Economie
FOTO – VIDEO: Concursul Naţional de Vinuri, „Strugurele de aur”, ediția a VIII-a, la Alba Iulia. 130 de probe înscrise în competiție
În perioada 27-29 august la Alba Iulia se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de aur”. În competiţie s-au înscris 22 de producători din toate zonele ţării, dar şi din străinătate, cu un număr de 130 de probe. Concursul este împărţit în două secţiuni, respectiv vinuri liniştite şi efervescente. Potrivit secretarului general al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Diana Pavelescu, în proporţie de 80% sunt vinuri albe, iar 20% sunt vinuri roşii şi roseuri. Juriul este alcătuit din şapte degustători autorizaţi.
Citește și CELE MAI BUNE 20 de VINURI din România, medaliate cu AUR la Concursul Național de Vinuri de la Alba Iulia
Notele acordate vinurilor înscrise în concurs sunt de la o la 100. Vor lua medalie de argint vinurile care obţin între 82-86 puncte, iar vinurile care obţin între 86 şi 92 de puncte primesc medalia de aur. Pentru vinul care va obţine peste 92 de puncte se va acorda marea medalie de aur. Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi în perioada desfăşurării Festivalului de Folclor „Strugurele de Aur”.
La sala de conferinţe de la Hotel Cetate, miercuri s-a anunţat deschiderea oficială a ediţiei cu numărul a Concursului de Vinuri „Strugrule de Aur”. Au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, preşdintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dan Boboc, secretarul general al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Diana Pavelescu şi Emil Dumitru din partea Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole.
„Avem în judeţ producători de vinuri, soiuri care ne fac o propagandă îăn ţară şi străinătate. Cei care câştigă un premiu la acest concurs îşi vor putea promova mai departe produsele”, a spus Ion Dumitrel.
Dan Boboc, preşedintele ADAR a declarat că vinul este considerat cel mai „igienic aliment. Nu este un produs de petrecere, şi trebuie folosit ca un aliment în fiecare zi”. Acesta a mai precizat că judeţul Alba se poate mândri cu soiuri de vin, care au tradiţie. „Pe Târnave tradiţia vinului funcţionează. Este o zonă în care vinul are tradiţie.În concurs participă şi producători care au crame mici, şi deţin numai 1-2 hectare de viţă de vie. Concursul de vinuri este un eveniment care creează o zonă de lumină aici în Ardeal”, a mai spus Boboc.
Potrivit secretarului general al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Diana Pavelescu, în proporţie de 80% sunt vinuri albe, iar 20% sunt vinuri roşii şi roseuri. „Sunt 22 de producători din ţară şi din străinătate, din Republica Moldova. Avem şi spumante înscrise în concurs. Fac un apel producătorilor mici din zonă, fiind un concurs care-şi doreşte să promoveze vinul, un ambasador al turismului, să trimită cât mai multe probe. Să avem, să vedem, să evalueze şi juriul. Sistemul de notare este cel al Organizaţiei Viei şi Vinurilor. Sperăm ca şi anul trecut că vom avea vinuri bune în concurs, de calitate. Aşa cum le-am văzut noi în timp ce le secretizam ca juriul să nu le cunoască, să nu vadă ce vinuri sunt, iar la sfârşit să avem nişte premii interesante”, a precizat Diana Pavelescu.
Notele acordate vinurilor înscrise în concurs sunt de la o la 100. Vor lua medalie de argint vinurile care obţin între 82-86 puncte, iar vinurile care obţin între 86 şi 92 de puncte primesc medalia de aur. Pentru vinul care va obţine peste 92 de puncte se va acorda marea medalie de aur.
„În ţară avem 183.000 de hectare plantate cu viţă de vie. Românul în general este un consumator de vin. Trebuie să facem o educaţie a consumatorului de vin, în România, începând de la liceu pentru că este importanta ca tinerii din ziua de atăzi să înţeleagă importanţa unui consum moderat de vin. Legat de rezultatele la concurs, noi o să luăm la cunoştinţă evalurăile făcute de colegii noştri, care sunt degustători profesionşti, restul veţi vedea la fiecare fermier viticulot rezulatele muncii noastre, acolo în plantaţie şi în cramă. Cu greu, astăzi, pe fondul crizei, reuşim să reducem deficitul ăsta de competitivitate între un fermier român şi un fermier din UE”, a spus reprezentantul ONIV, Emil Dumitru.
În următoarele două zile la Alba Iulia se degustă peste 100 de probe de vinuri, înscrise de producătorii din toate zonele viticole din ţară, şi străinătate în concurs. Competiţia are două secţiuni, vinuri liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite sunt împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr, seci, demiseci, demidulci şi dulci. Juriul este format din şapte degustători autorizaţi, care vor nota vinurile înscrise.
Probele au fost secretizate şi codificate cu 2 zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depăşească 40% din numărul de probe înscrise. Pe toată durata Concursului, degustările vor fi deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia. Acestea se fac între orele 10.00-12.30 la Galeriile de la Poarta III a Cetăţii.
La sfârșitul fiecărei zile din perioada desfășurării concursului, iubitorii vinurilor de calitate sunt așteptați la degustări și prezentări ale vinurilor înscrise în competiție. Degustările de vin vor fi realizate sub îndrumarea membrilor ADAR. Vizitatorii vor putea descoperi, astfel, diverse sortimente de vin înscrise în concurs.
Vezi AICI câştigătorii de anul trecut ai Concursului de Vinuri „Strugurele de Aur”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News