Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Complexul MUSEIKON, inaugurat oficial la Alba Iulia. Își va deschide porțile pentru vizitatori în toamnă

Publicat

DCIM100GOPRO Vineri, la Alba Iulia a fost inaugurat oficial complexul muzeal unic în Transilvania, Museikon. Lucrările de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric din cadrul proiectului au fost finalizate, iar muzeul urmează să își deschidă porțile pentru public în toamna aceasta, undeva la sfârșitul lunii septembrie, ca urmare a necesității asigurării microclimatului interior.

Proiectul pentru lucrări de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric a început în februarie 2015, fiind realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. Valoarea totală a acestuia este de 9,73 milioane de lei.

Proiectul Museikon a prevăzut conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, restaurarea a 52 icoane clasate din care 49 de icoane de fond, 3 icoane de tezaur și restaurarea a 15 cărți românești vechi cu scopul de a face parte din expoziția permanentă, clasarea a peste 2.500 bunuri culturale și digitizarea întregii colecții.

Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului este:

  • expoziție permanentă, în care pot fi admirate cca. 100 de obiecte de artă (icoane pe lemn și sticlă, carte veche românească și străină, diverse piese de cult), parte din ele aparținând tezaurului cultural național
  • expozițiile temporare (cu rol de promovare a colecției și a artiștilor contemporani)
  • un spațiu al experienței (atelierul tipografic și cel de pictură)
  • o arenă de dezbatere a istoriei locale și naționale, ca urmare a importantelor vestigii arheologice ieșite la iveală în contextul restaurării clădirii și care vor fi puse în valoare în perioada imediat următoare

Lucrările de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric din cadrul proiectului au fost finalizate.

Muzeul urmează să își deschidă porțile pentru public în toamna aceasta, ca urmare a necesității asigurării microclimatului interior, conform legii.

YouTube video

DCIM100GOPRO La evenimentul de inaugurare au participat, printre alții, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, muzeograful responsabil cu amenajarea noului muzeu de artă religioasă, Ana Dumitran, părintele Oliviu Botoi, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și directorul Muzeului Universității din Bergen, Henrik von Achen.

„Astăzi deschidem o pagină importantă din istoria orașului nostru, a județului nostru și nu în ultimul rând a României. (…) Această clădire va adăposti cel mai important muzeu de artă religioasă din România. Desigur, mai sunt colecții de artă religioasă, părți dintr-un muzeu, expoziții de artă religioasă, dar niciun muzeu precum este acesta. Acest muzeu de artă religioasă valorifică și o clădire de secol al XVIII-lea, cel mai vechi spital militar din România. (…) Colegii noștrii au descoperit o clădire anterioară, din vremea Principatului Transilvaniei. (…) Sub această clădire din epoca principatului apare o clădire romană, parte a castrului roman a Legiunii XIII Gemina”, a spus directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

YouTube video

Vezi şi FOTO: MUSEIKON la Alba Iulia. Zeci de icoane restaurate, trei dintre acestea de tezaur

IMG_0854 Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (peste 5600 de piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVIII-XIX.

Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-urilor www.museikon.ro și www.europeana.eu.

Complexul va dispune de un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă şi o bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.

Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și în domeniul restaurării. De asemenea, anual, vor fi organizate şcoli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.

Vezi și FOTO: „Museikon”, complex muzeal unic în Transilvania. Cele mai vechi icoane, obiecte de patrimoniu, laborator de restaurare şi bibliotecă

Proiectul a scos la lumină vestigii de o importanță istorică nebănuită, capabile să rescrie o importantă filă din istoria Transilvaniei, aceea a stăpânirii romane în Dacia. De asemenea, descoperirile contribuie substanțial la cunoașterea unei zone până acum cu totul obscură din ansamblul arhitectural al cetății medievale Alba Iulia.

Vezi şi FOTO-VIDEO Descoperire senzațională la „Museikon” Alba Iulia: O parte a zidului Castrului Roman de la Apulum, canalizare romană și austriacă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax