Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, expus la Sala Unirii din Alba Iulia. Concluzii despre autenticitatea acestuia


Publicat

IMG_1477Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, donat de un moț Partidului România Mare, a ajuns luni la Sala Unirii din Alba Iulia. Evenimentul a făcut parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, după care acesta va fi scos la licitație.

Drapelul comemorativ al unei dintre legiunile lui Avram Iancu a ajuns luni și la Alba Iulia. La conferința de presă a evenimentului au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, Valeriu Sîngeorzan și alte persoane.

Evenimentul a făcut parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, după care acesta va fi scos la licitație. Banii urmează să fie încasaţi de familia lui Corneliu Vadim Tudor.

„Am căzut de comun acord să aducem acestă piesă, să o punem pentru câteva ore în această mini-expoziție de o zi pentru ca toți care vor dori să treacă să o privească, să înțeleagă mesajul pe care ea o transmite. Indiferent dacă este un steag real al trupelor lui Avram Iancu sau este doar un steag comemorativ dedicat memoriei „Crăișorului”, orice ar fi, asemenea piesă merită să rămână în memoria noastră, să fie expusă permanent în muzee sau în colecții care să o valorifice. Din păcate puține din muzeele din țară au fonduri ca să participe la asemenea licitații de patrimoniu cultural”, a declarat arheologul Constantin Inel, director adjunct al muzeului Unirii din Alba Iulia.

IMG_1483Constantin Inel a mai spus că, pentru achiziționarea în modul cel mai corect și cu responsabilitate științifică, o asemenea piesă trebuie foarte atent expertizată, atât în laboratoarele de restaurare cât și din punct de vedere al istoricilor perioadei.

„Nu este nimic legat de licitație. Este vorba numai și numai de Avram Iancu și de un prieten bun al Alba Iuliei, un om de televiziune care este din Ocna Mureș, care m-a sunat și mi-a spus că piesa a fost și la Cluj și ar fi bine să vină și la Alba Iulia”, a spus primarul Mircea Hava.

Potrivit directorului de marketing şi vânzări al Artmark, Valeriu Sîngeorzan, Alba Iulia este ultima localitate în care a fost expus acest drapel, în cadrul turneului. Acest obiect de colecție a stârnit foarte multe dezbateri, pasiuni și frământări.

„În 2013 am fost contactați de către domnul Corneliu Vadim Tudor. Atunci a fost prima tentativă de a introduce într-o licitație publică drapelul. Cu aproximativ trei zile înainte de momentul licitației, am fost somați oficial de către organele statului să nu introducem în licitație obiectul pentru că existau dubii cu privire la statutul de proprietate al obiectului. Nu s-a mai ținut licitația și cunoașteți conflictul juridic. Din păcate procesul s-a încheiat de la sine prin moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Am avut mai multe discuții cu domnul Gheorghe Funar, care nu a mai dorit să continue procesul în civil, respectiv asupra soției și fetelor, descârcând în acest mod drapelul de orice probleme juridice”, a transmis Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark.

Vezi şi Steagul de luptă al lui Avram Iancu, retras din licitaţie la cererea Ministerului Culturii. Acuzații de furt și calomnie între Vadim și Funar

O familie din Baia de Criş a păstrat steagul timp de mai multe generații, iar în 2001, la Țebea, drapelul a fost dăruit președintelui de atunci al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

„Drapelul s-a păstrat în familia lui din tată în fiu. Am înțeles că l-au tot ascuns, l-au ascus de ruși, l-au ascuns de nemți, l-au ascuns de comuniști, l-au tot ascuns după care l-au dăruit”, a mai precizat Valeriu Sîngeorzan.

Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea şi autenticitatea obiectului confirmă că ţesătura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea.

„Concluzia asupra autenticității și vechimii este clară: este recunoscută și una și alta. Nu există un proces verbal între Avram Iancu și liderul unei regiuni în care se recunoaște utilizarea acestui drapel. Nu există ceva palpabil. Autenticitate înseamnă că aparține acelei perioade, că are peste 160 de ani vechime. Eu cred că încărcătura simbolică, emoțională și istorică îl fac să fie autentic”, a spus Valeriu Sîngeorzan.

Drapelul ar fi fost la origine un prapor dintr-o biserică, fiind transformat într-un steag în jurul căruia se presupune că au fost catalizaţi mai bine sătenii.

„Noi am fost contactați de către un român, din Germania. Ulterior am aflat și noi că aparține lui Vadim Tudor. Se pare că dânsul a apelat la această cale inițial”, a mai explicat reprezentantul casei Artmark. Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, a precizat că nu poate aprecia valoarea reală a obiectului. Acesta a transmis că preţul de pornire al licitaţiei va fi de 5.000 de euro, fiind înregistrate deja cereri din partea unor instituţiilor statului, primării sau muzee.

„Există câteva inițiative private, la Cluj de exemplu, există un grup care doresc să îl achiziționeze pentru a fi donat Catedralei Ortodoxe din Cluj. Există cel puțin trei intenții de a intra în licitație a trei primării”, a mai declarat Valeriu Sîngeorzan.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Situația la Ocna Mureș: Două persoane infectate cu coronavirus, o familie ar prezenta simptome. Mesajul primarului

Publicat

La data de 7 aprilie 2020, în orașul Ocna Mureș sunt 74 de persoane aflate în izolare la domiciliu, o persoană se află în carantină și două persoane sunt confirmate pozitiv.

De asemenea, cinci șoferi de TIR se află în autoizolare, iar o familie aflată în izolare prezintă simptome.

”Exceptând această familie, toate persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt afebrile, asimptomatice și cu stare generală bună.

Rugăm și pe această cale locuitorii orașului să respecte cu strictețe restricțiile impuse la deplasarea persoanelor.
Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Dacă totuşi deplasarea este absolut necesară, respectați legislatia referitoare la documentele pe care trebuie să le aveți asupra dumneavoastră, conform Ordonanțelor militare.

Deplasările se fac numai având asupra dumneavoastră documentele doveditoare necesare.

Protejându-ne îi protejăm pe cei din jurul nostru, pe cei dragi” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Secţia de Gastroenterologie a Spitalului din Alba Iulia, RESTRÂNSĂ. Patru cadre medicale infectate cu COVID 19

Publicat

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia a fost închisă, după ce un medic și două asistente au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit unor surse Alba24. Cele trei cadre medicale nu au simptome și se află în prezent, în carantină.

Autoritățile din Alba nu au făcut public acest lucru.

UPDATE 22.30: După publicarea știrii obținută pe surse de Alba24.ro, managerul instituției a venit cu o serie de precizări.

Potrivit Dianei Mîrza, secția nu este închisă ci funcționează cu program restrâns. Diana Mîrza a explicat ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la restrângerea activtății pe secție. La sfârșitul săptămânii trecute, s-a prezentat la UPU, un bărbat de circa 40 de ani, cu grave probleme de sănătate, care a fost trecut pe secţia de Gastroenterologie.

Vineri testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, iar în acel moment personalul care a fost pe tura respectivă a fost testat. Din cele șase cadre medicale testate, patru au fost pozitive: un medic, două asistente și un infirmier. De asemenea au mai fost testați și alți pacienți de pe secție dar rezultatul a fost negativ.

La scurt timp a fost trimis și un comunicat de presă:

Secția de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia nu a fost închisă. Activitatea a fost restrânsă, la fel ca la toate celelalte secții ale SJU Alba Iulia, conform dispozițiilor autorităților implicate în combaterea pandemiei de COVID-19. Din personalul medical care a intrat în contact cu un pacient pozitiv, un medic, două asistente și o infirmieră, s-au infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Cadrele medicale sunt asimptomatice și izolate încă de la întâmplarea acestui caz. S-au prelevat probe biologice de la alte 28 de cadre medicale și de la 7 pacienți din cadrul secției, iar rezultatele sunt negative. Astfel, nu a fost dispusă închiderea secției. În cursul zilei de mâine așteptăm și alte rezultate, au transmis reprezentanții spitalului, au transmis reprezentanții spitalului.

Este dificil, aproape imposibil ca populația să obțină informații despre cazurile noi din fiecare localitate, din județ.

De cele mai multe ori presa este nevoită să ofere informații pe surse, pentru a determina autoritațile să vină cu precizări clare despre locurile unde a lovit virusul.

Într-un con de umbră este ținută de autorități și situația de la Ciuruleasa, unde au fost anunțate oficial, doar 11 cazuri de coronavirus, în raportarea de duminică, 5 aprilie, când în Alba erau 33 de cazuri confirmate.

CITEȘTE ȘI: Din cele 33 de cazuri confirmate în Alba, 11 sunt din Ciuruleasa. Măsuri speciale pentru evitarea răspândirii virusului

Între timp, situația de la Alba a escaladat: luni au fost declarate 49 de cazuri, iar marți, 7 aprilie, au fost comunicate 71 de cazuri și un deces.

Sursele Alba24.ro susțin că în cele două zile, luni și marți, printre cazurile raportate, o bună parte dintre ele sunt de la Ciuruleasa, însă autoritățile nu comunică acest lucru.

De asemenea, autoritățile din Alba nu informează deloc populația din județ despre situația de la Ciuruleasa, nici ce măsuri s-au luat la nivel local, nici dacă va fi declarat focar și nici dacă localitatea va intra în carantină.

La Centrul de Dializă din Alba Iulia situația este gravă după ce au fost confirmate oficial, până în prezent, zece cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre trei cadre medicale și șapte pacienți.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Personal medical și pacienți, INFECTAȚI cu noul virus

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Prima victimă a COVID-19, în rândul cadrelor medicale: Un ambulanțier din Suceava a decedat

Publicat

Un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, de la Serviciul de Ambulanță din Suceava, este prima victimă din rândul cadrelor medicale a noului coronavirus.

Bărbatul a prezentat simptomatologie COVID 19 în data de 24 martie 2020. A fost testat și a primit rezultatul pozitiv in data de 30 martie 2020. Acesta a fost internat la domiciliu și nu a acceptat internarea. A decedat la domiciliu astăzi, 7 aprilie 2020.

În prezent, conform raportărilor din teritoriu la INSP, un număr de 699 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

De miercuri, locuitorii din Abrud, OBLIGAȚI să poarte măști de protecție. Măsuri pe durata stării de urgență

Publicat

Locuitorii din Abrud sunt obligați să poarte mască de protecție începând de miercuri, 8 aprilie, în urma unei hotărâri luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU).

Măsura a fost anunțată de primarul din Abrud, Nicolae Simina, pe Facebook.

”Având în vedere faptul că în ultimele 3 zile au fost confirmate pozitiv COVID-19, 7 persoane de pe raza UAT Abrud, astăzi am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență Abrud”, a scris primarul pe rețeaua de socializare.

”Am luat toate măsurile legale. Am dezinfectat căile de acces, vom intensifica această acțiune.
Peroanele care au fost confirmate pozitiv sau incerte, au fost izolate imediat. Există o metodologie care trebuie respectată. Nu avem voie să dăm numele celor depistați pozitiv sau incerți. Colaborăm foarte bine cu Poliția orașului Abrud, Spitalul Abrud, medicii de familie, Direcția de Sănătate Publică Alba”, a mai declarat acesta.

De aemenea, de marți 7 aprilie, în fiecare noapte de la ora 22.00, vor fi dezinfectate trotuarele și zonele din fața magazinelor.

Mai mult, accesul în blocuri și casă scărilor vor fi dezinfectate în fiecare zi de miercuri și sâmbătă, de la ora 19.00.

O măsură similară a fost luată și la Câmpeni.

CITEȘTE ȘI: Purtarea măștilor de protecție, OBLIGATORIE începând de astăzi, la Câmpeni. Măsuri pe durata stării de urgență

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate