Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: O tură cu bicicleta pe „Transalpina de Mamut”- cel mai spectaculos traseu pentru pasionații de ciclism din Alba Iulia

Publicat

pista biciclete Odată cu venirea primăverii, albaiulienii și turiștii dornici de mișcare și relaxare în liniștea naturii se pot bucura de plimbări pe pista de biciclete situată pe Dealul Mamut. Aflată la doar câțiva kilometri de agitația orașului, pista măsoară puțin peste 5 kilometri și leagă, prin pădure, două dintre cartierele municipiului: Micești și Pâclișa. Drumul asfaltat are o lățime de 3 metri și este însoțit de o alee pietonală pavată, lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea.

Inaugurată oficial acum mai bine de un an și jumătate, „Transalpina de pe Mamut”, una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din țară, atrage „ca un magnet” iubitori de mișcare în aer liber, alergători sau cicliști, oferindu-le un traseu de dificultate medie, puncte de popas, locuri de odihnă acoperite, rastele pentru biciclete dar și spații de joacă pentru copii cu tobogane, leagăne sau panouri de cățărat pentru cei mici.

(P)  Haine sport pentru orice sezon, pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport de bărbați, femei și copii, pentru alergare, ciclism, fotbal, skate, fitness sau drumeție, de la 900 de branduri: Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc. Reduceri mari în fiecare zi

GOPR0474 Pe lângă zona pietonală şi pista de biciclete, mai există şi o bandă asfaltată, destinată circulaţiei cu autoturismul, însă aceasta doar pentru o parte din traseu (de aproximativ un kilometru), începând din zona Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad”, strada Valea Popii. La capătul acesteia se află un spațiu de agrement, dotat cu un pavilion central de tip restaurant, două locuri pentru grătar, mese, scaune, foișoare și o parcare unde vizitatorii își vor putea lăsa mașinile. De asemenea, mai există şi locuri special amenajate unde vizitatorii îşi pot lăsa bicicletele.

Citește și Pavilionul din zona Mamut a fost concesionat pe 5 ani. O singură firmă, la negocierea directă cu Primăria Alba Iulia

YouTube video

GOPR0511 Numită de ciclişti „Transalpina de pe Mamut”, datorită tronsoanelor de urcare şi coborâre şi senzaţiilor de „altitudine” pe care le oferă, asemănătoare cu cele oferite de șoseaua montană, pista de biciclete este semnalizată corespunzător şi are pe margine, începând de la pavilion, la distanţe de câțiva zeci de metri, bănci de relaxare (multe dintre acestea sunt acoperite), suporturi pentru biciclete şi coşuri de gunoi.

Dificultatea pistei este una de nivel mediu, traseul de urcare având o lungime de aproximativ 2 kilometri, iar cel de coborâre de aproximativ 3,5 kilometri.

GOPR0449 La câteva luni după inaugurare, în mai multe locuri de pe pista de biciclete și de pe aleea pietonală au început să apară crăpături și denivelări, ca urmare a deplasării terenului. Firma Newamport Compani SRL Bistra, care s-a ocupat de execuția lucrărilor, a acoperit crăpăturile, însă unii dintre bicicliști nu sunt mulțumiți de rezultat.

„Dacă a început să fugă dealul, nu ține <lipit> așa asfaltul. Va crăpa în continuare dacă nu se găsesc soluții de stabilizare a solului”, a spus unul dintre cicliștii care parcurg frecvent traseul.

În urmă cu un an, în cadrul unei campanii de împădurire pe Dealul Mamut, pe taluzurile și spațiile goale existente de-a lungul pistei de biciclete au fost plantați 300 de arbori, dintre care 200 de puieți de molid și 100 de puieți de larice. După ce puieții vor crește, aceștia ar putea ajuta la stabilizarea solului.

Valoarea totală a acestui proiect a fost de aproximativ 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei au provenit din finanţări europene accesate de Primăria Alba Iulia, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale. Tot din acești bani a fost amenajat și parcul dendrologic „Dr. Ioan Vlad”.

Vezi și FOTO | Parcul Dendrologic Alba Iulia: S-a deschis oficial „colțul de rai” de pe Valea Popii. Detalii despre accesul vizitatorilor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. A.D.

    marți, 05.04.2016 at 16:59

    Super tura …Mai ales cand sare un caine pe tine …sau iti intra la roata in plina viteza. Din pacate posesorii de caini au reusit sa alunge marea majoritate a biciclistilor de pe pistele din santurile cetatii, iar acum s-au apucat de treaba si la schit. Orice caine oricat de dresat este , e setat sa sara in momentul in care vede o bicicleta. Probabil vor exista cateva incidente/accidente pana autoritatile isi vor da seama si vor interzice accesul cu animale in zona….si inca vreo cateva incidente/accidente pana vor impune respectarea acestor reguli. Eu am patit-o , mi-a venit mintea la cap si momentan ma dau departe de oras…sunt mai in siguranta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax