Administrație
FOTO | Palmieri, oleandri, tuia și pini: Noi plantări de arbuști în mai multe spații verzi din zona Cetății Alba Carolina

După mai multe luni de contestații, în urma deciziei luate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a desemnat şi operatorul economic câştigător pentru lotul 1 privind amenajarea şi întreţinerea de spaţii verzi din Cartierul Cetate – zona Parcul Unirii – Cetatea Alba Carolina. Contractul s-a semnat cu firma „Sport Turism”, pe o perioadă de 4 ani, astfel că s-a emis ordinul de începere a lucrărilor şi pentru acest lot.
Spațiile verzi din municipiul Alba Iulia au fost împărțite în trei loturi. Pentru loturile 2 și 3, contractele au fost încheiate în iulie 2013, cu firma Luxor LTD, respectiv Salprest SRL.
Potrivit contractului, operatorul execută, pentru fiecare zonă, servicii de curăţare a spaţiilor verzi (adunarea frunzelor uscate, a crengilor, a gunoaielor), cosirea zonelor verzi, plantarea şi adunarea ierbii, plantarea şi întreţinerea florilor anuale şi bienale, a trandafirilor, gardului viu (inclusiv tundere mecanică), pomilor (inclusiv toaletare), regazonare teren, semănare gazon, împrăştiere pământ vegetal, tratamente fito-sanitare, administrare îngrăşăminte chimice. Sunt prevăzute şi operaţiuni ca pavoazare cu drapele, montare muşcate pe stâlpi, pavoazare cu ocazia diferitelor evenimente, montare suporţi pe stâlpi, pichetare teren pentru plantat arbori, mobilizare solul, plivirea buruienilor, udarea rondouri şi pomi cu cisternă.
Lotul 2 cuprinde str. Lalelelor, Bd. 1 Decembrie 1918, str. Horea, Calea Moţilor, până în str. T. Vladimirescu, Bd. Republicii, Bd. Revoluţiei 1989, str. Detunata. În această zonă, serviciul de întreținere a spațiilor verzi este prestat de firma Luxor LTD din Alba Iulia, deținută de omul de afaceri Vasile Todea, iar valoare totală a contractului este 1.155.328,85 lei fără TVA și 1.432.607,77 lei cu TVA, pe anul 2014. Potrivit lui Vasile Todea, în această zonă au fost plantate în toamna anului trecut aproximativ 36.000 de lalele și 60.000 de panseluțe de diferite varietăți.
Lotul 3 este situat între Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu, N. Bălcescu, Octavian Goga, B. Încoronării, Cartier La Recea, str. Regimentul V Vânători, până la şoseaua de centură. În această zonă, serviciul de întreținere a spațiilor verzi a fost câștigat la licitație de firma Salprest SRL, iar valoarea contractului este de 1.223.102,85 lei fără TVA și 1.516.647,53 lei cu TVA pe anul 2014. Din toamna anului trecut, aici au fost plantate 56.700 de bucăți de plante bienale anuale (panseluțe, lalele), dar și trandafiri, pomi, gard viu și mușcate.
Citiți și: Oferta câştigătoare pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Cetatea Alba Carolina trimisă la Primărie pentru reevaluare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cristian
miercuri, 09.04.2014 at 15:54
De acord, foarte frumos tot ce s-a facut pana acum in cetate, felicitari celor care au demarat si au sustinut aceste lucrari care fac din Alba Iulia un punct de referinta pe harta turistica a Romaniei. Dar cu iluminatul public din aceste locatii cum ramane, pentru ca nu este suficient de bine iluminata cetatea, tot mai des se constata intreruperi ale iluminatului public pe partea cu Hotelul Cetate si pana la Universitatea 1 Decembrie. De fapt, tot pe aceasta parte, in zona podului de acces rutier pana la Spitalul Neuro, stalpii de iluminat sunt plasati la o distanta cam mare unii de altii, rezultand o zona destul de intunecoasa chiar in fata Catedralei Reintregirii. Tot la intrarea in cetate dinspre Hotel Cetate, in zona barierelor, sunt 2 stalpi a caror becuri sunt arse dinainte de 1 decembrie 2013. Pana acum nu s-a sesizat nimeni. In parcul din fata catedralei, imediat dupa ce treci de fantana arteziana, pe partea stanga sunt de asemenea 2 stalpi fara becuri, rezultand si acolo o zona destul de intunecoasa, in rest prin parc s-au mai montat ceva becuri. De asemenea, portiunea dintre portile 1 si 2, panta de acces in cetate, acolo au fost montate niste dispozitive de iluminat in forma de faclie, care din pacate au fost vandalizate si pana in prezent din 8 doar una functioneaza. Aici e vorba chiar de accesul in cetate, unde turistii care vor sa faca o plimbare nocturna isi pot face o impresie gresita despre cetate inca de la intrare. Iar pe Bulevardul Revolutiei, portiunea cuprinsa intre Liceul Militar si intersectia cu str. Vasile Goldis, becurile care se monteaza acolo parca se incapataneaza sa nu functioneze mai mult de o saptamana, in urma cu doua seri am constatat ca deja 5 nu mai functioneaza, desi saptamana trecuta erau toate functionale.