situaţii în care a fost constatată prezenţa infestării cu Trichinella.
În laboratorul DSP Alba au ajuns 50 de eşantioane pentru analiză. Din acestea, a fost confirmată prezenţa infestării cu Trichinella pentru un număr de aproximativ 30 de persoane, până vineri, la ora 17.00. Şeful DSP Alba, Horea Timiş, a declarat pentru Alba24.ro că ancheta este în desfăşurare, iar numărul cazurilor ar putea creşte. La ora 20,o0 numărul cazurilor a depășit 40. Persoanele care s-au îmbolnăvit cu trichineloză primesc îngrijiri medicale în spitale din judeţ. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în zona Aiud (21 persoane, până vineri, la ora 20.00, ) dar şi la Blaj ( 20 persoane) şi Vinerea.
Citește și Ce pedeapsă „grea” riscă veterinarul Alexandru Nemet din Aiud, pentru rezultatul dat greșit la analiza trichineloscopică a cărnii de porc
Reamintim că riscul de infestare apare prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne: infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnaţ uscat sau afumat, şuncă.
3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
4. Tăierea clandestină a animalelor
Citiți și: Focarul de trichineloză de la Aiud: Medicul care a dat aviz de consum la carnea infestată va fi sancționat. 21 de persoane sunt afectate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
sanda
duminică, 12.01.2014 at 21:31
Care a fost inconstientul acela? Trebuie sa ii cunoastem numele ptr. a/l ocoli. Ar trebui inchis pentru ceea ce a facut