Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Festivalul Național de Artă Dramatică pentru Liceeni „Radu Stanca”, la Sebeș. Câștigătorii celei de-a VII-a ediții


Publicat

18485850_818401921649181_6803923972282648181_nCea de-a VII-a ediție a Festivalului Național de Artă Dramatică pentru Liceeni „Radu Stanca” de la Sebeș și-a închis cortina duminică, 14 mai, în urma decernării premiilor. Participanții la concursul festivalului, sosiți din toate colțurile țării și din chiar și din străinătate, s-au bucurat de trei zile încărcate de emoție, energie și educație teatrală.

Primele două zile de festival (vineri 12 mai și sâmbătă 13 mai) au fost dedicate competiției, în cadrul căreia au concursat șase trupe de teatru de liceu, dintre care cinci au fost din România, iar una din Republica Moldova. A fost, de altfel, cea dintâi ediție la care a participat o trupă din afara țării, marcând, oarecum, caracterul internațional al festivalului. A fost o competiție a trupelor „Amprente” din Brașov, „Ghioceii” din Mingir (Republica Moldova), „Colb” din Sebeș, „Birlic” din Fălticeni, „Arthesium” din București și „Thaliamar” din Mangalia, iar tinerii din spectacolele participante au dovedit, fiecare în felul său, că vor să facă teatru, că cred în teatru și că cel mai bine se simt pe scenă. Indiferent de valoarea spectacolelor, a fost evidentă dorința tuturor de a se face văzuți și de a spune ceva, despre viață, prin teatru.

Totodată, festivalul a însemnat întâlniri între oameni de teatru și elevi. Practic, cu fiecare prilej de socializare, elevii, profesorii și membrii juriului au adus în discuție teme și chestiuni legate direct de teatru, astfel încât tinerii actori să aibă cât mai multe repere și explicații, pentru ceea ce înseamnă practica teatrală.

Invitatul special al festivalului a fost actrița Adriana Trandafir, de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, care, de altfel, a prezidat juriul festivalului. Membri în juriul festivalului au mai fost Alexandru Malaicu, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și Florian-Rareș Tileagă, critic de film și teatru. De altfel, Adriana Trandafir a fost cea care a marcat încheierea festivalului, printr-un spectacol de gală Maria Tănase – cel mai longeviv one-woman-show din România.

Iată câștigătorii concursului din festival, împreună cu motivările premiilor:

Marele Premiu și Trofeul Festivalului – se acordă spectacolului „Liola”, al trupei Ghioceii din Mingir, Republica Moldova, coordonată de Mihail Sîrbu, pentru umor, imprevizibilitate, energie, precizie, dans, îndrăzneală scenică și, mai ales, pentru frumusețea poveștii. Tehnic vorbind, e un spectacol complet, cu atât mai mult cu cât l-au făcut elevi de liceu.

Premiul I – se acordă spectacolului „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni, coordonată de Liviu Mihăilă, pentru frumusețea moldovenească a poveștii și pentru alegerea basmului ca sursă. Este o opțiune importantă, pentru că pune accent pe ceea ce este esențial în teatru: povestea și atmosfera locală.

Premiul II – se acordă spectacolului „Avioane de hârtie”, al trupei Amprente din Brașov, coordonată de Anca Maria Băcanu, pentru găsirea unei povești despre noi și cu noi. O poveste care ne corespunde, în care ne găsim și care, văzând-o până la capăt, ne amprentează. Iar acest lucru poate să conteze mai mult decât orice, în teatru.

Premiul III – se acordă spectacolului „Exercițiul Caragiale …” , al trupei Colb din Sebeș, coordonată de Tereza Cândea, Pentru ideea de a folosi situațiile caragialiene ca exercițiu de temperament. Actorii și-au cunoscut rolurile și s-au înfipt în ele cât au putut de colorat și de precis. Au demonstrat că știu ce înseamnă „enorm” și „monstruos”.

Premiul special pentru direcția de scenă – se acordă spectacolului „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni, coordonat de preotul Liviu Mihăilă și profesorul Gheorghe Dascălu, pentru ușurința jocului și pentru soluțiile simple, de ajungere la efectul scenic. Nu e un spectacol complicat, nici complex, dar este, în limitele genului său de divertisment subțire, un spectacol împlinit.

Premiul special al juriului – se acordă spectacolului „Adăpostul”, al trupei Thaliamar din Mangalia, coordonat de Aura Stuparu, pentru importanța poveștii, în lumea de azi, pentru momente de sensibilitate umană și pentru situațiile de frustrare și suferință mocnită, tipice destinelor neîndreptățite.

Mențiune – se acordă actorului Cătălin Vîlcu, din spectacolul „Autorul este în sală”, al trupei Arthesium din București, pentru rolul măcelarului. Un rol real, onest, uman, jucat firesc și simplu, cu o evidentă cunoaștere a acestui tip de caracter, în viața de zi cu zi.

Premiul pentru interpretare feminină

Iată nominalizările:

– Ilinka Stanciu, din spectacolul „Autorul este în sală”, al trupei Arthesium din București

– Oana Rotaru, din spectacolul „Exercițiul Caragiale…”, al trupei Colb din Sebeș

– Sofia Opaiț, din spectacolul „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni

– Sorana Rotta, din spectacolul „Exercițiul Caragiale…”, al trupei Colb din Sebeș

Premiul se acordă actriței Oana Rotaru, din spectacolul „Exercițiul Caragiale …”, al trupei Colb din Sebeș, pentru precizia expresiilor și pentru tăria cu care și-a accentuat fiecare bucățică de rol. Și-a respectat partenerul de scenă, a știut să construiască în momente de tăcere, atunci când nu era în primplan și și-a conștientizat foarte bine poziția în scenă, izbutind un rol aproape complet din punct de vedere caracterial.

Premiul pentru interpretare masculină

Nominalizări:

– Alex Zaharia, din spectacolul „Adăpostul”, al trupei Thaliamar din Mangalia

– Andrei Mitu, din spectacolul „Adăpostul”, al trupei Thaliamar din Mangalia

– Daniel Popa, din spectacolul „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni

– Victor Cotovanu, din spectacolul „Liola”, al trupei Ghioceii din Mingir, Republica Moldova

Premiul se acordă actorului Victor Cotovanu, din spectacolul Liola, al trupei Ghioceii din Mingir, Republica Moldova, pentru vivacitate, forță, pentru folosirea bună și sonoră a vocii și, mai ales, pentru umorul scenic spontan. Sunt virtuți remarcabile, atâta vreme cât vorbim despre actori adolescenți.

Premiul special pentru scenografie – se acordă spectacolului „Avioane de hârtie”, al trupei Amprente din Brașov, pentru știința de a integra decorurile în spectacol și de a face ca două tomberoane și un gard de sârmă să devină obiecte de teatru, cu semnificație și cu rost pe tot parcursul spectacolului.

Premiul publicului pentru cel mai bun afiș – se acordă trupei „Arthesium” din București, pentru afișul spectacolului „Autorul este în sală”, care a obținut cele mai multe voturi, în număr de 213.

Premiul „Maria Tănase” – se acordă actrițelor Sanda Teacă și Mihaela Moisei, din spectacolul LIOLA, din Mingir, Republica Moldova.

Premiul Asociației „GISAS”, , înmânat de Rodica Groza, președinte al Asociației „Gisas”, –  se acordă spectacolului „Autorul este în sală”, al trupei Arthesium din București

Premiul Asociației Femeilor din Alba, înmânat de Liliana Mihacea, președinte al Asociației Femeilor din Alba, se acordă spectacolului „Adăpostul”, din Mangalia

Organizatorii evenimentului au fost Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, Primăria și Consiliul Local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba şi Asociația GISAS.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Doi tineri din Blaj au bătut o bătrână și i-au furat 30 de litri de vin. Cum au fost prinși de polițiști și pedeapsa primită

Publicat

hoti

Un tânăr și un minor din Blaj au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au tâlhărit o bătrână de 81.

După ce au batut-o cu salbaticie i-au furat acesteia 30 de litri de vin și 700 de lei. Bătrâna a avut nevoie de peste 60 de zile de îngrijiri medicale. 

Unul dintre cei doi tâlhari a fost identificat după urmele de încălțăminte pe care le-a lasat în noroi, la locul faptei, urme ce erau identice cu încălțările pe care le purta la momentul în care a fost prins.

Aceștia au fost judecați de magistrații Judecătoriei Blaj, iar decizia a venit pe data de 18 februarie, însă în urmă cu câteva zile, motivarea judecătorilor a fost făcută publică.

Ce s-a întâmplat

În noptea de 4 spre 5 mai 2020, cei doi tineri au sarit gardul în curtea bătrânei și s-au dus direct la pivnița acesteia. Acolo cu un cuțit au încercat să spargă încuietoarea dar nu au reușit, deoarece cuțitul s-a rupt. Au luat alt cuțit din bucătăria femeii și au reușit să deschidă ușa la pivniță.

De acolo au furat aproximativ 30 de litri de vin, îmbuteliat în 5-6 PET-uri de plastic.

Apoi, ”inculpații au spart un geam dinspre curte, aflat în imediata apropiere a ușii de acces în casa de locuit, cu intenția de a deschide ulterior ușa de acces, moment în care au fost surprinși de către persoana vătămată care a deschis ușa din interior”, se arată în motivarea instanței din Blaj.

În acel moment cei doi i-au aplicat bătrânei mai multe lovituri puternice cu pumnii în zona feței.

”În continuare inculpații au răvășit lucrurile prin mai multe dulapuri după care de pe polița unui dulap din camera folosită de persoana vătămată, au sustras suma de aproximativ 700 lei și au părăsit locuința, și apoi, curtea și grădina, prin același loc prin care au pătruns în interior”, se mai arată în documentul citat.

Femeia a fost găsită în stare de șoc, de către rude, în dupăamiaza zilei de 5 mai.

Aceasta a fost transportată la spital, unde medicul legist a concluzionat că are nevoie de cel puțin 60-70 de zile de îngrijiri medicale.

Cum au fost prinși cei doi tâlhari

La scurt timp după ce rudele au anunțat poliția, de la fața locului, polițiștii criminaliști au prelevat mai multe probe, printre care și câteva urme de încălțăminte.

După ce au întocmit un cerc de suspecți, polițiștii au mers la unul dintre cei doi tâlhari. L-au găsit pe aceasta, într-o casă dintr-o zonă în care locuiesc mai multe persoane de etnie romă. Tânărul se afla în pat, iar langă pat, un bidon de vin.

Când polițiștii l-au întrebat de une provine vinul acesta a recunoscut că l-a luat din pivnița bătrânei.

Apoi, acesta i-a condus pe polițiști la cel de al doilea făptaș. Acolo, oamenii legii au descoperit o pereche de încălțăminte care se potrivea cu urmele lasate în curtea bătrânei.

Aceștia și-au recunoscut fapta și au fost acuzați și judecați pentru tâlhărie calificată.

Pentru fapta lor, unul dintre cei doi, Romeo L., a primit doi ani de închisoare, iar minorul, Ș.D., a primit un an de detenție într-un centru pentru minori.

De asemenea au mai fost obligați la plata unor cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un spărgător de apartamente care a dat trei ”lovituri” în Alba Iulia, arestat preventiv. Cum a acționat și ce a reușit să fure

Publicat

mascati, politie

Un bărbat de 36 de ani, din județul Timiș, a fost arestat preventiv la cererea procurorilor fiind suspect că a spart trei apartamente din Alba Iulia și ar fi sustras bani și bijuterii. Prejudiciul total se ridică la peste 83.000 de lei.

Mai mult de atât, acesta ar fi spart și un apartament din Iași, folosind același mod de operare. Acum polițiștii încearcă să afle dacă bărbatul a mai dat și alte lovituri. Momentan, acesta va sta în arest preventiv, pentru 30 de zile. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 martie 2021, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 36 de ani, din comuna Voiteg, județul Timiș, care este bănuit de săvârșirea a 3 fapte de furt din apartamente situate pe raza municipiului Alba Iulia.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în perioada iulie – noiembrie 2020, folosindu-se de chei potrivite sau mincinoase, ar fi pătruns în 3 apartamente din Alba Iulia, în timp ce proprietarii acestora nu erau acasă și ar fi sustras bani și bijuterii, în valoare totală de 83.000 de lei.

Individul a fost identificat și reținut, cu sprijinul polițiștilor de investigații criminale din municipiul Iași, imediat după ce, folosind același mod de operare, ar fi sustras, dintr-un apartament din municipiul Iași, peste 37.000 de lei.

Asupra sa au fost găsite mai multe chei, ustensile și dispozitive folosite la deschiderea ușilor precum și bani.

Pe data de 5 martie, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis propunerea procurorilor și au dispus arestarea preventivă a bărbatului pe o perioadă de 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cum funcționează atelierul de tors și dărăcit lâna din Zlatna, cu o instalație cumpărată de primărie la preț de fier vechi

Publicat

Primăria oraşului Zlatna a cumpărat o instalaţie de dărăcit şi tors lâna, pe care a instalat-o în fostul cămin cultural din Pătrângeni, un sat aparținător. Micul atelier primește lână de la producătorii de pe Valea Ampoiului, din Apuseni, dar și din țară. 

Este vorba despre o instalație foarte veche, dar funcțională, pe care primăria a plătit 15.000 de lei (aproximativ 3.000 de euro) și a pus-o în funcțiune în urmă cu aproximativ 2 luni. ”Am luat-o la preț de fier vechi”, spune primarul .

În prezent, acolo lucrează 3 oameni, care pot produce aproximativ 50 de kilograme de lână toarsă într-o zi de muncă.

Primarul orașului, Silviu Ponoran, spune că instalația poate procesa și lână mai aspră, obținută de la rasele crescute de ciobanii din Apuseni (țurcană, țigaie).

”Avem deja desfacere, avem comenzi de la mănăstiri și de la fel de fel de ateliere mici din toată țara. Ne-a contactat recent și un producător de covoare, deocamdată facem față. Banii obținuți se constituie în venituri la primărie. Aș fi mulțumit să putem plăti cheltuielile și salariile celor trei oameni” a spus primarul.

De asemenea, unul dintre clienți va fi și Tică Darie, un tânăr stabilit la Roșia Montană care a pus pe roate o afacere cu produse de lână, pe care le vinde în toată Europa.

”Made in Roșia Montană” vinde online produse din lână tricotate manual de cele aproximativ 35 de femei din satele Roşiei Montane și din împrejurimi, care lucrează acolo.

Primăria cumpără deocamdată doar lână spălată, iar aceasta este o problemă pentru micii producători.

”Cea mai mare parte a lânii românești se spală în Turcia, dar acest lucru se va schimba pentru că dorim să continuăm acest proiect pentru a ajuta comunitățile locale” a mai spus primarul.

Acesta a adăugat că instituția pe care o conduce intenționează să aplice pentru o finanțare la Ministerul Agriculturii pentru un centru de colectare și spălare a lânii, micul atelier de la Zlatna fiind doar un prim pas spre o revitalizare a acestui domeniu în zona Munților Apuseni.

Muzică: Dumitru Fărcaș – suită din Țara Moților

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Sebeș va avea o linie de gardă pe compartimentul ATI. Vor putea fi efectuate intervenții chirurgicale la orice oră

Publicat

La Spitalul Municipal din Sebeș se fac primele demersuri pentru înființarea unei linii de gardă pe compartimentul ATI.

Mai exact, prin implementarea unei linii de gardă, Spitalul Municipal din Sebeș va avea permanență și va putea efectua intervenții chirurgicale de urgență la orice oră. 

Momentan în cea mai recentă ședință de Consiliu Local al Municipiului Sebeș, consilierii locali au votat pentru înființarea liniei de gardă.

Directorul Spitalului din Sebeș, Anca Franchini, a declarat pentru alba24.ro că momentan se fac toate demersurile pentru înființarea liniei de gardă. Momentan pe compartimentul ATI sunt trei medici, dar pentru o linie de gardă sunt necesari minim cinci medici și automat va fi nevoie de angajari.

Mai mult de atât pentru a respecta toate cerințele, și locația în care va funcționa linia de gardă trebuie să sufere mai multe modificări.

De asemenea unitatea medicală din Sebeș mai așteptă și avizul din partea ministerului Sănătății.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate