Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Ministrul Transporturilor a verificat lucrările la Autostrada SEBEŞ-TURDA. Costescu: Simplificăm procedura pentru autorizaţii


Publicat

VIZITA2Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, promite simplificarea legislaţiei, în vederea urgentării emiterii autorizaţiilor de construcţie şi avizelor pentru autostrăzi. Joi, ministrul, alături de şeful CNADNR, Cătălin Homor, și responsabilii de proiecte din CNADNR au efectuat o vizită de lucru pe şantierele celor patru loturi din Autostrada Sebeş-Turda şi cel al autostrăzii A3 – Transilvania.

Ministrul Dan Costescu a spus că pe două dintre cele patru loturi ale Autostrăzii Sebeş-Turda se va putea circula până la sfârşitul anului 2016. A nominalizat lotul 4, despre care a spus că a primit asigurări de la constructor că lucrările vor fi terminate până la termenul amintit şi s-a referit şi la lotul 3, care ar avea „aceleaşi şanse” să fie finalizat până la sfârşitul anului.

Însă ministrul a fost mai puţin optimist în ceea ce priveşte loturile 1 şi 2 din judeţul Alba, de la Sebeş până la intrarea în Aiud. Potrivit lui Costescu, tronsoanele amintite vor fi reevaluate după promovarea noii legislaţii.

“Suntem înaintea unui nou sezon de construcții. Am lucrat în ultimele luni, împreună cu colegii din companii, la proceduri. Am identificat problemele care au blocat proiecte importante și am încercat să găsim soluții. Aceste soluții s-au materializat într-o ordonanță de urgență care va fi cât mai curând pe masa Guvernului. Vrem să simplificăm legislația astfel încât obținerea autorizației de construire și a avizelor necesare să nu mai întârzie proiectele de infrastructură.

Dacă toată lumea se mobilizează, atât angajații companiei de drumuri, cât și constructorii și consultanții, la finalul acestui an, loturile 3 și 4 din autostrada Sebeș-Turda pot fi finalizate. La fel și tronsonul Gilău-Nădășel”, a declarat ministrul transporturilor, Dan Costescu.

Vezi şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Cum ar putea fi grăbite lucrările. Se pregătesc reguli noi pentru construirea autostrăzilor

Ministrul a amintit că în prezent, pentru obţinerea autorizațiilor, sunt necesare mai multe avize, printre care scoaterea din circuitul agricol, care durează câteva luni. “Cu noua procedură, nu va mai dura nici măcar o zi, pentru că terenul, odată achiziționat prin diverse forme, va trece în Cartea Funciară, direct pentru destinația pentru care a fost cumpărat”, a spus Costescu.

Şi în ceea ce priveşte avizele pentru electricitate și gaz, în noua variantă, se va scurta perioada. Potrivit ministrului, se va da un aviz de principiu în 15 zile, iar ulterior se va putea emite autorizaţia de construire.

Acelaşi termen de 15 zile va fi şi pentru scoaterea terenurilor vizate din circuitul forestier.

“Va fi o obligație a constructorului să pună la dispoziție avizele finale până la data predării șantierului în formă finalizată, adică data recepției „, a mai spus ministrul Transporturilor.

Modificări de proiect, cerute pentru lotul IV. Localnici din comuna Unirea spun că nu vor mai avea acces direct la terenurile agricole

autostrada sebes turdaRecent, au fost semnalate noi probleme de rezolvat în construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda. Un grup de 69 de locuitori din satele Dumbrava şi Măhăceni, comuna Unirea, cer construirea unui pod sau a unei subtraversări la viitoarea Autostradă Sebeş-Turda, lotul IV, care să le permită accesul la terenurile agricole. În caz contrar, vor trebui să circule cu animalele circa trei kilometri pe DN1, punând în pericol siguranţa traficului rutier.

Localnicii din zona Dumbrava-Măhăceni au semnat o adresă pe care au transmis-o Primăriei şi apoi Prefecturii Alba, care la rândul său a trimis-o la Ministerul Transporturilor, în care exemplifică cu situaţia a 19 parcele de teren arabil şi păşune, în suprafaţă totală de 852 hectare, la care nu ar mai avea acces, după construirea autostrăzii.

„În urma construirii Autostrăzii Sebeş-Turda, autostradă ce traversează teritoriul administrativ al comunei Unirea, a apărut o situaţie care nu a fost luată în calcul la momentul proiectării respectivului tronson, în sensul că în zona kilometrului 60+650 m aceasta traversează o zonă agricolă, împiedicând astfel accesul cu utilaje agricole sau circulaţia animalelor dintr-o parte în cealaltă. Parcelele care în acest moment sunt utilizate liber de către proprietari nu mai pot fi accesate decât cu unele trasee de ocolire majoră, astfel blocându-se buna utilizare a proprietarilor de drept”, se arată în adresa transmisă de primarul comunei Unirea, Gheorghe Alba, la Prefectură.

În document se explică şi că în zonă există drumul de exploataţie agricolă între localităţile Dumbrava (judeţul Alba) şi Călăraşi (judeţul Cluj), folosit în special la transhumanţa animalelor şi de localnici cu utilaje agricole pentru lucrări la terenuri.

După blocarea accesului la aceste parcele, tranzitarea se va putea face doar pe două drumuri comunale DC 85 – Dumbrava şi DC 86 – Măhăceni, care sunt asfaltate şi legate prin DN1, pe o porţiune de 2,7 km, pe care vor trebui să circule oamenii cu utilaje agricole (tractoare, combine, căruţe) şi animale (oi, vaci, capre), ce implică risc pentru participanţii la trafic, după cum se menţionează în adresă.

Se solicită construirea unui acces subteran sau suprateran care să permită traversarea cu utilaje agricole şi animale, în condiţii sigure, a tronsonului de autostradă în zona km 60+650 m. Primarul din comuna Unirea aminteşte şi că zona Dumbrava are potenţial turistic, dar şi că administraţia locală vrea să acceseze fonduri europene pentru construirea unui drum de exploataţie agricolă între DN1 şi DJ 103G.

Vezi Adresa Primaria Unirea_autostrada

Pe lotul IV al Autostrăzii Sebeş-Turda – tronson al autostrăzii unde este zona vizată, între localităţile Dumbrava şi Măhăceni -, din cele mai recente date ale CNADNR, stadiul lucrărilor este de 42,2%.

Stadiu lucrărilor la Autostrada Sebeş-Turda, la 31 ianuarie 2016:

Lot 1, km 0+000 – 17+000, stadiu fizic: 11%

Lot 2, km 17+000-41+250, stadiu fizic: 7%

Lot 3, km 41+250 – 53+700, stadiu fizic: 45,50%

Lot 4, km 53+700-km 70+000, stadiu fizic: 42,20%

VIZITANoutăţi pentru declanşarea exproprierilor pe loturile VI şi III, amplasament suplimentar, la Autostrada Sebeş-Turda

Ministerului Transporturilor a publicat două proiecte de HG privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş-Turda”, Lot III, respectiv pentru lotul IV.

În proiectul pentru exproprierile aferente lotului IV, se precizează că în 9 octombrie 2015, CNADNR a transmis la Ministerul Fondurilor Europene – AM POST, nota justificativă privind angajarea sumei de 778.380,41 lei, înainte de data încheierii unui act adiţional pentru modificarea planului financiar aferent Ordinului Ministerului Transporturilor care să includă suma menţionată pentru proiectul “Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda”.

Prin actul nr. 3723/23.12.2015, Ministerul Fondurilor Europene – AM POIM informează CNADNR SA că avizează de principiu, din perspectiva eligibilităţii, proiectul “Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda” în vederea introducerii în bugetul MT pentru anul 2016, în baza existenţei acestuia în Lista proiectelor eligibile anexată la POIM 2014-2020.

Ministerul Fondurilor Europene – AM POST a returnat în data de 29 decembrie 2015 Nota justificativă privind angajarea sumei de 778.380,41 lei înainte de data încheierii unui act adiţional pentru modificarea planului financiar aferent Ordinului Ministerului Transporturilor care să includă suma menţionată pentru proiectul “Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda” deoarece nu exista un act adiţional încheiat privind exproprierile suplimentare.

Astfel, ţinând cont de faptul că retransmiterea aplicaţiei de finanţare a fost condiţionată de emiterea acordului de mediu revizuit, acord emis în data de 27 noiembrie 2015, Ordinul Ministrului pentru eligibilitatea cheielilor aferente fazei I nu a fost amendat şi, implicit, plata sumei prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 nu a putut fi efectuată în cadrul perioadei de eligibilitate POST 2007-2013, a fost necesară promovarea proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea sursei de finanţare.

„Având în vedere cele de mai sus, se impune promovarea prezentului proiect de Hotărâre a Guvernului privind modificarea art. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Autostrada Sebeş-Turda” – Lot 4.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea art.3 din Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 privind sursa de finanţare pentru plata sumelor reprezentând justa despăgubire în cuantum total de 779 mii lei, aferentă unui număr de 772 de imobile, în suprafaţă totală de 1.261.695 mp.”

Datele sunt în rest similare cu proiectul aprobat anterior.

Citește și AUTOSTRADA SEBEȘ-TURDA: EXPROPRIERI de 780.000 de lei pe lotul 4. LISTA beneficiarilor și imobilelor vizate

În ceea ce priveşte amplasamentul suplimentar pentru lucrări de utilitate publică, pe lotul III, exproprierile vizează 915 imobile, în suprafaţă totală de 289.407 mp, pe raza localităţilor Aiud şi Mirăslău.

Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirii pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Autostrada Sebeş – Turda” – Lotul 3, aflate pe raza localităţilor Aiud şi Mirăslău din judeţul Alba, sunt în cuantum total de 1.126 mii lei şi se alocă de la Bugetul de Stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

„Precizăm faptul că o parte din imobilele proprietate privată ce fac obiectul prezentului proiect de act normativ nu au fost înscrise de către proprietari în cartea funciară în conformitate cu Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiect.

De asemenea, „pe coridorul de expropriere nu există imobile ce ar putea constitui monumente istorice/zone de protecţie a acestora, în caz contrar se vor aplica prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare”.

Citește și Autostrada Sebeş-Turda: Guvernul a aprobat exproprierile pe amplasamentul suplimentar, zona Unirea, Miraslău şi din judeţul Cluj

Autostrada Sebeş-Turda – detalii despre contractele încheiate pe loturi

Lotul 1 (judeţul Alba, 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, km 0+000 – km 17+000, 2 noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8, Alba Iulia Nord la km 16)

Valoare contract: 541.739.137 lei, semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor şi proiectant: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Consultant: Egis Romania SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract

Proiect fazat; finanţare: POS-T+POIM

Lotul 2 (judeţul Alba, 24,25 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250, inclusiv nod rutier la Teiuş, km 26)

Valoare contract: 549.332.493 lei, semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL

Proiectant: DP Consult SRL

Consultant: Asocierea Kappa – Architects & Engineers SRL – Salfo & Associates SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM

Lotul 3 (judeţul Alba, 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, km 41+250 – km 53+700, cu două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700, nodul rutier Unirea la km 53+200):

Valoare contract: 420.511.921 lei, semnat în 16 aprilie 2014

Constructor: Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A

Proiectant: Aecom Ingenieria SRL

Consultant: DRDP Cluj

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen finalizare, conform contract, 20 martie 2016.

Proiect fazat. Finanţare: POS-T+POIM

Lotul 4 (judeţele Alba şi Cluj: 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda, km 53+700 – km 70+000)

Valoare contract: 470.004.894 lei, semnat în 16 aprilie 2014.

Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GMBH

Proiectant: Asocierea Viaponte – Projectos e Consultoria de Engenharia SA – Viponte Rom SRL

Consultant: Asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – SPEA Ingegneria Europea SpA

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen de finalizare 20 martie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Atac cu cuțitul, la Abrud. Tânăr REȚINUT de polițiști, după ce a rănit doi tineri cu un briceag

Publicat

cutit, briceag, atac

Un tânăr din Abrud a fost reținut sâmbătă dimineața de polițiști, după ce a atacat doi tineri cu un cuțit și ar fi furat un telefon mobil. 

Potrivit unor surse Alba24, evenimentul s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Abrud. Din primele informații se pare că patru tineri, cu vârste cuprinse între 33 și 34 de ani, s-ar fi întâlnit acasă la unul dintre ei, unde ar fi consumat băuturi alcoolice.

La un moment dat, fără un motiv anume, unul ar fi scos un cuțit cu care i-a lovit pe doi dintre ei. În urma atacului, un tânăr a fost rănit în zona pieptului și altul în zona călcâiului, prima dintre victime necesitând în jur de 7 zile de îngrijiri medicale.

Din câte se pare, agresorul ar fi furat și un telefon mobil aparținând unuia dintre tineri.

Agresorul a fost reținut de polițiști sâmbătă dimineața, urmând ca duminică să fie prezentat procurorilor pentru luarea măsurilor legale.

Acesta este cercetat pentru lovire sau alte violențe și furt.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 14-20 iunie: Temperaturi maxime de până la 28 de grade Celsius, ploi și furtuni. Prognoza în localități

Publicat

Vreme rece în prima zi a săptămânii viitoare în județul Alba. Temperaturile încep să crească începând de marți și vor atinge 27 – 28 de grade Celsius, duminică. 

Sunt anunțate averse și furtuni aproape în fiecare zi a săptămânii.

La munte, maximele vor varia între 10 – 24 de grade la Șugag, respectiv 12 – 24 de grade la Arieșeni.

Prognoza meteo pe zile în localități din județul Alba, 14-20 iunie:

Luni, 14 iunie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Câmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Marți, 15 iunie

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; mai cald

Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Miercuri, 16 iunie

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Joi, 17 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Câmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Vineri, 18 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Câmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sâmbătă, 19 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în unele zone

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Aiud: minime 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; însorit

Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună în unele zone

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Câmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Duminică, 20 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Câmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Morminte descoperite de arheologii Muzeului Unirii din Alba Iulia, pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești

Publicat

Arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au descoperit recent vestigii din preistorie până în epoca post-romană, în urma unor săpături preventive efectuate pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești. Potrivit directorului muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu, în zonă s-au descoperit morminte, ceramică și locuințe. 

Potrivit IPJ Dolj, polițiști din cadrul Secţiei 5 Poliție Rurală Pielești s-au sesizat din oficiu ca urmare a unei postări pe o rețea de socializarea, cu privire la faptul că pe raza comunei Ghercești, în şantierul organizat pentru drumul expres Craiova-Piteşti au fost descoperite mai multe gropi în care se află osemnite.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, a fost descoperit un sit arheologic cu ocazia efectuarii lucrărilor
la drumul expres Craiova-Pitești, fiind efectuate mai multe săpături arheologice de către reprezentanţii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia în baza autorizaţiei pentru
cercetarea arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii.

În situl arheologic pe o porțiune de aproximativ un kilometru se găsesc mai multe gropi făcute de către arheolgii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, iar în unele gropi se găsesc oseminte.

Majoritatea gropilor sunt acoperite cu folie de plastic, paza acestora fiind asigurată de către o societate de pază contractată de către societatea care efectuează tronsonul 1 al drumului expres.

„Este vorba despre un sit de dimensiuni foarte mari. Vestigiile descoperite vin din preistorie până în epoca post-romană (se întind pe câteva mii de ani). Este vorba de un tronson de 17 kilometri de autostradă pe care a fost găsit un singur sit. Acolo sunt trei arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Folia a fost aplicată pentru a proteja vestigiile de la o zi la alta de soare. În zonă s-au descoperit morminte, ceramică, locuințe”, a precizat pentru Alba24, directorul Muzelui Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Cetățenii, așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia

Publicat

În fiecare an la data de 14 iunie este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Cu această ocazie, Centrul de Transfuzie Sanguină Alba îi așteaptă atât pe donatorii fideli, cât și pe donatorii noi. 

Echipa „Donează sânge, fii erou!” îi invită pe cei care doresc să doneze sânge la Centrul aflat pe b-dul Revoluției 1989 nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia), în intervalul orar 07:30 – 12:00. Nu este nevoie de programare.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 • să nu consumați alimente bogate în grăsimi în ziua donării și cu o zi înainte;
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 • să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

De aseemenea, cetățenii sunt invitați să instaleze aplicația BlooDoChallenge – ghidul de buzunar al donatorului de sânge.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate