Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Ministrul Transporturilor a verificat lucrările la Autostrada SEBEŞ-TURDA. Costescu: Simplificăm procedura pentru autorizaţii


Publicat

VIZITA2Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, promite simplificarea legislaţiei, în vederea urgentării emiterii autorizaţiilor de construcţie şi avizelor pentru autostrăzi. Joi, ministrul, alături de şeful CNADNR, Cătălin Homor, și responsabilii de proiecte din CNADNR au efectuat o vizită de lucru pe şantierele celor patru loturi din Autostrada Sebeş-Turda şi cel al autostrăzii A3 – Transilvania.

Ministrul Dan Costescu a spus că pe două dintre cele patru loturi ale Autostrăzii Sebeş-Turda se va putea circula până la sfârşitul anului 2016. A nominalizat lotul 4, despre care a spus că a primit asigurări de la constructor că lucrările vor fi terminate până la termenul amintit şi s-a referit şi la lotul 3, care ar avea „aceleaşi şanse” să fie finalizat până la sfârşitul anului.

Însă ministrul a fost mai puţin optimist în ceea ce priveşte loturile 1 şi 2 din judeţul Alba, de la Sebeş până la intrarea în Aiud. Potrivit lui Costescu, tronsoanele amintite vor fi reevaluate după promovarea noii legislaţii.

“Suntem înaintea unui nou sezon de construcții. Am lucrat în ultimele luni, împreună cu colegii din companii, la proceduri. Am identificat problemele care au blocat proiecte importante și am încercat să găsim soluții. Aceste soluții s-au materializat într-o ordonanță de urgență care va fi cât mai curând pe masa Guvernului. Vrem să simplificăm legislația astfel încât obținerea autorizației de construire și a avizelor necesare să nu mai întârzie proiectele de infrastructură.

Dacă toată lumea se mobilizează, atât angajații companiei de drumuri, cât și constructorii și consultanții, la finalul acestui an, loturile 3 și 4 din autostrada Sebeș-Turda pot fi finalizate. La fel și tronsonul Gilău-Nădășel”, a declarat ministrul transporturilor, Dan Costescu.

Vezi şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Cum ar putea fi grăbite lucrările. Se pregătesc reguli noi pentru construirea autostrăzilor

Ministrul a amintit că în prezent, pentru obţinerea autorizațiilor, sunt necesare mai multe avize, printre care scoaterea din circuitul agricol, care durează câteva luni. “Cu noua procedură, nu va mai dura nici măcar o zi, pentru că terenul, odată achiziționat prin diverse forme, va trece în Cartea Funciară, direct pentru destinația pentru care a fost cumpărat”, a spus Costescu.

Şi în ceea ce priveşte avizele pentru electricitate și gaz, în noua variantă, se va scurta perioada. Potrivit ministrului, se va da un aviz de principiu în 15 zile, iar ulterior se va putea emite autorizaţia de construire.

Acelaşi termen de 15 zile va fi şi pentru scoaterea terenurilor vizate din circuitul forestier.

“Va fi o obligație a constructorului să pună la dispoziție avizele finale până la data predării șantierului în formă finalizată, adică data recepției „, a mai spus ministrul Transporturilor.

Modificări de proiect, cerute pentru lotul IV. Localnici din comuna Unirea spun că nu vor mai avea acces direct la terenurile agricole

autostrada sebes turdaRecent, au fost semnalate noi probleme de rezolvat în construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda. Un grup de 69 de locuitori din satele Dumbrava şi Măhăceni, comuna Unirea, cer construirea unui pod sau a unei subtraversări la viitoarea Autostradă Sebeş-Turda, lotul IV, care să le permită accesul la terenurile agricole. În caz contrar, vor trebui să circule cu animalele circa trei kilometri pe DN1, punând în pericol siguranţa traficului rutier.

Localnicii din zona Dumbrava-Măhăceni au semnat o adresă pe care au transmis-o Primăriei şi apoi Prefecturii Alba, care la rândul său a trimis-o la Ministerul Transporturilor, în care exemplifică cu situaţia a 19 parcele de teren arabil şi păşune, în suprafaţă totală de 852 hectare, la care nu ar mai avea acces, după construirea autostrăzii.

„În urma construirii Autostrăzii Sebeş-Turda, autostradă ce traversează teritoriul administrativ al comunei Unirea, a apărut o situaţie care nu a fost luată în calcul la momentul proiectării respectivului tronson, în sensul că în zona kilometrului 60+650 m aceasta traversează o zonă agricolă, împiedicând astfel accesul cu utilaje agricole sau circulaţia animalelor dintr-o parte în cealaltă. Parcelele care în acest moment sunt utilizate liber de către proprietari nu mai pot fi accesate decât cu unele trasee de ocolire majoră, astfel blocându-se buna utilizare a proprietarilor de drept”, se arată în adresa transmisă de primarul comunei Unirea, Gheorghe Alba, la Prefectură.

În document se explică şi că în zonă există drumul de exploataţie agricolă între localităţile Dumbrava (judeţul Alba) şi Călăraşi (judeţul Cluj), folosit în special la transhumanţa animalelor şi de localnici cu utilaje agricole pentru lucrări la terenuri.

După blocarea accesului la aceste parcele, tranzitarea se va putea face doar pe două drumuri comunale DC 85 – Dumbrava şi DC 86 – Măhăceni, care sunt asfaltate şi legate prin DN1, pe o porţiune de 2,7 km, pe care vor trebui să circule oamenii cu utilaje agricole (tractoare, combine, căruţe) şi animale (oi, vaci, capre), ce implică risc pentru participanţii la trafic, după cum se menţionează în adresă.

Se solicită construirea unui acces subteran sau suprateran care să permită traversarea cu utilaje agricole şi animale, în condiţii sigure, a tronsonului de autostradă în zona km 60+650 m. Primarul din comuna Unirea aminteşte şi că zona Dumbrava are potenţial turistic, dar şi că administraţia locală vrea să acceseze fonduri europene pentru construirea unui drum de exploataţie agricolă între DN1 şi DJ 103G.

Vezi Adresa Primaria Unirea_autostrada

Pe lotul IV al Autostrăzii Sebeş-Turda – tronson al autostrăzii unde este zona vizată, între localităţile Dumbrava şi Măhăceni -, din cele mai recente date ale CNADNR, stadiul lucrărilor este de 42,2%.

Stadiu lucrărilor la Autostrada Sebeş-Turda, la 31 ianuarie 2016:

Lot 1, km 0+000 – 17+000, stadiu fizic: 11%

Lot 2, km 17+000-41+250, stadiu fizic: 7%

Lot 3, km 41+250 – 53+700, stadiu fizic: 45,50%

Lot 4, km 53+700-km 70+000, stadiu fizic: 42,20%

VIZITANoutăţi pentru declanşarea exproprierilor pe loturile VI şi III, amplasament suplimentar, la Autostrada Sebeş-Turda

Ministerului Transporturilor a publicat două proiecte de HG privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş-Turda”, Lot III, respectiv pentru lotul IV.

În proiectul pentru exproprierile aferente lotului IV, se precizează că în 9 octombrie 2015, CNADNR a transmis la Ministerul Fondurilor Europene – AM POST, nota justificativă privind angajarea sumei de 778.380,41 lei, înainte de data încheierii unui act adiţional pentru modificarea planului financiar aferent Ordinului Ministerului Transporturilor care să includă suma menţionată pentru proiectul “Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda”.

Prin actul nr. 3723/23.12.2015, Ministerul Fondurilor Europene – AM POIM informează CNADNR SA că avizează de principiu, din perspectiva eligibilităţii, proiectul “Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda” în vederea introducerii în bugetul MT pentru anul 2016, în baza existenţei acestuia în Lista proiectelor eligibile anexată la POIM 2014-2020.

Ministerul Fondurilor Europene – AM POST a returnat în data de 29 decembrie 2015 Nota justificativă privind angajarea sumei de 778.380,41 lei înainte de data încheierii unui act adiţional pentru modificarea planului financiar aferent Ordinului Ministerului Transporturilor care să includă suma menţionată pentru proiectul “Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda” deoarece nu exista un act adiţional încheiat privind exproprierile suplimentare.

Astfel, ţinând cont de faptul că retransmiterea aplicaţiei de finanţare a fost condiţionată de emiterea acordului de mediu revizuit, acord emis în data de 27 noiembrie 2015, Ordinul Ministrului pentru eligibilitatea cheielilor aferente fazei I nu a fost amendat şi, implicit, plata sumei prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 nu a putut fi efectuată în cadrul perioadei de eligibilitate POST 2007-2013, a fost necesară promovarea proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea sursei de finanţare.

„Având în vedere cele de mai sus, se impune promovarea prezentului proiect de Hotărâre a Guvernului privind modificarea art. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Autostrada Sebeş-Turda” – Lot 4.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea art.3 din Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 privind sursa de finanţare pentru plata sumelor reprezentând justa despăgubire în cuantum total de 779 mii lei, aferentă unui număr de 772 de imobile, în suprafaţă totală de 1.261.695 mp.”

Datele sunt în rest similare cu proiectul aprobat anterior.

Citește și AUTOSTRADA SEBEȘ-TURDA: EXPROPRIERI de 780.000 de lei pe lotul 4. LISTA beneficiarilor și imobilelor vizate

În ceea ce priveşte amplasamentul suplimentar pentru lucrări de utilitate publică, pe lotul III, exproprierile vizează 915 imobile, în suprafaţă totală de 289.407 mp, pe raza localităţilor Aiud şi Mirăslău.

Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirii pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Autostrada Sebeş – Turda” – Lotul 3, aflate pe raza localităţilor Aiud şi Mirăslău din judeţul Alba, sunt în cuantum total de 1.126 mii lei şi se alocă de la Bugetul de Stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

„Precizăm faptul că o parte din imobilele proprietate privată ce fac obiectul prezentului proiect de act normativ nu au fost înscrise de către proprietari în cartea funciară în conformitate cu Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiect.

De asemenea, „pe coridorul de expropriere nu există imobile ce ar putea constitui monumente istorice/zone de protecţie a acestora, în caz contrar se vor aplica prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare”.

Citește și Autostrada Sebeş-Turda: Guvernul a aprobat exproprierile pe amplasamentul suplimentar, zona Unirea, Miraslău şi din judeţul Cluj

Autostrada Sebeş-Turda – detalii despre contractele încheiate pe loturi

Lotul 1 (judeţul Alba, 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, km 0+000 – km 17+000, 2 noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8, Alba Iulia Nord la km 16)

Valoare contract: 541.739.137 lei, semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor şi proiectant: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Consultant: Egis Romania SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract

Proiect fazat; finanţare: POS-T+POIM

Lotul 2 (judeţul Alba, 24,25 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250, inclusiv nod rutier la Teiuş, km 26)

Valoare contract: 549.332.493 lei, semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL

Proiectant: DP Consult SRL

Consultant: Asocierea Kappa – Architects & Engineers SRL – Salfo & Associates SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM

Lotul 3 (judeţul Alba, 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, km 41+250 – km 53+700, cu două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700, nodul rutier Unirea la km 53+200):

Valoare contract: 420.511.921 lei, semnat în 16 aprilie 2014

Constructor: Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A

Proiectant: Aecom Ingenieria SRL

Consultant: DRDP Cluj

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen finalizare, conform contract, 20 martie 2016.

Proiect fazat. Finanţare: POS-T+POIM

Lotul 4 (judeţele Alba şi Cluj: 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda, km 53+700 – km 70+000)

Valoare contract: 470.004.894 lei, semnat în 16 aprilie 2014.

Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GMBH

Proiectant: Asocierea Viaponte – Projectos e Consultoria de Engenharia SA – Viponte Rom SRL

Consultant: Asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – SPEA Ingegneria Europea SpA

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen de finalizare 20 martie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 3 august. Perioadele cu ploi și zilele mai calde. Prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni

Publicat

Meteorologii au prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni. După câteva zile mai răcoroase, în această săptămână, vremea se încălzește din nou, astfel încât, până la finalul lunii iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei, însă doar în unele zone din țară.

În județul Alba, va mai ploua în intervalul 6-7 iulie, 14-17 iulie, 22-26 iulie. Temperaturile vor varia între maxime de 22 de grade și 30 de grade.

Săptămâna 6-12 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, centrale și sud-vestice, iar în cele estice și sud-estice va fi deficitar. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 13-19 iulie

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vestul teritoriului, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 20-26 iulie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 27 iulie – 3 august

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific acestei perioade în sudul și sud-estul țării, iar în regiunile intracarpatice temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURILE vacante în această perioadă la instituții publice din județul Alba și condiții pentru candidați

Publicat

birou

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în județul Alba. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Primăria Oraşului Câmpeni

șef serviciu – Serviciul de Salubrizare și Administrare a Domeniului Public și Privat

Condiții: absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licența sau echivalentă, în unul dintre următoarele domenii de licență: economic, tehnic, administrativ, juridic; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 5 ani.

Concurs: 21 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă, 23 iulie 2020, ora 10:00: proba interviu.

Relații suplimentare, la sediul Primăriei Oraşului Câmpeni, din Piaţa Avram Iancu nr. 5, Județul Alba, telefon: 0258/771.215, interior 26.

Primăria Comunei Avram Iancu

– 3 posturi vacante în cadrul Proiectului „Comunitatea Moţilor Harnici”, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014- 2020, Axa prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”, Obiectiv Specific 4.1. „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate”, POCU/138/4/1/114866, după cum urmează:

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent).

Termenul limită de depunere a dosarelor: 15 iulie 2020

Concurs: 22 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă; 22 iulie 2020, ora 13:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Avram Iancu, str. Avram Iancu, nr. 169, judeţul Alba, telefon: 0749.279.539, e-mail primarieav@yahoo.com.

Primăria Comunei Mihalț

– guard

Condiții: studii generale; vechime în muncă – nu se solicită.

Concurs: 24 iulie 2020, ora 11:00: proba scrisă; 27 iulie 2020, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Mihalţ, judeţul Alba, telefon 0258/718.101, e-mail secretar@primariamihalt.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2020, etapa specială, începe astăzi: 141 candidați înscriși, niciunul din Alba. Calendar și detalii despre examen

Publicat

examen

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până duminică, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Nu sunt însă și candidați din Alba care să fie înscriși în această etapă, ce se va desfășura în perioada 6-10 iulie.

Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în 9 județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu s-au consemnat situații care să determine organizarea probelor scrise aferente acestei etape special, a anunțat Ministerul Educației.

Vezi și UPDATE: TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, linia TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea acestei etape. Numărul va fi disponibil în perioada 6 – 9  iulie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 10 iulie, între orele 8:00 -14:00.

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Subiectele sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, iar în acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea.

Ce le este interzis candidaților:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește. Vor putea fi văzute toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii

Publicat

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește, au transmis duminică seară, organizatorii festivalului.

Reprezentanții primăriei spun că toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii, au fost reprogramate pentru luni.

”Mâine, 6 iulie, în locațiile Piața Cetății, Piața Vestică (Latura de Vest) și Esplanada Obeliscului vor rula peliculele care nu au putut fi prezentate în acest weekend din cauza condițiilor meteo.

Vă așteptăm la film. Mai multe detalii vor fi disponibile pe https://www.facebook.com/AlbaFilmFest/” este mesajul trimis de organizatori, pe adresa redacției Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate