Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-REPORTAJ: Orașul pe care Eminescu l-a denumit „Mica Romă”. Blaj, locul în care a răsărit soarele românilor din Transilvania


Publicat

Un loc cu oameni senini în care istoria se simte la fiecare colț. Parcuri cu lebede negre și clădiri impresionante, puse în valoare și păstrate de sute de ani. Un orășel din inima Transilvaniei renaște după ce zeci de ani a fost lăsat în umbra istoriei. „Mica Romă” cum mai este denumit Blajul te surprinde în mod plăcut, după o scurtă plimbare pe străzile și parcurile îngrijite, pline de verdeață și de monumente istorice.

Nu are mai mult de 20.000 de locuitori poartă „pe umeri” istoria și cultura românilor din Transilvania. Acest lucru se și vede după câteva ore de mers prin Blaj. Aici este şi locul unde limba română şi-a câştigat dreptul de a fi  respectată şi învăţată aşa cum se cuvine, în prima şcoală cu predare în limba română. Momentul l-a determinat pe Ion Heliade Rădulescu să spună: ,,Aici a răsărit soarele românilor!,,

Fiecare colț al orașului respiră și transmite istoria neamului românesc. În fiecare loc dai de câte-o clădire pe care sunt puse plăcuțe ce ne informează despre personalitațile care au locuit în urmă cu mult timp în micul orășel din nord-estul județului Alba.

Puteți vedea casa în care a locuit la începutul secolului XX Iuliu Maniu, locuința în care „Și-a dus ultima parte din rodnica sa activitate muzicală profesională Iacob Mureșanu, unul din reprezentanții de seamă ai artei muzicale românești din trecut”, casa lui Timotei Cipariu sau chiar Castelul Arhiepiscopal, cea mai veche clădire din oraș, monument care adăpostește astăzi reședința Arhipiscopului Major al Biserici Romane Unite cu Roma Greco-Catolice.

Construcția castelului a început între secolele XIII – XIV și a fost complet refăcut de către Georgiu Bagdi în anul 1535.

Timp de aproape doua secole, acest castel a funcționat ca reședință a diferiților feudali. Din anul 1737, castelul a funcționat ca sediu al episcopiei și apoi al mitropoliei unite de la Blaj. Imediat după instaurarea regimului comunist, începând cu anul 1848, castelul a fost transformat la început în școala cadastrală și apoi în școală speciala de învățători. În anul 1964, castelului i s-au încredințat exponatele muzeului de istorie.

Pe lângă toate acestea, la Blaj putem să ne amintim mai bine de poetul nostru național Mihai Eminescu cel care a și denumit orașul „Mica Romă”. În primăvara anului 1866, marele poet a străbătut lungul drum, care leagă Bucovina de cetatea culturii transilvănene. Acesta dorea să vadă Blajul, despre care i-a vorbit atât de frumos profesorul său de limbă romană Aron Pumnul, originar de pe aceste meleaguri.

Ajuns după un drum greu pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra unui tei și văzând orașul cu pălăria într-o mână și cu un carnet în alta, strigã atunci emfatic, „Te salut din inima, mică Romă. Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!”

La marginea nordica a orașului, in apropierea soselei ce duce spre Tarnaveni, se afla Teiul lui Eminescu, declarat monument al naturii.

Pe același drum la câțiva metri distanță se poate vedea crucea lui Iancu, înaltă de patru metri.

Acesta a fost ridicată în semn de recunoștință față de fapta filantropică a episcopului Ioan Bob, care în timpul foametei din 1815 a ars hârtiile datornicilor săi de la sate, cărora le împrumutase bucate. De acel monument se leagă și monumentul de la 1848, de altfel de la acea data nimeni nu-i va mai spune altfel decât „Crucea lui Iancu”.

Crucea a fost aruncată în aer în noiembrie 1908 și a fost refăcută de Ioan Micu Moldovan în anul 1915 după modelul original. Fragmente din aceasta sunt păstrate în Muzeul de istorie „Augustin Bunea” din Blaj.

De la poalele crucii se vede întreg orașul, cu străzile sale înguste, Colegiul I.M Clain și Câmpia Liberății locul în care la 3-15 mai, 1848 a avut loc Marea Adunare a Românilor din Transilvania, la care au participat 40.000-50.000 de oameni.

Cu toate că nu este mare și îți ajung 20 de minute să vizitezi centul orașului Blaj, rondourile cu flori, monumentele și parcurile te fac într-adevăr să te simiți ca în capitala Italiei.

 

Peste micile clădiri, „veghează” Catedrala Greco Catolică „Sfânta Treime” din Blaj, cu cele două turnuri, primul edificiu baroc din mediul românesc.

Catedrala fost construită în perioada 1741-1749 după planurile arhitecţilor vienezi, Anton şi Johann Martinelli, care s-au inspirat din arhitectura Bisericii Iezuiţilor din Cluj.

La doar câțiva metri de impunătoarea clădire, se găsește Palatul Cultural din Blaj aflat în prin proces de reabilitate. Acesta a fost inaugurat în anul 1936, în prezența regelui Carol al II-lea și a întregului guvern și a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcționat, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orașenească și Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful “Nicolae Bălcescu”, până când, în decembrie 1995, un incendiu imens a distrus clădirea în proporție de 40%.

Printre toate aceste clădiri și-a făcut loc și o oază de natură și în același timp un punct importat de atracție pentru cei face vor să facă mișcare în aer liber. Este vorba despre parcul din centu, un loc în care  modernul se împletește cu trecutul.

Pe lângă băncile, copacii și fântânile arteziene în acest loc trăiesc în armonie alături de oameni mai multe lebede și rațe. Micile viețuitoare nu sunt deloc deranjate de cei care trec zilnic pe acolo ba mai mult parcă se simt mândre că sunt în centrul atenției.

Și cum la tot colțul sunt monumente care să ne amintească de strămoșii noștri și aici găsim „Stejarul lui Avram Iancu”.

Stejarul poartă numele lui Avram Iancu deoarece în ultimii ani de viaţa se spune că tribunul venea la curtea prietenului său, mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu şi adeseori stătea la umbra acestui stejar.

Despre Blaj și monumentele sale ar fi foarte multe de povestit. Unul din cele mai importante orașe istorice din România, un oraș cochet și îngrijit care din nefericire nu este suficient de populat și promovat.

Locurile de cazare pentru cei care totuși se decid să viziteze orașul sunt foarte puține, iar alte posibilități de relaxare, în afara vizitelor la monumente, sunt destul de reduse, ca în orice oraș mic.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Maria

    duminică, 31.01.2016 at 21:44

    E foarte frumos orasul si foarte ingrijit. De o mie de ori felicitari primarului! Vrednic de functie inca mult de acum inainte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 3 noi infectări cu coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. Câte cazuri active sunt în județ

Publicat

De la începutul epidemiei, au fost înregistrate 509 cazuri de COVID-19 în județul Alba, potrivit datelor transmise luni, 13 iulie, de către Direcția de Sănătate Publică.

Sunt 3 cazuri noi și 50 de cazuri active, în județ.

Potrivit DSP Alba, până luni au fost înregistrate 431 persoane vindecate și 28 de decese.

Duminică, în Alba au fost prelucrate 180 de teste la SJU. Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 31.395

Până duminică erau raportate 506 cazuri (2 noi, 52 active), 426 vindecări, 28 decese, 31.215 teste prelucrate (243 teste în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Amenzi de peste 12.000 de lei după controale la zeci de angajatori din județ. Pentru ce au fost sancționați

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au verificat, săptămâna trecută, zeci de angajatori din județ și au dat amenzi în valoare de peste 12.000 de lei și 34 de avertismente.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 35 de agenți economici cu 716 salariați în total, una dintre verificări fiind derulată pe timp de noapte. Inspectorii au constatat 78 nereguli și au dat 18 sancțiuni, din care 4 amenzi în valoare totală de 12.500 lei și 14 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;

– neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă;

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;

– netransmiterea în termenul legal în Revisal a suspendărilor de contracte individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 27 de unități și descoperite 68 de nereguli. Au fost sancționați 12 angajatori cu 20 de avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementări din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

ITM Alba mai anunță că, în perioada 10 – 11 iulie, au fost organizate ample actiuni de control, împreună cu reprezentanți ai DSP Alba, IPJ Alba și ANSVSA Alba, la unitățile de pe raza județului Alba care au deschis terase, privind respectarea măsurilor de distanțare socială și protecție anti-covid stabilite de Guvernul României. Au fost verificate peste 200 de unități de profil.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Probleme la un centru de examen din Alba la Evaluarea Națională: Ce surpriză au avut inspectorii ISJ Alba în urma anchetei

Publicat

În urmă cu două săptămâni, în spațiul public, dar și printr-o sesizare la Inspectoratul Școlar Județean Alba, erau reclamate mai multe nereguli în ceea ce privește desfășurarea examenului de Evaluare Națională, din acest an, la centrul de examen de la Colegiul Naţional “Avram Iancu” Câmpeni.

Atunci, un e-mail trimis la IȘJ Alba reclama faptul că unii profesori supraveghetori ar fi distribuit în săli subiectele rezolvate la Matematică. Aceeaşi situaţie ar fi fost şi la proba de Română.

Inspectorii IȘJ Alba au demarat o anchetă și au avut parte de o surpriză în urma verificărilor. 

În sesizare se reclama și faptul că elevilor le-ar fi fost permis să vorbească şi să copieze la examen. Sesizarea electronică a fost semnată în numele unui părinte al unui elev olimpic din Câmpeni, care s-ar fi simțit nedreptățit.

VEZI ȘI: Probleme la un centru de examen din Alba. IŞJ Alba verifică înregistrările video la Evaluare Naţională. Ce au reclamat părinţii

De asemenea, mai multe capturi de ecran ale sesizării au fost postate pe o pagină de Facebook, devenind astfel publice.

După sesizarea primită, la nivelul inspectoratului a fost demarată o anchetă și au fost verificate înregistrările din data examenului.

Rezultatele anchetei

Surpriza a venit în momentul în care s-a descoperit că persoana care apare ca semnatarul reclamației nu este cea care a și trimis e-mailul pe adresa inspectoratului.

Mai exact, într-un răspuns pentru alba24.ro, reprezentanții ISJ Alba au declarat: ”sesizarea depusă pe e-mailul ISJ Alba nu aparține persoanei al cărei nume apare în document.

În acest sens, părintele elevului din Câmpeni a dat o declarație în care susține nu doar că nu a depus sesizarea menționată, ci și că nu deține nicio informație și nu a constatat niciun fel de nereguli în derularea examenului”, se arată în răspuns.

Mai mult de atât, în urma vizionării înregistrăilor audio-video s-a descoperit că nu au fost probleme în timpul examenului de Evaluare Națională.

”După ce au fost vizionate CD-urile cu înregistrările din timpul examenelor din cadrul EN la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni, s-a constatat că nu există nicio încălcare a Metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, aprobate prin OM 4916/2019, cu modificările ulterioare”, au mai specificat pentru alba24.ro reprezentanții IȘJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mesaj fals atribuit lui Raed Arafat, transmis DSP-urilor din țară de pe o adresă de email asemănătoare celor folosite de Guvern

Publicat

arafat raed

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția mass-media asupra unui mesaj fals, atribuit Secretarului de Stat Raed Arafat și transmis Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

Mesajul este transmis de pe adresa de mail gsc@mai.gav.ro, adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese.

„Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale” se arată în mesajul transmis de Grupul de Comunicare Srategică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate