Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Arhidiaconul Constantin Voicu, al doilea ctitor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia a primit titlul de Doctor Honoris Causa

Publicat

În cadrul celei de-a XII-a ediţii a Simpozionului internațional „Religie şi politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht” de la Alba Iulia, miercuri, a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu, de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” Sibiu. Părintele Rector a fost cinstit la Alba Iulia pentru activitatea teologică, dar şi pentru faptul că este cel de-al doilea ctitor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia. Din motive de sănătate, Părintele Rector Constantin Voicu nu a putut ajunge la Alba Iulia, astfel că diploma i- a fost înmânată prodecanului Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu.

Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul A9 al Universității „1 Decembrie 1918” şi au participat Înaltpreasfinţitul Irineu, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz, conf. univ. dr. al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Marius Telea, prorectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Moise Achim, conf. univ. dr. Lucia Căbulea, Diana Câmpan, purtător de cuvânt UAB, conf. univ. dr. Octavian Tătar şi Pr. prof.univ.dr. Emil Jurcan.

Conf. univ. Marius Telea a citit Laudaţio, prezentând activitatea Părintelui Rector Constantin Voicu, pe care mulţi îl cunosc ca fiind un „ctitor de oameni”: „ S-a născut la 5 decembrie 1929 în oraşul Braşov, într-o familie evlavioasă, iar după cursurile primare, a urmat studiile liceale la vestita şcoală şaguniană din Sibiu. A urmat apoi cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care le-a încununat cu titlul de licenţiat în anul 1952. Din 1952 şi până în 1996 activitatea profesională a Părintelui Rector s-a concretizat în îndeplinirea cu multă abnegaţie şi dăruire a mai multor funcţii şi responsabilităţi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, devenit apoi Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Astfel, între 1952-1959 a funcţionat ca bibliotecar al Bibliotecii Mitropolitane, iar din 1959 până în 1973 a îndeplinit funcţia de secretar şef la Institutul Teologic Universitar. În anul 1973 a ocupat prin concurs postul de lector la disciplina  Patrologie şi Literatură postpatristică, iar în 1975 devine conferenţiar. Se titularizează ca profesor universitar la aceeaşi catedră în 1976, predând la zeci de generaţii de studenţi şi masteranzi până în 1996, iar munca de îndrumător în cadrul programului de doctorat şi-a continuat-o fără întrerupere până în ziua de azi. Se cuvine să aducem precizarea că între anii 1976-1979 a îndeplinit funcţia de prorector, iar între 1979-1992 (timp de treisprezece ani) înalta demnitate de rector al acestui renumit şi vechi aşezământ de cultură teologică, care este Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna”, fiind cel mai longeviv rector din istoria acestei instituţii. În 1996 s-a transferat pe postul de profesor titular de Patrologie şi Literatură postpatristică la noua Facultate de Teologie a Universităţii „1 Decembrie” din Alba Iulia, unde a fost ales decan, aşezământ la a cărui înfiinţare a avut un aport deosebit. Din primăvara anului 2000 devine decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii din Oradea. De fapt, legăturile sale cu Oradea sunt mult mai vechi, deoarece a activat şi anterior, în calitate de profesor asociat la această facultate”.

Prodecanul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, Ioan Mircea Ielciu a mulţumit în numele Arhidiaconului Constantin Voicu pentru titlul de Doctor Honoris Causa, acordat unui „ctitor de oameni”, declarând că: „aţi acordat cinstea cuvenită unui vrednic slujitor al teologiei”.

Înalpreasfinţitul Irineu a fost elev al Părintelui Rector în perioada 1974-1975 la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu şi a declarat că i-a sădit dragostea pentru teologia patristică. Arhiepiscopul de Alba Iulia îl consideră pe Arhidiaconul Constantin Voicu un „rector democrat” care în perioada comunistă a ajutat mulţi oameni, dincolo de competenţele profesionale fiind un „un om după chipul lui Hristos”.
Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. interesatu

    miercuri, 15.05.2013 at 20:42

    De unde ati mai scos tampenia numita CTITOR DE OAMENI! Voi ziaristii nu stiti ce sa mai inventati in materie de laude si emiteti tot felul de bazaconii pe care le gasiti foarte inteligente. Cred ca si parintele s-ar minuna sa auda cum l-ati poreclit.Vai de scoala unde ati invatat !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax