Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, expus la Sala Unirii din Alba Iulia. Concluzii despre autenticitatea acestuia


Publicat

IMG_1477Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, donat de un moț Partidului România Mare, a ajuns luni la Sala Unirii din Alba Iulia. Evenimentul a făcut parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, după care acesta va fi scos la licitație.

Drapelul comemorativ al unei dintre legiunile lui Avram Iancu a ajuns luni și la Alba Iulia. La conferința de presă a evenimentului au participat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, Valeriu Sîngeorzan și alte persoane.

Evenimentul a făcut parte dintr-un turneu de promovare a drapelului, după care acesta va fi scos la licitație. Banii urmează să fie încasaţi de familia lui Corneliu Vadim Tudor.

„Am căzut de comun acord să aducem acestă piesă, să o punem pentru câteva ore în această mini-expoziție de o zi pentru ca toți care vor dori să treacă să o privească, să înțeleagă mesajul pe care ea o transmite. Indiferent dacă este un steag real al trupelor lui Avram Iancu sau este doar un steag comemorativ dedicat memoriei „Crăișorului”, orice ar fi, asemenea piesă merită să rămână în memoria noastră, să fie expusă permanent în muzee sau în colecții care să o valorifice. Din păcate puține din muzeele din țară au fonduri ca să participe la asemenea licitații de patrimoniu cultural”, a declarat arheologul Constantin Inel, director adjunct al muzeului Unirii din Alba Iulia.

IMG_1483Constantin Inel a mai spus că, pentru achiziționarea în modul cel mai corect și cu responsabilitate științifică, o asemenea piesă trebuie foarte atent expertizată, atât în laboratoarele de restaurare cât și din punct de vedere al istoricilor perioadei.

„Nu este nimic legat de licitație. Este vorba numai și numai de Avram Iancu și de un prieten bun al Alba Iuliei, un om de televiziune care este din Ocna Mureș, care m-a sunat și mi-a spus că piesa a fost și la Cluj și ar fi bine să vină și la Alba Iulia”, a spus primarul Mircea Hava.

Potrivit directorului de marketing şi vânzări al Artmark, Valeriu Sîngeorzan, Alba Iulia este ultima localitate în care a fost expus acest drapel, în cadrul turneului. Acest obiect de colecție a stârnit foarte multe dezbateri, pasiuni și frământări.

„În 2013 am fost contactați de către domnul Corneliu Vadim Tudor. Atunci a fost prima tentativă de a introduce într-o licitație publică drapelul. Cu aproximativ trei zile înainte de momentul licitației, am fost somați oficial de către organele statului să nu introducem în licitație obiectul pentru că existau dubii cu privire la statutul de proprietate al obiectului. Nu s-a mai ținut licitația și cunoașteți conflictul juridic. Din păcate procesul s-a încheiat de la sine prin moartea lui Corneliu Vadim Tudor. Am avut mai multe discuții cu domnul Gheorghe Funar, care nu a mai dorit să continue procesul în civil, respectiv asupra soției și fetelor, descârcând în acest mod drapelul de orice probleme juridice”, a transmis Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark.

Vezi şi Steagul de luptă al lui Avram Iancu, retras din licitaţie la cererea Ministerului Culturii. Acuzații de furt și calomnie între Vadim și Funar

O familie din Baia de Criş a păstrat steagul timp de mai multe generații, iar în 2001, la Țebea, drapelul a fost dăruit președintelui de atunci al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

„Drapelul s-a păstrat în familia lui din tată în fiu. Am înțeles că l-au tot ascuns, l-au ascus de ruși, l-au ascuns de nemți, l-au ascuns de comuniști, l-au tot ascuns după care l-au dăruit”, a mai precizat Valeriu Sîngeorzan.

Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea şi autenticitatea obiectului confirmă că ţesătura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea.

„Concluzia asupra autenticității și vechimii este clară: este recunoscută și una și alta. Nu există un proces verbal între Avram Iancu și liderul unei regiuni în care se recunoaște utilizarea acestui drapel. Nu există ceva palpabil. Autenticitate înseamnă că aparține acelei perioade, că are peste 160 de ani vechime. Eu cred că încărcătura simbolică, emoțională și istorică îl fac să fie autentic”, a spus Valeriu Sîngeorzan.

Drapelul ar fi fost la origine un prapor dintr-o biserică, fiind transformat într-un steag în jurul căruia se presupune că au fost catalizaţi mai bine sătenii.

„Noi am fost contactați de către un român, din Germania. Ulterior am aflat și noi că aparține lui Vadim Tudor. Se pare că dânsul a apelat la această cale inițial”, a mai explicat reprezentantul casei Artmark. Valeriu Sîngeorzan, directorul de marketing şi vânzări al Artmark, a precizat că nu poate aprecia valoarea reală a obiectului. Acesta a transmis că preţul de pornire al licitaţiei va fi de 5.000 de euro, fiind înregistrate deja cereri din partea unor instituţiilor statului, primării sau muzee.

„Există câteva inițiative private, la Cluj de exemplu, există un grup care doresc să îl achiziționeze pentru a fi donat Catedralei Ortodoxe din Cluj. Există cel puțin trei intenții de a intra în licitație a trei primării”, a mai declarat Valeriu Sîngeorzan.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate