Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, expus la Sala Unirii din Alba Iulia. Concluzii despre autenticitatea acestuia

Publicat

IMG_1477 Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, donat de un moț Partidului România Mare, a ajuns luni la Sala Unirii din Alba Iulia. Evenimentul a făcut parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, după care acesta va fi scos la licitație.

Drapelul comemorativ al unei dintre legiunile lui Avram Iancu a ajuns luni și la Alba Iulia. La conferința de presă a evenimentului au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, Valeriu Sîngeorzan și alte persoane.

Evenimentul a făcut parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, după care acesta va fi scos la licitație. Banii urmează să fie încasaţi de familia lui Corneliu Vadim Tudor.

„Am căzut de comun acord să aducem acestă piesă, să o punem pentru câteva ore în această mini-expoziție de o zi pentru ca toți care vor dori să treacă să o privească, să înțeleagă mesajul pe care ea o transmite. Indiferent dacă este un steag real al trupelor lui Avram Iancu sau este doar un steag comemorativ dedicat memoriei „Crăișorului”, orice ar fi, asemenea piesă merită să rămână în memoria noastră, să fie expusă permanent în muzee sau în colecții care să o valorifice. Din păcate puține din muzeele din țară au fonduri ca să participe la asemenea licitații de patrimoniu cultural”, a declarat arheologul Constantin Inel, director adjunct al muzeului Unirii din Alba Iulia.

IMG_1483 Constantin Inel a mai spus că, pentru achiziționarea în modul cel mai corect și cu responsabilitate științifică, o asemenea piesă trebuie foarte atent expertizată, atât în laboratoarele de restaurare cât și din punct de vedere al istoricilor perioadei.

„Nu este nimic legat de licitație. Este vorba numai și numai de Avram Iancu și de un prieten bun al Alba Iuliei, un om de televiziune care este din Ocna Mureș, care m-a sunat și mi-a spus că piesa a fost și la Cluj și ar fi bine să vină și la Alba Iulia”, a spus primarul Mircea Hava.

Potrivit directorului de marketing şi vânzări al Artmark, Valeriu Sîngeorzan, Alba Iulia este ultima localitate în care a fost expus acest drapel, în cadrul turneului. Acest obiect de colecție a stârnit foarte multe dezbateri, pasiuni și frământări.

„În 2013 am fost contactați de către domnul Corneliu Vadim Tudor. Atunci a fost prima tentativă de a introduce într-o licitație publică drapelul. Cu aproximativ trei zile înainte de momentul licitației, am fost somați oficial de către organele statului să nu introducem în licitație obiectul pentru că existau dubii cu privire la statutul de proprietate al obiectului. Nu s-a mai ținut licitația și cunoașteți conflictul juridic. Din păcate procesul s-a încheiat de la sine prin moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Am avut mai multe discuții cu domnul Gheorghe Funar, care nu a mai dorit să continue procesul în civil, respectiv asupra soției și fetelor, descârcând în acest mod drapelul de orice probleme juridice”, a transmis Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark.

Vezi şi Steagul de luptă al lui Avram Iancu, retras din licitaţie la cererea Ministerului Culturii. Acuzații de furt și calomnie între Vadim și Funar

O familie din Baia de Criş a păstrat steagul timp de mai multe generații, iar în 2001, la Țebea, drapelul a fost dăruit președintelui de atunci al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

„Drapelul s-a păstrat în familia lui din tată în fiu. Am înțeles că l-au tot ascuns, l-au ascus de ruși, l-au ascuns de nemți, l-au ascuns de comuniști, l-au tot ascuns după care l-au dăruit”, a mai precizat Valeriu Sîngeorzan.

Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea şi autenticitatea obiectului confirmă că ţesătura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea.

„Concluzia asupra autenticității și vechimii este clară: este recunoscută și una și alta. Nu există un proces verbal între Avram Iancu și liderul unei regiuni în care se recunoaște utilizarea acestui drapel. Nu există ceva palpabil. Autenticitate înseamnă că aparține acelei perioade, că are peste 160 de ani vechime. Eu cred că încărcătura simbolică, emoțională și istorică îl fac să fie autentic”, a spus Valeriu Sîngeorzan.

Drapelul ar fi fost la origine un prapor dintr-o biserică, fiind transformat într-un steag în jurul căruia se presupune că au fost catalizaţi mai bine sătenii.

„Noi am fost contactați de către un român, din Germania. Ulterior am aflat și noi că aparține lui Vadim Tudor. Se pare că dânsul a apelat la această cale inițial”, a mai explicat reprezentantul casei Artmark. Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, a precizat că nu poate aprecia valoarea reală a obiectului. Acesta a transmis că preţul de pornire al licitaţiei va fi de 5.000 de euro, fiind înregistrate deja cereri din partea unor instituţiilor statului, primării sau muzee.

„Există câteva inițiative private, la Cluj de exemplu, există un grup care doresc să îl achiziționeze pentru a fi donat Catedralei Ortodoxe din Cluj. Există cel puțin trei intenții de a intra în licitație a trei primării”, a mai declarat Valeriu Sîngeorzan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax