Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Festivalul Național de Artă Dramatică pentru Liceeni „Radu Stanca”, la Sebeș. Câștigătorii celei de-a VII-a ediții

Publicat

18485850_818401921649181_6803923972282648181_n Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național de Artă Dramatică pentru Liceeni „Radu Stanca” de la Sebeș și-a închis cortina duminică, 14 mai, în urma decernării premiilor. Participanții la concursul festivalului, sosiți din toate colțurile țării și din chiar și din străinătate, s-au bucurat de trei zile încărcate de emoție, energie și educație teatrală.

Primele două zile de festival (vineri 12 mai și sâmbătă 13 mai) au fost dedicate competiției, în cadrul căreia au concursat șase trupe de teatru de liceu, dintre care cinci au fost din România, iar una din Republica Moldova. A fost, de altfel, cea dintâi ediție la care a participat o trupă din afara țării, marcând, oarecum, caracterul internațional al festivalului. A fost o competiție a trupelor „Amprente” din Brașov, „Ghioceii” din Mingir (Republica Moldova), „Colb” din Sebeș, „Birlic” din Fălticeni, „Arthesium” din București și „Thaliamar” din Mangalia, iar tinerii din spectacolele participante au dovedit, fiecare în felul său, că vor să facă teatru, că cred în teatru și că cel mai bine se simt pe scenă. Indiferent de valoarea spectacolelor, a fost evidentă dorința tuturor de a se face văzuți și de a spune ceva, despre viață, prin teatru.

Totodată, festivalul a însemnat întâlniri între oameni de teatru și elevi. Practic, cu fiecare prilej de socializare, elevii, profesorii și membrii juriului au adus în discuție teme și chestiuni legate direct de teatru, astfel încât tinerii actori să aibă cât mai multe repere și explicații, pentru ceea ce înseamnă practica teatrală.

Invitatul special al festivalului a fost actrița Adriana Trandafir, de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, care, de altfel, a prezidat juriul festivalului. Membri în juriul festivalului au mai fost Alexandru Malaicu, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și Florian-Rareș Tileagă, critic de film și teatru. De altfel, Adriana Trandafir a fost cea care a marcat încheierea festivalului, printr-un spectacol de gală Maria Tănase – cel mai longeviv one-woman-show din România.

Iată câștigătorii concursului din festival, împreună cu motivările premiilor:

Marele Premiu și Trofeul Festivalului – se acordă spectacolului „Liola”, al trupei Ghioceii din Mingir, Republica Moldova, coordonată de Mihail Sîrbu, pentru umor, imprevizibilitate, energie, precizie, dans, îndrăzneală scenică și, mai ales, pentru frumusețea poveștii. Tehnic vorbind, e un spectacol complet, cu atât mai mult cu cât l-au făcut elevi de liceu.

Premiul I – se acordă spectacolului „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni, coordonată de Liviu Mihăilă, pentru frumusețea moldovenească a poveștii și pentru alegerea basmului ca sursă. Este o opțiune importantă, pentru că pune accent pe ceea ce este esențial în teatru: povestea și atmosfera locală.

Premiul II – se acordă spectacolului „Avioane de hârtie”, al trupei Amprente din Brașov, coordonată de Anca Maria Băcanu, pentru găsirea unei povești despre noi și cu noi. O poveste care ne corespunde, în care ne găsim și care, văzând-o până la capăt, ne amprentează. Iar acest lucru poate să conteze mai mult decât orice, în teatru.

Premiul III – se acordă spectacolului „Exercițiul Caragiale …” , al trupei Colb din Sebeș, coordonată de Tereza Cândea, Pentru ideea de a folosi situațiile caragialiene ca exercițiu de temperament. Actorii și-au cunoscut rolurile și s-au înfipt în ele cât au putut de colorat și de precis. Au demonstrat că știu ce înseamnă „enorm” și „monstruos”.

Premiul special pentru direcția de scenă – se acordă spectacolului „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni, coordonat de preotul Liviu Mihăilă și profesorul Gheorghe Dascălu, pentru ușurința jocului și pentru soluțiile simple, de ajungere la efectul scenic. Nu e un spectacol complicat, nici complex, dar este, în limitele genului său de divertisment subțire, un spectacol împlinit.

Premiul special al juriului – se acordă spectacolului „Adăpostul”, al trupei Thaliamar din Mangalia, coordonat de Aura Stuparu, pentru importanța poveștii, în lumea de azi, pentru momente de sensibilitate umană și pentru situațiile de frustrare și suferință mocnită, tipice destinelor neîndreptățite.

Mențiune – se acordă actorului Cătălin Vîlcu, din spectacolul „Autorul este în sală”, al trupei Arthesium din București, pentru rolul măcelarului. Un rol real, onest, uman, jucat firesc și simplu, cu o evidentă cunoaștere a acestui tip de caracter, în viața de zi cu zi.

Premiul pentru interpretare feminină

Iată nominalizările:

– Ilinka Stanciu, din spectacolul „Autorul este în sală”, al trupei Arthesium din București

– Oana Rotaru, din spectacolul „Exercițiul Caragiale…”, al trupei Colb din Sebeș

– Sofia Opaiț, din spectacolul „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni

– Sorana Rotta, din spectacolul „Exercițiul Caragiale…”, al trupei Colb din Sebeș

Premiul se acordă actriței Oana Rotaru, din spectacolul „Exercițiul Caragiale …”, al trupei Colb din Sebeș, pentru precizia expresiilor și pentru tăria cu care și-a accentuat fiecare bucățică de rol. Și-a respectat partenerul de scenă, a știut să construiască în momente de tăcere, atunci când nu era în primplan și și-a conștientizat foarte bine poziția în scenă, izbutind un rol aproape complet din punct de vedere caracterial.

Premiul pentru interpretare masculină

Nominalizări:

– Alex Zaharia, din spectacolul „Adăpostul”, al trupei Thaliamar din Mangalia

– Andrei Mitu, din spectacolul „Adăpostul”, al trupei Thaliamar din Mangalia

– Daniel Popa, din spectacolul „Harap-Alb”, al trupei Birlic din Fălticeni

– Victor Cotovanu, din spectacolul „Liola”, al trupei Ghioceii din Mingir, Republica Moldova

Premiul se acordă actorului Victor Cotovanu, din spectacolul Liola, al trupei Ghioceii din Mingir, Republica Moldova, pentru vivacitate, forță, pentru folosirea bună și sonoră a vocii și, mai ales, pentru umorul scenic spontan. Sunt virtuți remarcabile, atâta vreme cât vorbim despre actori adolescenți.

Premiul special pentru scenografie – se acordă spectacolului „Avioane de hârtie”, al trupei Amprente din Brașov, pentru știința de a integra decorurile în spectacol și de a face ca două tomberoane și un gard de sârmă să devină obiecte de teatru, cu semnificație și cu rost pe tot parcursul spectacolului.

Premiul publicului pentru cel mai bun afiș – se acordă trupei „Arthesium” din București, pentru afișul spectacolului „Autorul este în sală”, care a obținut cele mai multe voturi, în număr de 213.

Premiul „Maria Tănase” – se acordă actrițelor Sanda Teacă și Mihaela Moisei, din spectacolul LIOLA, din Mingir, Republica Moldova.

Premiul Asociației „GISAS”, , înmânat de Rodica Groza, președinte al Asociației „Gisas”, –  se acordă spectacolului „Autorul este în sală”, al trupei Arthesium din București

Premiul Asociației Femeilor din Alba, înmânat de Liliana Mihacea, președinte al Asociației Femeilor din Alba, se acordă spectacolului „Adăpostul”, din Mangalia

Organizatorii evenimentului au fost Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, Primăria și Consiliul Local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba şi Asociația GISAS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement