Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Veteranul de război din Alba, Emil Drăgan a împlinit 100 de ani. Povestea unui erou: de pe front la închisoarea din Aiud

Publicat

Emil Drăgan, veteranul de război din Galda de Jos, împlinește, astăzi, 10 noiembrie 2020, venerabila vârstă de 100 de ani. În ciuda acestor vremuri pandemice, respectând normele de siguranță în vigoare, duminică, l-au sărbătorit, într-un cadru restrâns, alături de familie, reprezentanți ai unor instituții militare și civile.

Emil Drăgan

Emil Drăgan, fiul morarului Aron Drăgan, s-a născut la 10 noiembrie 1920 în comuna Galda de Jos, din județul Alba. La nici 23 de ani, se afla pe frontul de apus, în prima linie, a luptei pentru eliberarea Transilvaniei.

Era înregimentat ca ofițer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”. Când a fost luat pe front, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Brașov.

A fost nevoit să își întrerupă studiile. În Ungaria a căzut prizonier la nemți. Emil Drăgan își aduce aminte cu mâhnire despre acele timpuri: „Eram prea mici în fața inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă”. Comparația folosită de dumnealui era ca și cum ai lua o pușcă veche de la muzeu ca să te lupți cu tancul. Pe lângă toate acestea a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi sălbatic și iarbă.

Nemții, mărturisește Emil Drăgan, i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Timp de șase luni a fost închis și în lagărele din Kaisersteibruck și Oranienburg.

Perioada petrecută departe de casă a durat timp de trei ani, ajungând să slăbească foarte mult, astfel că pentru a se întoarce acasă, a avut nevoie de o perioadă de recuperare fizică, fiindcă slăbise 50 de kg. După război îşi continuă studiile universitare la Brașov.

Vremurile după război, după cum se știe, au fost foarte tulburi. Familia Drăgan refuză să renunțe la averea sa și să se alinieze colhozului impus de regimul comunist, extins, mai târziu, sub denumirea de colectiv.

Din cauză că erau fii de chiabur și nu au acceptat colaborarea cu sistemul, Emil Drăgan și fratele său, Liviu Drăgan, au fost arestați politic timp de 5 ani, în 1949, sub acuzația de „crimă de nedenunțare a uneltirii contra ordinii sociale”. Un alt frate căzuse pe front, iar tatăl lor, Aron Drăgan, a fost închis și el de comuniști, timp de 12 luni, la vârsta de 70 de ani.

Emil Drăgan a fost închis la Constanța, Aiud și Gherla, o perioadă cumplită care l-a marcat profund. După ce a săpat timp de trei ani de zile la Canal, până ce în palmele lui se putea citi suferința, Emil Drăgan avea să vadă și ororile închisorii aiudene. La vârsta de 33 de ani, în martie 1954, ieșea din închisoarea de la Gherla. Stigmatizat de statutul de pușcăriaș politic, Emil Drăgan se întoarce acasă cu gândul de a deveni profesor, însă regimul comunist i-a cerut să fie colaborator al securității.

A refuzat, iar acest lucru i-a adus o „pedeapsă” de 21 de ani, timp în care a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal. Emil Drăgan nu s-a căsătorit niciodată. Nu ar fi suportat ca familia lui să sufere sau chiar soția lui să îl trădeze. Erau întâlnite foarte multe cazuri în vremea respectivă, pentru că, în comunism, erau încălcate toate principiile morale. Întrebat de ororile perioadei comuniste, Emil Drăgan mărturisește, după 70 de ani, că închisoarea de la Aiud a fost un iad înfricoșător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile.

Acolo, spune Emil Drăgan, „oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, și să nu-ți mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai! Ochii erau seci!”

La eveniment au mai fost prezenți și  locotenent-colonel (r) Daniel Ioan Albu, președintele Asociației Militarilor Veterani AMVVD, Filiala Alba, și domnul profesor Alexandru Salajean, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, Filiala Alba, ambii oferindu-i, de asemenea, daruri și flori, însoțite de un mesaj emoționant din partea asociațiilor pe care domniile lor le conduc.

Au fost prezenți din partea Armatei Române comandantul Centrului Militar Județean Alba, colonel Cornel Oltean, însoțit de șeful Cercului Militar Alba Iulia,  prof. dr. Petruța Pop, care i-au înmânat în semn de recunoștință pentru curajul și vitejia de care a dat dovadă pe câmpul de luptă o diplomă de recunoștință, evident, alături de drapelul României, pe care Emil Drăgan, cu emoție vădită, le-a sărutat în lacrimi și a rostit: „Să trăiască Armata Română!”.

Având în vedere că Emil Drăgan a trăit o bună parte din viața sa la Aba Iulia, la aniversarea acestuia a fost prezent și noul primar Gabriel Pleșa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. kretz

    marți, 10.11.2020 at 14:46

    bine ca-si mai aduce aminte cineva si de acesti oameni care si-au pus viata in joc pt tara si au primit… de retinut mai ales ca si el si fratele lui au fost ambii inchisi 5 ani de comunisti – iar tatăl bătrîn un an – numai pt că nu au denunţat organizaţia de rezistenta din zonă. iar după 5 ani de chin in iadul temnitelor a ramas la fel de demn si le-a dat cu flit securistilor. si sa nu uitam marele pret care l-a platit pt demnitate: in loc de profesor a ajuns simplu agricultor, fara familie etc. iar ca el mai sunt inca zeci poate in judet care se sting incet in anonimitate. felicitari celor care au avut initiativa omagierii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement