Actualitate
FOTO: „Mândru că sunt român!” 97 de ani de la Marea Unire, sărbătoriţi la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj
Sărbătoarea Zilei Naţionale a României şi împlinirea celor 97 de ani de la Marea Unire au fost temele principale ale activităţilor educaţionale din această săptămână şi la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj.
Copiii şi profesorii au fost implicaţi activități incluse în programe și proiecte educaționale, legate de Sărbătoarea naţională.
La activitatea desfășurată sub genericul „Mândru că sunt român” , desfășurată în sala multifuncțională a școlii, au participat elevi din clasele VI B, VIII B și VII A,B,C.
S-a încercat astfel sensibilizarea elevilor în ceea ce privește arta și tradiția populară, înțelegerea protejării și conservării acestora, precum și conservarea tradițiilor și al patrimoniului local. Au fost vernisate expozițiile tematice la Biblioteca școlii și pe holul principal, cu contribuția bibliotecarei Viorica Muntean.
Varietatea folclorului a dezvăluit elevilor frumusețea artei populare, în al cărui conținut sunt înmănuncheate sentimentele poporului român. Elevii au simțit admirație pentru creațiile populare, au înțeles că trebuie să păstreze ce au moștenit de la strămoși și să le transmită generațiilor următoare. Au fost vernisate expozițiile tematice la Biblioteca școlii și pe holul principal.
Într-o atmosferă de sărbătoare, încărcată de emoție, făcând cunoștință cu Istoria României, s-a marcat acest moment Marea Unire, prin realizarea unei serbări artistice cu poezie, muzică și dans, prezentată în fața colegilor și a profesorilor. Cu naturalețea specifică vârstei elevii s-au transpus în personaje care au marcat istoria poporului român. Rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de elevul Andrei Conescu din clasa a VII a A. Cu vocile lor deosebit de expresive, elevii au interpretat cântece adecvate evenimentului, fiind acompaniați de chitariștii Lavinia Comșa, Raluca Low și Robert Maier.
Sub genericul „Unirea – idealul implinit în 1918”, s-a desfășurat, la Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” din Blaj, concursul de istorie între echipajele claselor a VIII-a A, B și C, moderat de bibliotecara Diana Borcea. Corcursul este inclus în Proiectul educațional interjudețean „Pe urmele înaintașilor”, ediția a IV-a, derulat de Școala Gimnazială „Toma Cocișiu”, coordonat de prof. Sabina Marinescu și prof. Mona Carmen Cârnaț.
Din juriu au făcut parte elevii Alexandra Otveș, Alin Dulău, Adrian Coman, Simona Pănăzan – muzeograf și Nicolae Popa – bibliotecar.
„Poporul român, așezat de veacuri pe aceste meleaguri, a moștenit o bogată zestre spirituală. Marea dragoste pentru cultura românească, dorința de a păstra peste veacuri crâmpeie din obiceiurile și tradițiile populare ne-a întărit convingerea să acordăm o atenție sporită activităților de familiarizare a elevilor cu unele elemente tradiționale culturale, religioase, istorice, considerând că aceasta este o datorie și o răspundere morală”, a transmis profesor Mona Cârnaț.
Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj este condusă de director prof.dr.Alina Maria Dulău, respectiv director adj. prof. Sabina Victoria Marinescu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News