EVENIMENT
FOTO: Gata, avem AUTOSTRADĂ! Sebeșul a scăpat de traficul infernal. Loturile din Alba, inaugurate fără Victor Ponta şi Dan Şova
A sosit ziua așteptată cu atâta nerăbdare de cetățenii din Sebeș și de toți cei care tranzitează cel mai aglomerat oraș din județul Alba. De astăzi, Sebeșul scapă de traficul nebun, după ce se deschide circulaţia pe autostrada Orăştie-Sibiu în judeţul Alba. Inaugurarea noii șosele s-a desfășurat în lipsa premierului Victor Ponta şi a ministrului delegat pentru Marile proiecte de infrastructură, Dan Şova, care, după ce au fost aşteptaţi timp de aproape trei ore în zona Pianu, au anunțat că vor lipsi de la evenimentul din Alba. De la Sibiu, aceștia s-au întors direct la București, lăsându-le oficialilor locali rolul de a tăia panglica autostrăzii care va decongestiona traficul într-una dintre cele mai aglomerate zone din ţară. Circulația pe autostradă a fost deschisă oficial după ora 15.00.
La evenimentul de inaugurare a tronsonului de autostradă din Alba au fost prezenţi directorul CNADNR, Narcis Ştefan Neaga, prefectul Gheorghe Feneşer, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu.
Printre cei care se aflau în mulțimea din sală au fost remarcați și vicepreședinții CJ Alba Alin Cucui și Florin Roman. Roman a împărțit politicienilor de la prezidiu calendare cu ”Omul Marilor Proiecte” după care a părăsit sala. Și-a explicat gestul printr-o postare pe contul său de facebook: ”Astăzi Tovarășul director Neaga de la CNADR a politizat un proiect de infrastructură al USL, nu a colegilor săi roșii. Având în vedere ca a politizat banii romanilor, cred ca Tovarasul director ar trebui sa demisioneze. A fost motivul pentru care i-am mulțumit ironic pentru invitatie, una penibilă de altfel ca personajul slugarnic, fără oră si loc, după care am părăsit sala împreuna cu vicepreședintele Alin Cucui. Ii felicit pe locuitorii județului Alba care cred în fapte, nu in politica unor slugarnici de partid.”
Cugirul nu rămâne fără ieșire la autostradă
Narcis Neaga a declarat în conferinţa de presă că oraşul Cugir nu va rămâne fără acces la autostradă. Referitor la proiectul de construire al autostrăzii Sebeş-Turda, acesta a precizat că au fost desemnate ofertele câştigătoare pentru cele patru loturi şi că numele firmelor vor fi anunţate în zilele următoare. Reamintim că pentru acest proiect au fost depuse 43 de oferte.
De asemenea, şeful CNADNR a anunţat că a fost selectată oferta câştigătoare şi pentru construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic – Braşov, cu o lungime de 58 de kilometri. Este vorba despre consorţiul Vinci (Franţa) – Strabag (Austria) – Aktor (Grecia). Consorţiul câştigător a concurat cu asocierea Impregilo – Salini din Italia pentru acest proiect. Costul de construcţie al autostrăzii este în jur de 1,2 – 1,3 miliarde euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017.
Joi, într-un comunicat de presă, CNADNR a anunţat că “în data de 19.12.2013, la ora 13:00, în prezenţa primului ministru Victor Viorel Ponta, a ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi Investiţii Străine, Dan Coman Şova şi a directorului general al CNADNR SA, Narcis Ştefan Neaga se deschide traficul rutier pe Autostrada Orăştie-Sibiu, începând cu Lotul IV şi continuând cu Loturile II şi I”. Ulterior, oficialii de la Bucureşti nu au mai ajuns la evenimentul de inaugurare din Alba.
La Sibiu, premierul Victor Ponta a inaugurat joi lotul 4 al tronsonului autostrăzii Orăştie-Sibiu, care are o lungime de 16,610 km. Valoarea totală a contractului „Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 4 km 65+965 – km 80+070 este de aproape 531 milioane de lei, fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 40,03%, se precizează într-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.
Proiectul “Construcţia autostrăzii Orăştie – Sibiu” este finanţat prin Fondul de Coeziune, Axa Prioritară 1 – „Modernizarea si dezvoltarea Axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem durabil de transport si integrării acestuia în reţelele de transport ale UE”.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune în procent de 85% si de Guvernul României în proporţie de 15%.
Lotul I Orăştie-Sibiu, km 0+000 – km 24+110: lungime totală de 24,110 kilometri. Valoarea totală a contractului 551.041.792,37 lei fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 35,42%.
Lotul II Orăştie-Sibiu, km 24+110 – km 43+855: lungime totală de 19,745 km. Valoarea totală a contractului 377.780.208,81 lei fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 43,69%.
Lotul IV Orăştie-Sibiu, km 65+965 – km 80+070: lungime totală de 16,610 km. Valoarea totală a contractului 530.780.773,26 lei fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 40.03%.
Noua autostradă Orăştie – Sibiu completează cei 33 de kilometri ai autostrăzii Deva – Orăştie. Şoferii vor putea circula pe această autostradă de la intrarea în Deva până la ieşirea din Sebeş spre Sibiu. Apoi vor trebui să iasă de pe autostradă prin nodul rutier Cunţa, pe DN1, pentru a reintra pe al patrulea tronson de autostradă în nodul rutier de la Sălişte.
Termenul iniţial de terminare a lucrărilor a fost aprilie 2013, apoi fiind devansat pentru august, septembrie, noiembrie şi acum, decembrie. Prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor a venit din cauza unor „lucrări mai dificile”, legat de construcția podurilor sau rețeaua electrică.
Şoseaua ocolitoare a oraşului Sebeş, parte din autostradă, se întinde pe o porţiune de 8 kilometri, cu puncte de acces în zona Vinţişoara şi Hotel “Fan”, respectiv nodul rutier spre Lancrăm, pentru legătura cu DN1.
Tronsonul Orăștie – Vințu de Jos (lotul 1) are 24 de kilometri, lucrările au fost executate de “Strabag” SRL, iar valoarea investiției este de 551.041.792,37 lei. Se continuă de la joncţiunea cu autostrada dată în funcţiune de la Deva la Orăştie, de 32,5 de kilometri.
Trosonul Vințu de Jos – Cut/Cunţa (lotul 2) a fost executat de “Straco Grup”, are o lungime de 19 km și costă 377.780.208 lei (aproximativ 87,8 milioane de euro). De la Cunţa, este construit sens giratoriu pentru ieşirea spre DN1, pentru că lotul 3, din judeţul Sibiu, ar urma să fie deschis circulaţiei abia de anul viitor, din cauza întârzierilor de lucrări generate de alunecări de teren.
Reamintim că în 6 decembrie, tronsonul de autostradă din judeţul Alba a fost verificat în teren de premierul Victor Ponta şi ministrul delegat Dan Şova.
După evenimentul de inaugurare oficială a loturilor 1, 2 și 4 a autostrăzii Orăștie-Sibiu, cetățenii din Sebeș sunt invitați vineri, de autoritățile locale la o petrecere în aer liber azi pentru a sărbători momentul din care orașul loc nu va mai fi infernul șoferilor.
Evenimentul începe la ora 17.00, cu un marş la care sunt invitaţi să participe, cu maşinile personale, toţi cetăţenii din zonă, după care vor avea loc câteva concerte cu trupe locale, iar manifestarea se va încheia cu un foc de artificii.
Referitor la acest eveniment, PDL Alba a transmis un nou comunicat de presă: “Autostrada Orăștie – Sibiu este inaugurată astăzi de Ponta și camarila sa fără a spune că meritul pentru această investiție este al Guvernului PDL condus de Emil Boc și al Ministrului Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu.
Anca Boagiu este cea care a obținut din partea Comisiei Europene finanțarea nerambursabilă pentru autostrada Orăștie – Sibiu, demarând, încă din 2011, lucrările la această investiție.
PDL Alba s-a preocupat mereu de situația municipiul Sebeș, făcând numeroase demersuri pentru rezolvarea problemei traficului rutier din oraș, inclusiv prin strângerea a circa 10.000 de semnături de la cetățeni pentru demararea acestei investiții la autostradă.”
Citiți și:
Autostrăzile anului 2014: Începe construcția la „Sebeș-Turda”, se întregeşte „Orăștie-Sibiu”. Lucrări noi pe 400 km
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
icar
joi, 19.12.2013 at 14:13
Au inteles ca nu au ce cauta in ardeal ,ne descurcam si fara ei,ticalosi si oameni de nimic ,nu avem ce impartasii cu paganii,
Dan
joi, 19.12.2013 at 15:01
Cam atat de mare e meritul celor doi ministrii, cat de mari arata ei in poza respectiva :))
NEpatriot
joi, 19.12.2013 at 16:51
Foarte bine ca n-a venit Ponta! Nici nu avea de ce sa vina! A fost o decizie corecta din partea lui.
ion
vineri, 20.12.2013 at 11:31
Sebesenilor bucurosi ca au scapat de camioane, le dedic urmatorul catren:
Sa nu serbam acum prea tare,
Cum c-am fi cistigat partida
Cheful sa fie mult mai mare,
Cind va pleca …FORMALDEHIDA !!!
ioan
vineri, 20.12.2013 at 12:26
Multumim ANCA BOAGIU !!!
Tito
sâmbătă, 21.12.2013 at 14:53
Oamenii astia nu au nici un merit pentru toate loturile de Autostrazi construite pana acum si cele care se mai termina la anul! Tot ce se mai construieste este din semnatura lui Boc si Anca Boagiu.De acuma gata in 2017-2018 daca se mai face ceva a spus Ponta martalogul …..rusine la intrarea in tara e dezastru pe loturile card le-a inceput parnaiasul de Nelu Iordache si nu a fost in stare guvernul actual sa faca nimic ….
Pingback: ANALIZĂ | Bilanţul României în 7 ani de fonduri UE: 5,7 miliarde de euro absorbite. Până acum nicio autostradă nu a fost terminată | Alba24