Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Lucrări „în forță” la amenajarea parcului și a Monumentului Unirii, la Alba Iulia. Transformare de 23 milioane de lei

Publicat

Încet, încet, Parcul Unirii din Alba Iulia primește o „nouă față”. Lucrările pentru amenajarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri sunt în plină desfășurare. Muncitorii au început să scoată pavajul de pe alei și să lucreze la închiderea inelului auto perimetral, pe latura de Sud-Est. Tot în aceeași zonă, pe șantierul Monumentului Unirii se lucrează la partea de rezistență a fundației. O foreză sapă la mare adâncime și sunt introduse mai apoi elemente de fier-beton care vor fi umplute cu ciment.

Reamintim faptul că realizarea și amplasarea Monumentului Marii Uniri este în sarcina Ministerului Culturii și Identității Naționale, iar amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental precum și realizarea unei piațete, în sarcina municipiului Alba Iulia.

Pentru amenajarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri, Elis Pavaje, singura firmă interesată de contractul de aproximativ 3 milioane de euro (12.557.863,11 de lei), a fost declarată câștigătoarea licitației. Lucările de reamenajare a parcului, realizate pentru a integra Monumentul Unirii, trebuie să fie gata până la finalul lunii noiembrie, pentru ca de 1 Decembrie să poată primi  numărul mare de turiști care încă de pe acum își anunță prezența.

Citește și Elis Pavaje, singura înscrisă la licitația de 3 milioane de euro pentru Ansamblul Marii Uniri de la Alba Iulia

Pentru realizarea lucrărilor la Ansamblul Memorial al Marii Uniri și la Monumentul Marii Uniri au fost impuse măsuri de limitare și restricționare a accesului în zona de intervenție. Începând cu jumătatea lunii august 2018, Parcul Unirii a fost împrejmuit, iar chioșcurile din interiorul acestuia au fost mutate.

Astfel, accesul pietonal în Cetatea Alba Carolina se poate realiza din:

  • strada Mihai Viteazul spre Casa de Cultură prin Poarta a VI-a, a V-a și a IV-a;
  • rampa de acces din str. Mihai Viteazul în șantul de pe Latura de Vest;
  • strada Unirii din zona Hotel Cetate spre podul rutier (din beton);
  • din Calea Moților – pe Latura de Nord a Cetății;
  • din strada Gemina, Crișan pe Latura de Sud

Monumentul Unirii

Vezi și FOTO: A început amenajarea zonei pentru „Monumentul Unirii” de la Alba Iulia. Lucrarea va fi gata în noiembrie

Amenajarea zonei unde va fi amplasat Monumentul Unirii a început în luna iunie.

„Lucrarea va fi făcută în fabrică şi o voi transporta, ca pe un lego, în situ, la Alba Iulia. Proiectul este desfăşurat şi în 3D şi va fi transmis firmei din Bulgaria. E un aspect al proiectului controlat electronic, astfel încât ştiu oricând cum pot să închei anumite operaţiuni”, a declarat sculptorul Mihai Buculei.

Monumentul va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1.350 de tone. Prețul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus.

Potrivit contractului, autorul își asumă că monumentul va fi realizat, amplasat și finalizat până la cel târziu 26 noiembrie, la timp pentru festivitățile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

Ansamblul Memorial al Marii Uniri  – Axul Marii Uniri

Vezi și FOTO-VIDEO: Schimbări radicale în Parcul Unirii din Alba Iulia. Șantierul trebuie închis până la 1 decembrie

Axul Marii Uniri este format din Catedrala Reîntregirii, Podul Marii Uniri (care reface accesul în axul catedralei), Axul Parcului Unirii care susţine amplasamentul Monumentului Marii Uniri cu realizarea unei piaţete ce va permite desfăşurarea unor ceremonii, fântâna arteziană, Bulevardul Transilvaniei şi biserica cu hram Pogorârea Sfântului Duh.

Printre modificările importante care se vor face în Parcul Unirii se numără și preluarea pasajului de către primărie și redarea accesului către public. Referitor la pomii din Parcul Unirii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a explicat că 80% dintre aceștia vor rămâne. De asemenea, parcul va fi eliberat și însămânțat cu iarbă sau pus covor. În zona Pasajului Cetate, arcadele vor fi iluminate cu spoturi de lumină. Tot în zona respectivă se vor amplasa mai multe busturi ale oamenilor care „s-au ocupat de Unire”.

Podul Marii Uniri va fi cel mai spectaculos element din reamenajarea urbană a zonei. Potrivit proiectantului (BP Străjan SRL), acesta va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va face legătura între Parcul Unirii şi catedrală. Podul va fi construit din metal și va avea o grosime de 50 cm. Partea de călcare va fi din lemn, iar pe margini va avea balustrade din sticlă, cu o înălţime de 1,10 m. De asemenea, acesta va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane care ar sta pe el în acelaşi timp, aşa cum autorităţile se aşteaptă deja să se întâmple la 1 Decembrie 2018, când va fi aniversat Centenarul Marii Uniri. Totodată, în două zone în care podul se va sprijini de bastioane, se vor amenaja spaţii (cutii) iluminate unde Muzeul Unirii va amplasa periodic piese care pot fi expuse în aer liber.

Citește și Pasajul Cetate va fi răscumpărat sau expropriat de Primăria Alba Iulia. Trecere subterană spre Axul Unirii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Albaiulian

    marți, 21.08.2018 at 17:48

    Cum e proiectul? Tăiem toți copacii sau lăsăm 1-2 asa de gust?
    Sau mai futurist copaci din dale…. Asa oraș plin de praf și fără verdeață mai rar găsești

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax