Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Talciocul de duminică dimineața, locul cu obiecte fără prețuri fixe. Vezi ce vechituri mai scot albaiulienii la vânzare

Publicat

În fiecare duminică dimineață, în suburbia ”Lumea Nouă” din Alba Iulia, lângă ce a mai rămas din fabrica de covoare „Incov”, se ține talciocul, locul în care niciun obiect nu are  un preț fix. Aici unde poți să descoperi adevărate „comori” la sume minuscule, obiecte de colecție sau de uz zilnic. Toate acestea se găsesc la sume convenabile, îndelung negociate pentru trecerea obiectelor în „patrimoniul” personal.

Dis de dimineață, zeci de comercianți își aduc obiectele de care nu mai au nevoie în talcioc pentru a putea face „un ban cinstit”. Mii de produse sunt înșiruite de comercianții ambulanți pe tarabe și pături, ordonate liniar pe „raioane”.

De la cabluri USB la 1 leu, prețurile pot ajunge la 4.000 de euro pentru achiziționarea unui automobil. Îmbrăcăminte, electrocasnice, telefoane mobile, obiecte de decor, biciclete cu motor, cârje sau truse de poker sunt doar câteva din produsele care le putem găsi pe tarabele talciocului din Alba Iulia.

Unul dintre cele mai interesante obiecte ce au putut fi observate duminică a fost un cuțit militar nepalez, bine întreținut. Cuțitul poate intra în posesia oricărui pasionat de instrumente militare pentru o sumă de 300 de lei. Pe lângă acest obiect, comerciantul mai deținea multe alte exponate inedite: camere foto de colecție la prețul de 150 de lei bucata, bastoane cu diferite însemne, cu un preț variat între 60 și 150 de lei, dar și undițe de pescuit cu prețuri cuprinse între 20 și 70 de lei. În apropiere, fiul comerciantului de mai sus oferea  și el spre vânzare câteva „jucării”: un laptop Apple (300 de lei), două tastaturi (150 lei/bucata), căști (60 lei),  mp4-uri și ipod-uri (cu prețuri cuprinse între 80 și 300 de lei).  

Un alt obiect popular în talciocul situat în „Lumea Nouă” este telefonul mobil, nelipsit din buzunarul fiecărui cetățean din 2013. Colecțiile prezentate pe tarabe conțin aproape toate modelele din comerț, iar prețul de pornire este de aproximativ 25 de lei pentru o versiune ce are cel puțin 5 ani de la lansare.

Unul dintre comercianți, Alex, oferea spre vânzare un Alcatel One Touch la prețul de 350 lei, negociabil, un preț accesibil pentru un smartphone. Un alt tânăr, Nicolae, încerca să vândă un LG T310, la un preț de 150 de lei, negociabil.

Printre tarabe, un comerciant avea o colecție amplă de bancnote, din 1919 până în prezent, atent aranjate într-un album. Acesta ne-a precizat că în album sunt bancnote din mai multe țări, precum Ungaria, Iugoslavia, Rusia sau Moldova. Albumul se putea vinde atât pe bucăți, cât și în întregime. Prețul unei singure bancnote începe de la 15 lei, iar pentru achiziționarea întregului album pentru o colecție personală, pasionații trebuie să scoată din buzunar aproximativ 700 de lei.

La o altă tarabă, o doamnă avea înșirate pe masă o mulțime de monede din epoca interbelică până în prezent, fiecare bănuț la prețul de un leu. Pentru un colecționar care apreciază valoarea unei monede vechi, această sumă ar putea fi considerată un chilipir, iar, cu noroc, se pot găsi și exemplare prețioase.

Pe lângă toate acestea, în talcioc se găsesc și obiecte de decor, precum ceasuri de perete, bibelouri sau animale împăiate, dar și obiecte „handmade”, precum biciclete cu motor.

Nici distracția nu este neglijată în talcioc. Comercianții au, pentru iubitorii de jocuri,  aparate play-station și xbox de la 100 de lei bucata. Jocurile nu sunt incluse în preț, însă se pot achiziționa separat, la 20 de lei bucata, indiferent de joc. 

Una dintre atracțiile principale ale târgului este sectorul automobilelor. Aproximativ 70 la număr, cu comercianți veniți din Hunedoara, Cluj, Arad, Teleorman sau Bihor, în locul destinat mașinilor se găsesc aproape toate mărcile. Înmatriculate sau nu, clienții trec de multe ori doar ca să-și mai „clătească” ochii cu idei de dotări menite să îmbunătățească modelul standard. Prețurile sunt de regulă afișate în parbrizul mașinii, cei interesați pot să pună întrebări comercianților, însă, de cele mai multe ori, interacțiunea se sfârșește rapid, fără prea mult succes pentru vânzători.

Pe timpul verii, aproape de ieșirea din talcioc, comercianții și cumpărătorii pot să se răcorească la micul „bar”, unde se găsesc sucuri, bere, dar și mititei sau virșli, toate la prețuri modice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. sonia

    luni, 22.07.2013 at 08:25

    TIIIIIIIIIIGANIIIIIIIIIIIIIIE!!!!

    • Mihail

      marți, 30.07.2013 at 22:11

      Fata draga in toata Europa astfel de targuri exista si nimeni nu are nimic de pierdut. E,da cultura si prostia mai fac casa buna pe la uni .Pacat ,o sursa de venit pentru „comercianti” si de ce nu si pentru autoritatea locala

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate