Cugir
FOTO: POLUAREA de pe râul Mureş. „Viitura” cu pete de ulei a trecut de judeţul Alba. Baraje în Hunedoara
Majoritatea petelor de ulei mineral ce au venit pe cursul râului Mureş, în judeţul Alba, în urma poluării accidentale produse vineri, de la Termocentrala Iernut, au trecut spre zona Hunedoara, duminică dimineaţa. Se păstrează deocamdată barajul cu materiale absorbante de la Şibot şi zona este în continuare monitorizată.
Autorităţile din judeţul vecin se pregătesc să monteze, la rândul lor, alte trei baraje, pentru absorbţia uleiului rămas în apă, ce nu a fost captat în urma măsurilor instituite în Alba.
„În urma poluării accidentale a cursului de apă Mureş, produsă în data de 13 aprilie 2018, pe raza localităţii Iernut, forţe din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş şi Crişuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara şi Arad şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara acţionează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluenţa râului Căian cu râul Mureş, în zona localităţii Bejan, comuna Şoimuş. Pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureş, pe raza localităţii Şibot”, a informat Prefectura Hunedoara, citată de zhd.ro.
În ceea ce priveşte situaţia din judeţul Alba, barajul cu materiale absorbante din zona Căpud-Teiuş a fost îndepărtat, fiind păstrat cel de la Şibot. La punctul de monitorizare de la ieşirea din judeţ spre Hunedoara, pe cursul râului Mureş, doar o parte dintre autorităţi mai rămân pe teren, pentru a verifica starea apei. S-a confirmat din nou că nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă, iar uleiul ce a venit pe Mureş a fost absorbit parţial de baraje.
Reamintim că o poluare accidentală s-a produs vineri, pe râul Mureş, în zona termocentralei de la Iernut, în amonte de judeţul Alba. Potrivit ISU Mureş, a fost deversat, accidental, ulei de transformator.
Potrivit ISU Alba, vineri, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș au constatat, la cca 100 m în aval de barajul industrial de captare apă, în dreptul localității Iernut, existența unui canal prin care se evacuau produse petroliere provenite de la Termocentrala Iernut. Reprezentanții unității declară că au executat lucrări de reparații. Peliculele și irizațiile de produse petroliere s-au întins pe cca 10 km lungime.
Vineri, în jurul orei 22.27, unda de viitură a ajuns în dreptul localității Noșlac. Sâmbătă, petele de ulei treceau de Teiuş-Căpud şi apoi, duminică dimineaţa, de Şibot.
Sâmbătă, de la ISU Alba, erau mobilizaţi pe teren pentru această acţiune, 21 de ofiţeri şi subofiţeri, care operau cu şase autospeciale şi o barcă, la punctele: Ciumbrud (Aiud), Căpud (Teiuş), Şibot.
Din informaţiile transmise de ISU Alba, sâmbătă, conform Raportului operativ al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş şi fişei tehnice, produsul petrolier deversat nu este toxic, este ulei mineral şi astfel nu au fost afectate flora şi fauna acvatică, iar populaţia şi animalele din zonă nu sunt în pericol.
Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) a informat, la rândul său, referitor la poluarea accidentală, că este vorba despre ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K), pe râul Mureş, constatată iniţial în aval 100 m de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş, iar cantitatea estimată era de circa o tonă.
“Conform fişelor de produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului”, a transmis ANAR.
Potrivit sursei citate, poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat, vineri, pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de aproximativ 70-80 metri liniari.
Tot în acest caz, ANAR a precizat că s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.
SNGN Romgaz a precizat că „echipele specializate ale companiei au intervenit pentru etanșeizarea unei instalații e evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conținând cca. 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureș”.
În ceea ce priveşte cauza incidentului, „o defecțiune a separatorului de ulei care etanșeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea Centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală”, potrivit companiei.
Citeşte şi FOTO: POLUAREA cu ulei industrial pe râul Mureş. Baraj montat în judeţul Alba, şi în zona Şibot
sursa foto: Facebook (ISU Alba)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News