Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „10 ani de cercetări arheologice miniere la Roşia Montană”. Experţi din ţară şi străinătate prezintă studiul de caz Galeria Cătălina-Monuleşti


Publicat

În perioada 2 -4 mai, la Roşia Montană şi Alba Iulia se desfăşoară un simpozion şi o prezentare în teren a rezultatelor cercetărilor arheologice din zona Galeriei „Cătălina – Monuleşti”. Sunt prezenţi experţi în arheologie din Franţa, Anglia şi România. Simpozionul este organizat de Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

Galeria Cătălina-Monuleşti din Roşia Montană a fost datată recent cu radicarbon prin care a fost confirmată existenţa fragmentelor de epocă romană. Artefacte descoperite în zonă sunt prezentate la Roşia Montană, în cadrul expoziţiei „Mineritul, o istorie continuă la Roşia Montană”. Piesele au fost identificate în cadrul Programului Naţional de Cercetare „Alburnus Maior” (2001-2006), iniţiat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi coordonat de Muzeul de Istorie a României.

Experţii prezenţi la Simpozionul „10 ani de cercetări arheologice miniere la Roşia Montană – Perspective de valorificare. Studiu de caz: Galeria Cătălina-Monuleşti” sunt dr. Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Université Le Mirail, Toulouse), coordonatoarea lucrărilor de arheologie minieră, David Jennings (Oxford Archaeology), academicianul Alexandru Vulpe şi alţi specialişti în domeniu. Aceştia susţin prezentări la Sala Senatului din clădirea rectoratului Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în perioada 3-4 mai, de la ora 9.00.

Vizita de documentare s-a desfăşurat cu o zi înainte, miercuri, 2 mai, de la ora 14.00, la Galeria Cătălina-Monuleşti (Roşia Montană).

Descoperirea in-situ a acestui ansamblu coerent de artefacte de epocă romană este deosebit de importantă. Se conturează în acest fel un ansamblu unitar şi coerent de vestigii ce vor constitui o atracţie turistică deosebită în viitorul muzeu al mineritului pe care RMGC s-a angajat să îl amenajeze în sectorul Cătălina-Monuleşti. Acest perimetru minier va putea fi vizitat în condiţii de siguranţă deplină, iar vizitatorii vor avea ocazia să descopere calitatea inginerească deosebită a minerilor romani, atât din perspectiva lucrărilor miniere propriu-zise (galerii trapezoidale, planuri înclinate), cât şi a amenajărilor şi instalaţiilor utilizate în subteran în vederea asigurării securităţii (armături), circulaţiei (scări monoxile etc.) şi a evacuării apelor subterane”, subliniază dr. Beatrice Cauuet, specialist în arheologie minieră și coordonatorul lucrărilor de cercetare.

Conform specialiștilor care studiază zona, un proiect minier modern reprezintă singura soluție viabilă pentru salvarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană.Cazul Roşia Montană trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate, dar fără prejudecăţi şi fără subiectivism exagerat. Până acum, prin argumente emoţionale şi punerea în circulaţie a unor informaţii false, s-a încercat acreditarea ideii că principalul pericol la adresa patrimoniului vine din partea proiectului minier, ignorându-se atât preocupările RMGC de a investi masiv în salvarea şi restaurarea acestuia, cât şi starea avansată de degradare în care se găsea deja acesta la momentul în care RMGC şi-a anunţat intenţia de a desfăşura activităţi în zonă. Pe lângă acestea, din partea organizaţiilor şi persoanelor care s-au pronunţat pentru interzicerea activităţilor industriale nu a venit nicio propunere constructivă reală de dezvoltare alternativă sau o iniţiativă de compromis rezonabil.”, este de părere academicianul Răzvan Theodorescu, membru al Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPRCM).

Am analizat cu mare atenţie întreg proiectul minier, am schimbat opinii cu o serie de experţi şi ceea ce avem de făcut nu este să alegem între punerea în valoare a patrimoniului cultural şi dezvoltarea industrială, ci să găsim cea mai bună metodă prin care dezvoltarea industrială poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o soluţie foarte viabilă, care sigur că trebuie atent monitorizată, dar important este că permite salvarea unei moşteniri culturale foarte importante pentru Apuseni şi pentru România”, subliniază Theodorescu.

Încă din vara anului trecut, GIMPCRM recomanda autorităţilor competente să urgenteze procesul de decizie cu privire la implementarea proiectului minier propus de RMGC. Prelungirea stării de incertitudine, absenţa investiţiilor în patrimoniu, precum şi starea avansată de degradare în care se află acesta nu fac decât să ne apropie cu paşi repezi de momentul în care situaţia dezastruoasă a celor mai multe obiective de patrimoniu va căpăta o turnură ireversibilă. GIMPCRM atrage atenţia că absenţa unor politici naţionale coerente în domeniu, a mijloacelor de aplicare a prevederilor legilor existente, face ca situaţia din Roşia Montană să fie ilustrativă pentru starea patrimoniului naţional”, afirmau specialiştii în patrimoniu la momentul respectiv.

Simpozionul de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia găzduiește și expoziția „Mineritul, o istorie continuă la Roșia Montană”, care prezintă artefacte descoperite la Roșia Montană în cadrul Programului Național de Cercetare „Alburnus Maior” (2001 – 2006), inițiat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și coordonat de Muzeul de Istorie a României, cu finanțarea RMGC conform obligațiilor legale.

FOTO-VIDEO: Cătălin CrăciunDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

18 Comentarii

18 Comments

 1. Alin

  joi, 26.04.2012 at 21:40

  Avem o galerie tare frumoasa si noi habar nu avem cum arata , pentru ca nu se ocupa nimeni cu adevarat de ea.Avem un patrimoniu uitat, lasat de izbeliste si avem sansa prin proiect sa realizam o adevarata zona turistica

  • eu.....

   marți, 01.05.2012 at 17:50

   prin proiect nu se face zona turistica.prin proiect se face zona moarta, se distrug munti, vegetatie, se schimba piesajul din inverzit in steril, se pompeaza mii de tone de cianura in ecosistem, se produc ploi acide in alba iulia, cluj, oradea, deva….si poate si ai departe..
   Nu este un proiect, este o crima. Singurul proiect este cel de distrugere, pentru ca aurul va pleca la altii…..

   • Calin

    miercuri, 02.05.2012 at 11:16

    de fapt prin proiectul asta se curata mizeria lasata de stat acolo, apele acide care polueaza solurile si raurile din zona de ani de zile. Iar legat de partea de patrimoniu deja si-au inceput investitiile, deci turismul va fi posibil dupa, nu fara investitii majore

 2. Liviu

  vineri, 27.04.2012 at 07:44

  zece ani de cercetari arheologice care au adus la iveala atat de multe lucruri noi. Acum trebuie sa le si punem in valoare pentru a devolta tursismul in zona si sa le reabilitam pentru a fi siguri ca nu le vom pierde

  • primarelul

   marți, 01.05.2012 at 17:57

   postacii rmgc sunt la datorie. Imediat au scos capul la ordin si au bagat texte de sustinere a RMGC. Ca de obicei…..

   Pe langa nenorocirile pe care le aduce aceasta companie (nici un beneficiu pentru tara…sa fim clari, nu suntem naivi sa credem basmele RMGC-ului si ale romanilor vanduti) aceasta companie a adus una in plus.

   L-au „determinat” pe primar si consilieri sa declare zona ca fiind MONOINDUSTRIALA. Adica doar zona de minerit. Nici o afacere nu se poate deschide acolo sin cauza monopolului RMGC.
   RMGC i-a facut someri pe cei care se plang acum pe la televizor ca nu au de lucru.

   • Calin

    miercuri, 02.05.2012 at 11:20

    ce nenorociri aduce? tu ai citit macar articolul? galeria aceea, de care e vorba, e o galerie romana veche de 2000 de ani care pana recent era un pericol pentru vizitatori si in pericol de a se distruge, dar prin investitiile celor de la RMGC o sa fie in curand vizitabila iar.

 3. Cosmin

  vineri, 27.04.2012 at 11:21

  Si daca ne laudam cu galerii unice si marete ce rost au daca noi nu le valorificam si nu realizam un turism adevarat profitabil din ele ?Poate totusi o sa ne dezvoltam si noi zonele care merita sa faca bani din turism

 4. Anda

  vineri, 27.04.2012 at 12:40

  D-abia astept sa vizitez galeria Catalina-Monulesti! Am inteles ca anul viitor va fi deschisa publicului si asta gratie investitie RMGC, care va readuce patrimoniul din zona la viata.

  • Just me..

   vineri, 27.04.2012 at 17:40

   Si apoi RMGC ne va fura resursele, ne va distruge Rosia Montana si noi vom mai ramane cu….cu „investiile” de 2 lei (pe care le puteam face si noi). Ce usor puteti fi manipulati…Pacat….

   • Anda

    sâmbătă, 28.04.2012 at 14:27

    Daca puteam face acele investitii, atunci de ce nu le-am facut pana acum? Rosia Montana se scalda in poluare, patrimoniul se degradeaza pe zi ce trece, de infrastructura moderna nu poate fi vorba. Cat sa mai stea zona aia intr-o asemenea stare? si nu-ti fura nimeni resursele, se exploateaza in parteneriat si fiecare isi ia partea. noi-procentul care ne revine, plus investitiile, joburi si alte beneficii, totul-fara nicio cheltuiala din partea noastra.

    • eu.....

     marți, 01.05.2012 at 17:52

     daca spui ca rosia montana se scalda acum in poluare nu stii ce va fi dupa.
     am devenit o tara bananiera in care orice gibon occidental (sau rus…atentie) vine sa mulga tot ce poate si apoi sa plece lasind in urma dezastrul.

     • Anda

      miercuri, 02.05.2012 at 10:47

      Ce va fi dupa? un mediu mai curat. Proiectul asta are inclusa si componenta de ecologizare care va incepe din anul 5 al exploatarii, iar ultimii 7 ani din proiect sunt dedicati exclusiv inchiderii minei si reabilitarii mediului.

 5. Giovani Luigi

  marți, 01.05.2012 at 12:43

  ti se pare normal un procent de sub 7% si hai sa zicem redevente? folosim cei 7% pentru ecologizare, iar ce nu e gata iti trimitem tie si celor care sustin proiecul asta „fabulos”!

  • Anda

   miercuri, 02.05.2012 at 10:54

   nu stiu de unde ai scos tu procentul de 7%. Numai participarea statului, prin MinVest Deva, e mai mare – de 20%. Dar fiindca vorbim de stat, el ia si redevente, si taxe, si impozite, si astfel, conform economistilor, se ajunge la un castig de 56%. Iar de ecologizare nu ne ocupam noi, nu scoatem bani din buzunar pentru ea, ecologizarea e inclusa in proiect.

  • Calin

   miercuri, 02.05.2012 at 11:22

   castigam peste jumatate din profituri in bugetul de stat de pe proiectul asta, iar reecologizarea o sa o faca cei de la RMGC pe banii lor, incepand cu mizeria lasata acolo de stat.

 6. Radu

  miercuri, 02.05.2012 at 07:53

  de ecologizare se ocupa tot investitorii, iar redeventa nu e chiar atat de importanta in momentul in care esti si actionar in firma respectiva fara sa pui vre-un ban. Castigul total conteaza, iar la noi este peste 50%

 7. Marian

  miercuri, 02.05.2012 at 11:16

  Total deacord cu acest proiect, nu exista o alta sansa prin care turismul sa fie ridicat, dezvoltat si mai ales sa creem locuri de munca in Rosia Montana.Doar prin investitii straine Romania mai poate merge inainte, dupa cum vedem in situatia actuala suntem rau de tot

  • Anda

   joi, 03.05.2012 at 09:30

   nu mai exista alta sansa, pentru ca nici Ministerul Culturii, nici al Turismului nu au alocat vreodata vreun fond pentru Rosia Montana. Daca vrem s-o lasam, in continuare, in paragina si sa nu ne pese de potentialul sau turistic, atunci sa refuzam investitia babana adusa de proiect si sa nu ne mai plangem atat! sa suferim in continuare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O persoană rănită într-un accident de circulație cu trei autoturisme, între Alba Iulia și Șard. Trafic îngreunat

Publicat

Un al treilea accident s-a înregistrat miercuri, aproape de Alba Iulia. 

Reprezentanții IPJ Alba au transmis că traficul se desfășoară cu dificultate pe DN 74, între Alba Iulia și Sard, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate 3 autovehicule.

Potrivit polițiștilor, este posibil ca în urma coliziunii să fi rezultat o victima. Mașinile au ieșit în decor într-o zonă cu linie continuă.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

Este al treilea accident produs astăzi în apropiere de Alba Iulia. De dimineață s-a înregistrat un alt incident cu 4 mașini la ieșire spre Teiuș, urmat la câteva ore de o tamponare în lanț cu șase mașini, în zona Oiejdea.

Toate cele trei accidente au perturbat traficul, șoferii fiind nevoiți să aștepte zeci de minute în coloană.

Foto: Cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Hotărâre a CJSU Alba pentru orașul Cugir și comunele Ponor, Șibor și Horea. Care sunt măsurile adoptate

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a emis vineri o nouă hotărâre prin care a stabilit o serie de măsuri valabile în orașul Cugir și la nivelul comunelor Ponor, Șibot și Horea.

HOTĂRÂREA nr. 114 din 23.04.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pe raza oraşului Cugir, comunelor Horea, Ponor şi Şibot

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 23.04.2021,

HOTĂRĂȘTE:

Se constată rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 23.04.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei la prezenta hotărâre.

(1) La nivelul oraşului Cugir şi comunei Şibot unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2 este mai mare de 3 şi mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori, începând cu data de 24.04.2021, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;

Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate și amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 • deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este interzisă;

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

m) Instituțiile cu atribuții în domeniu, reprezentate în Grupa de coordonare și a comisiilor mixte de verificare a modului de respectare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în zonele de risc.

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

(1) La nivelul comunelor Horea şi Ponor unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 24.04.2021, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 • deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;

g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 06.00-22.00, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 06.00-22.00, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 06.00-22.00;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

Pentru deplasarea la centrele de vaccinare sau cabinete medicale, motivul menționat pe declarația pe proprie răspundere va fi „deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente”.

Măsurile stabilite prin prezenta hotărâre se completează cu măsurile cu caracter general stabilite prin H.G. nr. 432/2021.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, la toate U.A.T.-urile de pe raza județului Alba, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție.

De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.
Alba Iulia, 23.04.2021

PREȘEDINTELE

COMITETULUI JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ALBA

Nicolae ALBU, Prefectul Județului Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nervi și zeci de minute de așteptare în trafic între Teiuș și Alba Iulia: ”Mai mult se stă decât se merge”. Ce spun polițiștii

Publicat

Traficul rutier se desfășoară vineri cu mare dificultate, pe direcția Teiuș – Alba Iulia. Șoferii sunt nevoiți să aștepte în trafic chiar și zeci de minute pentru a străbate cei câțiva kilometri până la intrarea în Alba Iulia.

Mai mulți șoferi revoltați aflați în trafic în zona respectivă au sunat la alba24.ro și au reclamat situația. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, cauza pentru care circulația este îngreunată este reprezentat de numărul mare de mașini. Șase polițiști rutieri sunt prezenți în zona pentru a fluidiza traficul. 

În plus, vineri pe tronsoul respectiv au avut loc două accidente de circulație din care au rezultat 10 mașini avariate.

Cel mai recenta accident s-a produs în jurul orei 13.30 – o tamponare fără victime, în care au fost implicate 6 mașini.

Pe direcția Alba Iulia – Teiuș traficul se desfășoară normal, fără valori mari.

Șoferii pot utiliza o rută alternativă, prin Galda de Jos – Ighiu – Micești – Alba Iulia, mai lungă cu câțiva kilometri, însă fără valori mari de trafic.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ighiu a ademenit o fată de 10 ani într-o casă părăsită și a agresat-o sexual. A fost reținut de Poliție

Publicat

arestat catuse

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Ighiu, a fost reținut de polițiști, pentru agresiune sexuală.

Potrivit IPJ Alba, joi seara, acesta ar fi ademenit o minoră de 10 ani, într-o casă aflată în construcție.

Bărbatul a fost prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate