Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: „10 ani de cercetări arheologice miniere la Roşia Montană”. Experţi din ţară şi străinătate prezintă studiul de caz Galeria Cătălina-Monuleşti

Publicat

În perioada 2 -4 mai, la Roşia Montană şi Alba Iulia se desfăşoară un simpozion şi o prezentare în teren a rezultatelor cercetărilor arheologice din zona Galeriei „Cătălina – Monuleşti”. Sunt prezenţi experţi în arheologie din Franţa, Anglia şi România. Simpozionul este organizat de Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

Galeria Cătălina-Monuleşti din Roşia Montană a fost datată recent cu radicarbon prin care a fost confirmată existenţa fragmentelor de epocă romană. Artefacte descoperite în zonă sunt prezentate la Roşia Montană, în cadrul expoziţiei „Mineritul, o istorie continuă la Roşia Montană”. Piesele au fost identificate în cadrul Programului Naţional de Cercetare „Alburnus Maior” (2001-2006), iniţiat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi coordonat de Muzeul de Istorie a României.

Experţii prezenţi la Simpozionul „10 ani de cercetări arheologice miniere la Roşia Montană – Perspective de valorificare. Studiu de caz: Galeria Cătălina-Monuleşti” sunt dr. Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Université Le Mirail, Toulouse), coordonatoarea lucrărilor de arheologie minieră, David Jennings (Oxford Archaeology), academicianul Alexandru Vulpe şi alţi specialişti în domeniu. Aceştia susţin prezentări la Sala Senatului din clădirea rectoratului Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în perioada 3-4 mai, de la ora 9.00.

Vizita de documentare s-a desfăşurat cu o zi înainte, miercuri, 2 mai, de la ora 14.00, la Galeria Cătălina-Monuleşti (Roşia Montană).

Descoperirea in-situ a acestui ansamblu coerent de artefacte de epocă romană este deosebit de importantă. Se conturează în acest fel un ansamblu unitar şi coerent de vestigii ce vor constitui o atracţie turistică deosebită în viitorul muzeu al mineritului pe care RMGC s-a angajat să îl amenajeze în sectorul Cătălina-Monuleşti. Acest perimetru minier va putea fi vizitat în condiţii de siguranţă deplină, iar vizitatorii vor avea ocazia să descopere calitatea inginerească deosebită a minerilor romani, atât din perspectiva lucrărilor miniere propriu-zise (galerii trapezoidale, planuri înclinate), cât şi a amenajărilor şi instalaţiilor utilizate în subteran în vederea asigurării securităţii (armături), circulaţiei (scări monoxile etc.) şi a evacuării apelor subterane”, subliniază dr. Beatrice Cauuet, specialist în arheologie minieră și coordonatorul lucrărilor de cercetare.

Conform specialiștilor care studiază zona, un proiect minier modern reprezintă singura soluție viabilă pentru salvarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană.Cazul Roşia Montană trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate, dar fără prejudecăţi şi fără subiectivism exagerat. Până acum, prin argumente emoţionale şi punerea în circulaţie a unor informaţii false, s-a încercat acreditarea ideii că principalul pericol la adresa patrimoniului vine din partea proiectului minier, ignorându-se atât preocupările RMGC de a investi masiv în salvarea şi restaurarea acestuia, cât şi starea avansată de degradare în care se găsea deja acesta la momentul în care RMGC şi-a anunţat intenţia de a desfăşura activităţi în zonă. Pe lângă acestea, din partea organizaţiilor şi persoanelor care s-au pronunţat pentru interzicerea activităţilor industriale nu a venit nicio propunere constructivă reală de dezvoltare alternativă sau o iniţiativă de compromis rezonabil.”, este de părere academicianul Răzvan Theodorescu, membru al Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPRCM).

Am analizat cu mare atenţie întreg proiectul minier, am schimbat opinii cu o serie de experţi şi ceea ce avem de făcut nu este să alegem între punerea în valoare a patrimoniului cultural şi dezvoltarea industrială, ci să găsim cea mai bună metodă prin care dezvoltarea industrială poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o soluţie foarte viabilă, care sigur că trebuie atent monitorizată, dar important este că permite salvarea unei moşteniri culturale foarte importante pentru Apuseni şi pentru România”, subliniază Theodorescu.

Încă din vara anului trecut, GIMPCRM recomanda autorităţilor competente să urgenteze procesul de decizie cu privire la implementarea proiectului minier propus de RMGC. Prelungirea stării de incertitudine, absenţa investiţiilor în patrimoniu, precum şi starea avansată de degradare în care se află acesta nu fac decât să ne apropie cu paşi repezi de momentul în care situaţia dezastruoasă a celor mai multe obiective de patrimoniu va căpăta o turnură ireversibilă. GIMPCRM atrage atenţia că absenţa unor politici naţionale coerente în domeniu, a mijloacelor de aplicare a prevederilor legilor existente, face ca situaţia din Roşia Montană să fie ilustrativă pentru starea patrimoniului naţional”, afirmau specialiştii în patrimoniu la momentul respectiv.

Simpozionul de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia găzduiește și expoziția „Mineritul, o istorie continuă la Roșia Montană”, care prezintă artefacte descoperite la Roșia Montană în cadrul Programului Național de Cercetare „Alburnus Maior” (2001 – 2006), inițiat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și coordonat de Muzeul de Istorie a României, cu finanțarea RMGC conform obligațiilor legale.

FOTO-VIDEO: Cătălin Crăciun

[nggallery id=198]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

18 Comentarii

18 Comentarii

  1. Alin

    joi, 26.04.2012 at 21:40

    Avem o galerie tare frumoasa si noi habar nu avem cum arata , pentru ca nu se ocupa nimeni cu adevarat de ea.Avem un patrimoniu uitat, lasat de izbeliste si avem sansa prin proiect sa realizam o adevarata zona turistica

    • eu.....

      marți, 01.05.2012 at 17:50

      prin proiect nu se face zona turistica.prin proiect se face zona moarta, se distrug munti, vegetatie, se schimba piesajul din inverzit in steril, se pompeaza mii de tone de cianura in ecosistem, se produc ploi acide in alba iulia, cluj, oradea, deva….si poate si ai departe..
      Nu este un proiect, este o crima. Singurul proiect este cel de distrugere, pentru ca aurul va pleca la altii…..

      • Calin

        miercuri, 02.05.2012 at 11:16

        de fapt prin proiectul asta se curata mizeria lasata de stat acolo, apele acide care polueaza solurile si raurile din zona de ani de zile. Iar legat de partea de patrimoniu deja si-au inceput investitiile, deci turismul va fi posibil dupa, nu fara investitii majore

  2. Liviu

    vineri, 27.04.2012 at 07:44

    zece ani de cercetari arheologice care au adus la iveala atat de multe lucruri noi. Acum trebuie sa le si punem in valoare pentru a devolta tursismul in zona si sa le reabilitam pentru a fi siguri ca nu le vom pierde

    • primarelul

      marți, 01.05.2012 at 17:57

      postacii rmgc sunt la datorie. Imediat au scos capul la ordin si au bagat texte de sustinere a RMGC. Ca de obicei…..

      Pe langa nenorocirile pe care le aduce aceasta companie (nici un beneficiu pentru tara…sa fim clari, nu suntem naivi sa credem basmele RMGC-ului si ale romanilor vanduti) aceasta companie a adus una in plus.

      L-au „determinat” pe primar si consilieri sa declare zona ca fiind MONOINDUSTRIALA. Adica doar zona de minerit. Nici o afacere nu se poate deschide acolo sin cauza monopolului RMGC.
      RMGC i-a facut someri pe cei care se plang acum pe la televizor ca nu au de lucru.

      • Calin

        miercuri, 02.05.2012 at 11:20

        ce nenorociri aduce? tu ai citit macar articolul? galeria aceea, de care e vorba, e o galerie romana veche de 2000 de ani care pana recent era un pericol pentru vizitatori si in pericol de a se distruge, dar prin investitiile celor de la RMGC o sa fie in curand vizitabila iar.

  3. Cosmin

    vineri, 27.04.2012 at 11:21

    Si daca ne laudam cu galerii unice si marete ce rost au daca noi nu le valorificam si nu realizam un turism adevarat profitabil din ele ?Poate totusi o sa ne dezvoltam si noi zonele care merita sa faca bani din turism

  4. Anda

    vineri, 27.04.2012 at 12:40

    D-abia astept sa vizitez galeria Catalina-Monulesti! Am inteles ca anul viitor va fi deschisa publicului si asta gratie investitie RMGC, care va readuce patrimoniul din zona la viata.

    • Just me..

      vineri, 27.04.2012 at 17:40

      Si apoi RMGC ne va fura resursele, ne va distruge Rosia Montana si noi vom mai ramane cu….cu „investiile” de 2 lei (pe care le puteam face si noi). Ce usor puteti fi manipulati…Pacat….

      • Anda

        sâmbătă, 28.04.2012 at 14:27

        Daca puteam face acele investitii, atunci de ce nu le-am facut pana acum? Rosia Montana se scalda in poluare, patrimoniul se degradeaza pe zi ce trece, de infrastructura moderna nu poate fi vorba. Cat sa mai stea zona aia intr-o asemenea stare? si nu-ti fura nimeni resursele, se exploateaza in parteneriat si fiecare isi ia partea. noi-procentul care ne revine, plus investitiile, joburi si alte beneficii, totul-fara nicio cheltuiala din partea noastra.

        • eu.....

          marți, 01.05.2012 at 17:52

          daca spui ca rosia montana se scalda acum in poluare nu stii ce va fi dupa.
          am devenit o tara bananiera in care orice gibon occidental (sau rus…atentie) vine sa mulga tot ce poate si apoi sa plece lasind in urma dezastrul.

          • Anda

            miercuri, 02.05.2012 at 10:47

            Ce va fi dupa? un mediu mai curat. Proiectul asta are inclusa si componenta de ecologizare care va incepe din anul 5 al exploatarii, iar ultimii 7 ani din proiect sunt dedicati exclusiv inchiderii minei si reabilitarii mediului.

  5. Giovani Luigi

    marți, 01.05.2012 at 12:43

    ti se pare normal un procent de sub 7% si hai sa zicem redevente? folosim cei 7% pentru ecologizare, iar ce nu e gata iti trimitem tie si celor care sustin proiecul asta „fabulos”!

    • Anda

      miercuri, 02.05.2012 at 10:54

      nu stiu de unde ai scos tu procentul de 7%. Numai participarea statului, prin MinVest Deva, e mai mare – de 20%. Dar fiindca vorbim de stat, el ia si redevente, si taxe, si impozite, si astfel, conform economistilor, se ajunge la un castig de 56%. Iar de ecologizare nu ne ocupam noi, nu scoatem bani din buzunar pentru ea, ecologizarea e inclusa in proiect.

    • Calin

      miercuri, 02.05.2012 at 11:22

      castigam peste jumatate din profituri in bugetul de stat de pe proiectul asta, iar reecologizarea o sa o faca cei de la RMGC pe banii lor, incepand cu mizeria lasata acolo de stat.

  6. Radu

    miercuri, 02.05.2012 at 07:53

    de ecologizare se ocupa tot investitorii, iar redeventa nu e chiar atat de importanta in momentul in care esti si actionar in firma respectiva fara sa pui vre-un ban. Castigul total conteaza, iar la noi este peste 50%

  7. Marian

    miercuri, 02.05.2012 at 11:16

    Total deacord cu acest proiect, nu exista o alta sansa prin care turismul sa fie ridicat, dezvoltat si mai ales sa creem locuri de munca in Rosia Montana.Doar prin investitii straine Romania mai poate merge inainte, dupa cum vedem in situatia actuala suntem rau de tot

    • Anda

      joi, 03.05.2012 at 09:30

      nu mai exista alta sansa, pentru ca nici Ministerul Culturii, nici al Turismului nu au alocat vreodata vreun fond pentru Rosia Montana. Daca vrem s-o lasam, in continuare, in paragina si sa nu ne pese de potentialul sau turistic, atunci sa refuzam investitia babana adusa de proiect si sa nu ne mai plangem atat! sa suferim in continuare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement