Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-REPORTAJ: Orașul pe care Eminescu l-a denumit „Mica Romă”. Blaj, locul în care a răsărit soarele românilor din Transilvania


Publicat

Un loc cu oameni senini în care istoria se simte la fiecare colț. Parcuri cu lebede negre și clădiri impresionante, puse în valoare și păstrate de sute de ani. Un orășel din inima Transilvaniei renaște după ce zeci de ani a fost lăsat în umbra istoriei. „Mica Romă” cum mai este denumit Blajul te surprinde în mod plăcut, după o scurtă plimbare pe străzile și parcurile îngrijite, pline de verdeață și de monumente istorice.

Nu are mai mult de 20.000 de locuitori poartă „pe umeri” istoria și cultura românilor din Transilvania. Acest lucru se și vede după câteva ore de mers prin Blaj. Aici este şi locul unde limba română şi-a câştigat dreptul de a fi  respectată şi învăţată aşa cum se cuvine, în prima şcoală cu predare în limba română. Momentul l-a determinat pe Ion Heliade Rădulescu să spună: ,,Aici a răsărit soarele românilor!,,

Fiecare colț al orașului respiră și transmite istoria neamului românesc. În fiecare loc dai de câte-o clădire pe care sunt puse plăcuțe ce ne informează despre personalitațile care au locuit în urmă cu mult timp în micul orășel din nord-estul județului Alba.

Puteți vedea casa în care a locuit la începutul secolului XX Iuliu Maniu, locuința în care „Și-a dus ultima parte din rodnica sa activitate muzicală profesională Iacob Mureșanu, unul din reprezentanții de seamă ai artei muzicale românești din trecut”, casa lui Timotei Cipariu sau chiar Castelul Arhiepiscopal, cea mai veche clădire din oraș, monument care adăpostește astăzi reședința Arhipiscopului Major al Biserici Romane Unite cu Roma Greco-Catolice.

Construcția castelului a început între secolele XIII – XIV și a fost complet refăcut de către Georgiu Bagdi în anul 1535.

Timp de aproape doua secole, acest castel a funcționat ca reședință a diferiților feudali. Din anul 1737, castelul a funcționat ca sediu al episcopiei și apoi al mitropoliei unite de la Blaj. Imediat după instaurarea regimului comunist, începând cu anul 1848, castelul a fost transformat la început în școala cadastrală și apoi în școală speciala de învățători. În anul 1964, castelului i s-au încredințat exponatele muzeului de istorie.

Pe lângă toate acestea, la Blaj putem să ne amintim mai bine de poetul nostru național Mihai Eminescu cel care a și denumit orașul „Mica Romă”. În primăvara anului 1866, marele poet a străbătut lungul drum, care leagă Bucovina de cetatea culturii transilvănene. Acesta dorea să vadă Blajul, despre care i-a vorbit atât de frumos profesorul său de limbă romană Aron Pumnul, originar de pe aceste meleaguri.

Ajuns după un drum greu pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra unui tei și văzând orașul cu pălăria într-o mână și cu un carnet în alta, strigã atunci emfatic, „Te salut din inima, mică Romă. Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!”

La marginea nordica a orașului, in apropierea soselei ce duce spre Tarnaveni, se afla Teiul lui Eminescu, declarat monument al naturii.

Pe același drum la câțiva metri distanță se poate vedea crucea lui Iancu, înaltă de patru metri.

Acesta a fost ridicată în semn de recunoștință față de fapta filantropică a episcopului Ioan Bob, care în timpul foametei din 1815 a ars hârtiile datornicilor săi de la sate, cărora le împrumutase bucate. De acel monument se leagă și monumentul de la 1848, de altfel de la acea data nimeni nu-i va mai spune altfel decât „Crucea lui Iancu”.

Crucea a fost aruncată în aer în noiembrie 1908 și a fost refăcută de Ioan Micu Moldovan în anul 1915 după modelul original. Fragmente din aceasta sunt păstrate în Muzeul de istorie „Augustin Bunea” din Blaj.

De la poalele crucii se vede întreg orașul, cu străzile sale înguste, Colegiul I.M Clain și Câmpia Liberății locul în care la 3-15 mai, 1848 a avut loc Marea Adunare a Românilor din Transilvania, la care au participat 40.000-50.000 de oameni.

Cu toate că nu este mare și îți ajung 20 de minute să vizitezi centul orașului Blaj, rondourile cu flori, monumentele și parcurile te fac într-adevăr să te simiți ca în capitala Italiei.

 

Peste micile clădiri, „veghează” Catedrala Greco Catolică „Sfânta Treime” din Blaj, cu cele două turnuri, primul edificiu baroc din mediul românesc.

Catedrala fost construită în perioada 1741-1749 după planurile arhitecţilor vienezi, Anton şi Johann Martinelli, care s-au inspirat din arhitectura Bisericii Iezuiţilor din Cluj.

La doar câțiva metri de impunătoarea clădire, se găsește Palatul Cultural din Blaj aflat în prin proces de reabilitate. Acesta a fost inaugurat în anul 1936, în prezența regelui Carol al II-lea și a întregului guvern și a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcționat, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orașenească și Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful “Nicolae Bălcescu”, până când, în decembrie 1995, un incendiu imens a distrus clădirea în proporție de 40%.

Printre toate aceste clădiri și-a făcut loc și o oază de natură și în același timp un punct importat de atracție pentru cei face vor să facă mișcare în aer liber. Este vorba despre parcul din centu, un loc în care  modernul se împletește cu trecutul.

Pe lângă băncile, copacii și fântânile arteziene în acest loc trăiesc în armonie alături de oameni mai multe lebede și rațe. Micile viețuitoare nu sunt deloc deranjate de cei care trec zilnic pe acolo ba mai mult parcă se simt mândre că sunt în centrul atenției.

Și cum la tot colțul sunt monumente care să ne amintească de strămoșii noștri și aici găsim „Stejarul lui Avram Iancu”.

Stejarul poartă numele lui Avram Iancu deoarece în ultimii ani de viaţa se spune că tribunul venea la curtea prietenului său, mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu şi adeseori stătea la umbra acestui stejar.

Despre Blaj și monumentele sale ar fi foarte multe de povestit. Unul din cele mai importante orașe istorice din România, un oraș cochet și îngrijit care din nefericire nu este suficient de populat și promovat.

Locurile de cazare pentru cei care totuși se decid să viziteze orașul sunt foarte puține, iar alte posibilități de relaxare, în afara vizitelor la monumente, sunt destul de reduse, ca în orice oraș mic.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Maria

  duminică, 31.01.2016 at 21:44

  E foarte frumos orasul si foarte ingrijit. De o mie de ori felicitari primarului! Vrednic de functie inca mult de acum inainte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

 • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
 • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
 • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
 • produse de la stână din Vinţu de Jos
 • conserve din fructe şi legume
 • chipsuri din cartofi de Alba
 • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
 • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
 • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
 • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate