Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO – VIDEO: Proteste în stradă la Alba Iulia, Câmpeni și Aiud împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

Publicat

Chiar dacă Roşia Montană a ajuns o destinaţie pentru majoritatea parlamentarilor, duminică fiind rândul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să meargă la faţa locului şi să adune informaţii legate de proiect, în județul Alba au fost organizate în trei localități proteste împotriva exploatării aurului .  La Alba Iulia au ieșit în stradă circa 100 de manifestanți pentru a-și exprima nemulţumirea față de proiectul minier din Apuseni. Și la Câmpeni, aproape 500 persoane au organizat o manifestație de protest- cea mai mare de până acum din județul Alba, iar  la Aiud a avut loc un protest de mai mică amploare, cu 20-30 de manifestanți.

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns în faţa Cinematografului Dacia şi, timp de aproximativ două ore, grupul a parcurs traseul Bulevardul Transilvaniei – strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – strada Cloșca – Bulevardul 1 Decembrie, scandând mesaje anti-RMGC. Protestul a fost autorizat, iar un echipaj la jandarmeriei i-a însoţit pe întregul trase, pentru păstrarea siguranţei şi ordinii publice.

Indiferent de vârstă, oamenii au venit cu acelaşi scop, să protesteze împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. De fiecare dată când ies în stradă, mesajul este acelaşi: „Uniţi, salvăm Roşia Montană”.

Alte mesaje pe care albaiulienii au ţinut să le strige în stradă au fost: „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, „Alba Iulia, trezeşte-te”, „Aurul din Apuseni nu e al lui Gabriel”. Nici premierul Victor Ponta nu a scăpat de gura protestatarilor: „Ponta nu uita, România nu-i a ta!”.

Cel mai mare protest a avut loc la Campeni, unde circa 500 de persoane s-au adunat in centrul orasului cerând să nu fie aprobat proiectul de extragere a aurului si argintului de la Rosia Montana. Oamenii au protestat cu steaguri tricolore si pancarte cu mesaje impotriva proiectului minier. La miting au participat  persoane din oraş şi din comunele învecinate, dar şi un grup de aproximativ 50 de ecologişti care au sosit pe jos şi cu bicicletele din alte localităţi. Printre manifestanți a fost remarcat și Eugen David- președintele Alburnus Maior.

Un protest de mai mica amploare a avut loc, duminica seara, la Aiud, unde 25-30 de persoane s-au adunat in centrul orasului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Pingback: LIVE VIDEO: Proteste la Roşia Montană. Cei 33 de mineri au intrat din nou în subteran, alături de ziarişti | Alba24

  2. un rosian

    duminică, 22.09.2013 at 20:52

    Ne bucuram de sustinere,toti avem dreptul la un mediu sanatos!

    • Calin

      luni, 23.09.2013 at 08:41

      rosienii cer de ani de zile pornirea proiectului minier, au dreptul la o viata mai buna si sa le poata oferi un viitor copiilor!

      • apusen

        luni, 23.09.2013 at 11:38

        Ce le lasati copiilor ? Trei mii de hectare otravite , un iaz de decantare de 350 de hectare plin cu 220 milioane de litri de cianuri si metale grele (care vor persista acolo penteru SUTE DE ANI) . LE veti lasa copiilor boli neurologice si canceroase grave ( metalele grele provopaca boli grave si la A CINCEA GENERATIE ) .Le veti lasa copiilor vostrii un loc sterp, lipsit complet de resurse , cu apa contaminata cu aer otravit , cu legume , fructe lapte , brinza , carne contaminate cu arsenic, mercur, cianuri si acizi . II condamnati pe copii vostri (si pe toti de pe valea Ariesului ) la saracie . O ,, mostenire ” de luat in seama .

  3. Calin

    luni, 23.09.2013 at 08:42

    Imi pare rau sa vad ca unii au cazut prada manipularii activistilor, care de ani de zile mint si lupta impotriva oamenilor din Rosia Montana. dar vad ca argumente nu au!

    • @Calin

      luni, 23.09.2013 at 16:31

      Caline mama nu stiu daca tu esti de buna credinta si esti prost, ori esti destept da esti de rea credinta fiind platit de RMCG.

      Gandeste-te un pic cu bibilica ta aia mica. Daca proiectul ar fi pornit acum 15 ani deja acuma treaba era gata, aurul dus si banii papati, si un lac imes de otrava sa ne ajunga generatii de acuma incolo. Asa „minerii” au luat salarii timp de 15 ani si locul inca poate fi un colt de rai.

      Si daca nu stiai otrava si boala vine bonus pentru toata zona si ma indoiesc ca Goldul te va plati sa-ti refaci sanatatea.

  4. Vincent

    luni, 23.09.2013 at 09:42

    Păcat că nu aveţi şi poze de la Cîmpeni.

  5. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 17:02

    Vrem sa muncim!!! NU sa cersim!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement