Actualitate
FOTO: Avocaţi din mai multe judeţe au dezbătut la Alba Iulia probleme practice în aplicarea noilor coduri penale
Avocaţi din Barourile Alba şi Hunedoara, dar şi reprezentanţi ai CSM, judecători şi profesori de la universităţi din Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi magistraţi din alte zone din ţară s-au reunit sâmbătă la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe în care au fost dezbătute probleme practice în aplicarea noilor Coduri penale.
Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost dedicat memoriei avocatului Camil Velican, primul primar român al oraşului Alba Iulia.
În deschiderea conferinţei au vorbit decanii celor două barouri de avocaţi, Ioan Rus (Alba) şi Ioan Sorin Cristian (Hunedoara), în program fiind incluse prezentări privind legea penală mai favorabilă susţinută de judecător Andreea Simona Uzlău – CSM şi despre plângerea împotriva actelor şi măsurilor de urmărire penală în camera preliminară, susţinută de judecător Mihail Udroiu.
Alte prezentări au fost susţinute de prof. univ. dr. Valerian Cioclei – Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, care a vorbit despre infracţiuni contra vieţii din perspectiva noului Cod penal şi prof. univ. dr. Gheorghiţă Mateuţ – Facultatea de Drept a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, despre dreptul la apărare în Noul Cod de procedură penală.
Un alt moment al conferinţei a fost lansarea volumului Noul Cod de Procedură Penală (comentat), în prezenţa autorilor, prof. univ dr. Nicolae Volonciu şi Andreea Simona Uzlău.
“Azi la Alba Iulia a avut loc o conferinţă la care au participat circa 500 de magistraţi – avocaţi, judecători, procurori – din judeţele Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Cluj, Sibiu, dar şi Bucureşti -, conferinţă dedicată aspectelor practice privind codurile de procedură penală care, odată intrate în vigoare au creat o serie de probleme legate de aplicarea lor, astfel încât discuţiile care au avut loc au fost binevenite şi utile”, a declarat pentru Alba24 decanul Baroului Alba, avocat Ioan Rus.
Decanul a precizat că se conturează deja multe probleme în practica juridică, astfel că se consideră necesară modificarea anumitor prevederi, folosite acum în pripă, “pe picior”.
Ioan Rus a spus că a fost o discutie extrem de interesantă legată de aplicarea legilor penale mai favorabile.
“Ne-am bucurat că au participat personalităţi care au lucrat la elaborarea acestor coduri”, a menţionat decanul Baroului Alba, amintind de prof. univ dr. Nicolae Volonciu (87 de ani), care are origini din Alba Iulia (Bărăbanţ) şi a absolvit Liceul “Mihai Viteazul” (acum Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”). Acesta a prezentat detalii interesante legate de codurile penale, încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.
Ioan Rus a amintit şi de prezenţa judecătorului Andreea Simona Uzlău, lector INPPA, reprezentant CSM, dar şi a prof. univ. dr. Gheorghiţă Mateuţ, cunoscut în mass-media ca avocat în procese celebre, precum şi a judecătorului Mihail Udroiu, care fost consilier DIICOT.
“Am împărtăşit puncte de vedere şi am gândit cum putem aplica corect aceste legi, au fost dialoguri constructive între participanţi şi lectori”, a mai spus avocatul Ioan Rus.
Decanul Baroului Alba a amintit şi de evocarea personalităţii lui Camil Velican, primul primar român al oraşului Alba Iulia şi fost avocat în Baroul Alba, precizând că astfel de momente vor fi organizate şi la conferinţele viitoare. Anul următor, spre exemplu, va fi adusă în atenţie activitatea şi realizările lui Avram Iancu, un “avocat care s-a luptat pentru drepturile moţilor, ale românilor din Transilvania”. Această iniţiativă este menită să demonstreze că, dincolo de situaţiile în care poate imaginea breslei este afectată de comportamentele unor avocaţi, mai sunt exemple demne de urmat.
La eveniment a fost prezent şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, iar decanul Baroului a precizat că a solicitat autorităţilor locale şi judeţene să iniţieze demersuri prin care imobilul în care a locuit Camil Velican să devină fie secţie a muzeului din Alba Iulia, fie casă memorială, astfel încât acesta să poată fi vizitat şi să fie expuse materiale legate de activitatea acestei personalităţi relevante pentru oraş.
În încheierea conferinţei, a avut loc un concert de colinde şi muzică populară susţinut de grupul vocal din Albac condus de învăţătorul Todea Barbu.
Evenimentul s-a desfăşurat la Sala „Select”, Complexul “Mercur” din Alba Iulia.
foto: Daniel BLOSS
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News