Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, pentru prima dată la Alba Iulia. A susținut o conferință despre Regina Maria

Publicat

IMG_0013 Ambasadorul Marii Britanii în România, Excelența Sa Paul Brummell, aflat pentru prima dată la Alba Iulia, a susținut vineri, 27 ianuarie, o conferință despre Regina Maria, la Universitatea „1 Decembrie 1918”.

Tema evenimentului desfășurat la Palatul Apor a fost „Leadership style of Queen Marie of Romania”.

„Este o mare plăcere să mă aflu aici. Este prima vizită a mea oficială la Alba Iulia și știind că anul următor este un an foarte important pentru Alba Iulia și pentru România întreagă am constatat că este un moment interesant să spun ceva despre Regina Maria care a avut un rol foarte important în Marea Unire din 1918, deși a fost născută în Marea Britanie”, a declarat Excelența Sa Paul Brummell.

Ambasadorul Marii Britanii în România a transmis la Alba Iulia că Regina Maria este probabil cetățeanul britanic care a avut probabil cea mai mare influență în istoria României.

Regina Maria s-a născut în 1875. Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh și al doilea fiu al Reginei Victoria, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, a fost unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Regina Maria s-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, principele moștenitor al tronului României, fiind cu 10 ani mai tânără decât acesta. Încă de la început a încercat și a reușit să se integreze națiunii care o adoptase ca principesă și, începând din 1914, ca regină.

Primul lor copil s-a născut la numai nouă luni și cinci zile de la căsătoria lor, este vorba despre principele Carol, născut la castelul Peleș, în 1893. A urmat apoi principesa Elisabeta (1894), principesa Maria (1900), principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) și principele Mircea, născut în ianuarie 1913.

Principesa Maria a devenit Regină a României, odată cu accederea la tron a principelui Ferdinand, la 11 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I. Era o perioadă crucială din istoria României, marcată de izbucnirea Primului Război Mondial, în care atât familia regală cât și întreaga societate românească era profund divizată în tabere ce susțineau fie neutralitatea fie intrarea în război de partea uneia sau alteia dintre cele două alianțe aflate în conflict.

În ciuda presiunilor financiare și morale atât din partea Antantei, cât și a Puterilor Centrale, România a rămas credincioasă neutralității în decursul primilor doi ani ai primului război mondial.

Pe tot parcursul perioadei de neutralitate Maria a susținut realizarea obiectivelor naționale prin alăturarea României de partea puterilor Antantei. Având în vedere descendența sa regală anglo-rusă, dar și popularitatea foarte mare de care se bucura în rândul populației, ea a fost percepută în țările Antantei ca fiind unul dintre principalii factori de influență în favoarea cauzei Antantei în România.

Ambasadorul a transmis la sfârșitul conferinței că s-a simțit foarte bine la Alba Iulia. „Este un oraș foarte frumos. Cred că Cetatea din Alba Iulia este ceva special, este o mândrie pentru România”, a spus Paul Brummell.

Conferința a fost organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Ambasada Marii Britanii în România. Programul Excelenței Sale la Alba Iulia include și o întâlnire cu reprezentanții UAB.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax