Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Piatra Varului, „piramida” de calcar înaltă de 48 de metri de la Meteș, „străjer” de neclintit pe malul râului Ampoi

Publicat

Piatra Varului este o rezervație geologică reprezentată printr-un bloc calacaros de formă piramidală, înalt de 48 de metri, ce „răsare” din pădurea de foioase aflată pe malul drept al râului Ampoi, pe raza satului Văleni, comuna Meteș. 

Stânca se află în partea sudică a Depresiunii Ampoi – Ampoiţa, la circa 300 metri de râul Ampoi, la altitudinea de 350 de metri.

Citește și Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

Piatra Varului împreună cu Piatra Bulbuci, Piatra Boului, Pietrele Ampoiţei etc. sunt blocuri izolate de mari dimensiuni, desprinse dintr-o faleză calcaroasă, alunecate pe taluzul continental din partea de sud a Munţilor Trascăului şi însedimentate în formaţiunile cretacice de fliş, detaşându-se în relief prin eroziune selectivă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Boului din comuna Meteș, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni

Ele se găsesc atât pe culmile şi versanţii suprafeţei de nivelare inferioare, cunoscută în Munţii Apuseni sub numele de Feneş – Deva, cuprinsă între 500 – 650 de metri, cât şi în cuprinsul depresiunilor intramontane.

Stânca reprezintă o klippă (n.r. – masiv izolat de roci străine în raport cu formațiunile înconjurătoare) de calcare jurasice, sub formă de olistolite, ce domină formaţiunile sedimentare alcătuite din conglomerate, gresii, argilite (wildflisch) cretacice inferioare, puternic erodate.

Rezervația geologică are o suprafață de 0,20 ha, blocul de calcar având dimensiunile de 50 x 40 metri.

Rezervaţia propriu-zisă cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200 – 300 de metri în jur, incluzând atât pădurea, cât şi păşunea din partea de nord şi nord- vest, în care nu se vor amplasa construcţii şi nu se vor exploata calcare.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Corbului de la Tăuți, calcare cu fosile vechi de peste 100 de milioane de ani. Legendele locului

Stânca propriu-zisă este proprietate de stat, pădurea este administrată de Romsilva, iar păşunea este domeniu particular.

Căi de acces:

– pe DN 74 Alba lulia – Zlatna până la km 21, în centrul comunei Meteş (Consiliul Local), de unde se traversează spre sud râul Ampoi în satul Văleni. Din apropierea haltei CFR se urmăreşte poteca paralelă cu linia ferată ce merge spre Alba Iulia, circa 1,2 km prin pădure până într-o poiană, de unde se urcă încă 250 de metri până la Piatra Varului sau se merge pe drumul ce urcă prin pădure până la poiana unde se afla stânca.

Vegetaţia din jurul blocului calcaros este alcătuită din păduri de gorun (Quercus petraea) cu cer (Quercus cerris) şi gârniţă (Quercus frainetto) şi pajişti mezofile cu asociaţii de Festuca rubra cu Agrostis tenuis şi local Nardus stricta, formate în urma defrişării pădurilor .

În fisurile blocurilor calcaroase şi pe poliţele cu pantă mai redusă s-au înfiripat asociaţii ierboase pioniere calcicole.

În rezervaţia propriu-zisă se interzic:

  • recoltarea de eşantioane, roci şi alte materiale;
  • exploatarea materialului din blocurile calcaroase şi din grohotişurile situate la baza versanţilor;
  • aprinderea focului, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;
  • practicarea turismului pe poteci neamenajate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate