Actualitate
FOTO: Tulnicul din Apuseni a unit muzicieni din toată ţara. Tabără cu atelier de interpretare, pentru promovarea artei moţilor
Prima tabără de tulnic cu muzicieni profesionişti din România, dar deschisă şi publicului larg, s-a desfăşurat în Munţii Apuseni, în perioada 7 – 11 august. Ideea a fost de a salva de la dispariţie acest instrument străvechi şi a-l face să “comunice” cu artişti din toată lumea.
Evenimentul din Apuseni a reunit peste 30 de participanţi, într-un circuit care a inclus Lupşa, Câmpeni, Roşia Montană, Gârda, Arieşeni şi satul Patrahaiteşti, singurul loc din ţară în care mai lucrează meşteri care cunosc secretele construcţiei de tulnice de calitate. Initiaţiva face parte din proiectul MOTZart, dezvoltat de artistul multimedia Mircea Florian, în parteneriat cu Uniunea Munţii Apuseni, pornind de la ideea că arta moţilor, reprezentată în primul rând de tulnic, este universală şi genială, că reprezintă o fereastră către lume, prin care moţii să vadă şi să fie văzuţi. Atelierele continuă pana în 14 august, la Satu-Mare.
Muzicieni de toate generaţiile şi orientările, dar şi amatori s-au reunit în tabăra care a inclus şi atelier de interpretare. Au fost invitaţi şi coordonaţi de profesorul şi artistul multimedia Mircea Florian, vechi prieten al moţilor, care promovează şi susţine arta cântatului la tulnic de peste 14 ani, împreună cu Uniunea Munţii Apuseni. Între artiştii care au participat la eveniment se numără tulnicăresele din Câmpeni, cu marea tulnicăreasă Mariana Gligor, dar şi cele din Ianculeşti, născute în Munţii Apuseni, care au dus tradiţia moţească a cântatului la tulnic la câmpie, în Carei, împreună cu tânărul Răzvan Roşu, muzicianul Andrei Dinescu sau actorul şi interpretul Florin Manca, colecţionar de instrumente tradiţionale vechi din toată lumea.
“Ne-am propus prin proiectul MOTZart acţiuni prin care arta moţilor să circule viu şi liber prin lume, să se intersecteze cu cât mai multe geografii, să inspire şi să creeze noi generaţii de interpreţi care să cunoască şi să experimenteze tainele interpretării la tulnic. Tabăra din această săptămână a arătat că spiritual MOTZart e viu, că inspiră tot mai mulţi artişti şi atrage public tot mai tânăr, urban şi internaţional”, spune Oana Sav, reprezentant al Uniunii Munţii Apuseni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News