Eveniment
FOTO-VIDEO: Premierul Dacian Cioloș a lansat, la Ciugud, „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”
Prim-ministrul Dacian Cioloș a lansat luni, în comuna Ciugud, „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”. Alături de acesta au fost prezenți vicepremierul Vasile Dîncu și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, dar și primarul comunei, Gheorghe Damian.
Vizita de luni din Alba a început cu o întâlnire cu autoritățile locale din Alba Iulia, pe teme legate de administrația publică locală, modul în care pot fi folosite fondurile europene și a continuat pe teren, la mici ferme, afaceri non-agricole și proiecte de infrastructură cu fonduri europene ce constituie exemple de bună practică în comuna Ciugud.
Vezi şi Premierul Dacian Cioloş a vizitat mici afaceri din zona Ciugud – Şeuşa – Limba. A fost primit de localnici cu slănină, brânză şi ţuică
După vizita în teren a urmat lansarea proiectului și prezentarea conținutul pachetului de măsuri pentru ”Dezvoltarea clasei de mijloc la sate” , eveniment ce a avut loc în cursul după-amiezei, la căminul cultural din satul Drîmbar, comuna Ciugud.
Premierul a declarat că a ales comuna Ciugud pentru a lansa acest proiect deoarece este un exemplu a ceea ce se dorește prin implementarea acestor măsuri, a faptului că se poate realiza, dacă există voință.
„Ciugud este o comună în care s-au întâmplat multe lucruri cu fonduri europene în ultima perioadă. Mi se pare un exemplu bun referitor la modul în care pot fi folosite integrat diferite măsuri din programul de dezvoltare rurală, pentru a crea un concept de dezvoltare și nu doar pentru a finaliza un proiect, ici și colo. Avem nevoie de integrare la nivel local. Acest lucru nu se poate face din birou, de la București; de aceea, mi se pare potrivit să lansăm ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat” într-un loc unde s-au întâmplat deja multe lucruri pozitive”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș referitor la alegerea comunei Ciugud ca loc de lansare a pachetului de măsuri.
Pachetul de măsuri presupune soluții inovatoare de dezvoltare economică pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativă, implementarea măsurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) și implementarea unor măsuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri și meșteșugari independenți (metodă simplificată de plată a taxelor); dezvoltarea învățământului profesional și tehnic agricol, implementarea Programului Național ”Primul Utilaj Agricol”; constituirea unor instrumente de garantare și creditare din surse naționale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco și agro-turism.
„Acum 6 ani, când am început să pregătim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gândit la un moment ca acesta. Ceea ce am făcut acolo, la Bruxelles, îmi doream să se vadă peste câţiva ani de zile, în România. Trebuie să fiu onest și să spun că ceea ce noi facem acum se bazează pe Reforma Politicii Agricole Comune şi pe ceea ce a fost gândit de guvernul anterior, care a început să pregătească Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluăm măsurile care au fost gândite şi le adaptăm după cum vedem noi să întărim și implementăm efectiv.
De ce clasă de mijloc? De ce ne-am referit la asta ? Noi avem în Romînia, și o tot repetăm de câțiva ani de zile, o agricultură bipolară. Avem ferme foarte mari în anumite zone, dar, din păcate, în zonele agricole mari avem și „pungile de sărăcie” foarte mari, având la extrema cealaltă, fermele de subzistență cât să aibă familia respectivă și eventual să vândă din surplus, dar vânzarea aia de surplus e una tocmai de surplus și nu o logică de piață. Adică produci dacă poți, dacă nu, nu și de asta ne și mirăm de ce nu găsim legume sau fructe românești în magazine; păi dacă nu avem o constanță orientată spre piață, chiar dacă surplusul ăsta e mare, nu sunt produse pentru a fi vândute.
Nu există ţară care să nu se bazeze pe ferma de familie – este exact ceea ce lipsește la noi și ceea ce-și propune acest pachet. De aceea ne-am fixat niște ținte clare și dorim să demarăm câteva proiecte concrete în acest an”, a spus prim-ministrul în discursul de lansare a „Pachetului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.
Premierul a precizat că prin acest pachet se vor pune împreună măsuri care deja există în PNDR, însă trebuie puse împreună pentru a fi vizibile și să fie compatibile.
Acesta a dat exemplu investițiile pe care le-a vizitat astăzi și faptul că au succes tocmai pentru că există o viziune de ansamblu.
„Cum am văzut astăzi acea familie care s-a întors din Spania și au făcut o investiție care combină partea de IT, textile și partea de publicitate. Astfel de investiții nu ar fi avut succes dacă nu exista infrastructura, accesul a internet, canalizare, apă și platforma industrială pe care comuna Ciugud o are și care nu doar aduce impozite și taxe, dar dă de lucru și firmei respective, pentru că îmi spunea tânărul că o parte din clienți vin de la firmele respective. Deci vedem cum se leagă lucrurile atunci când ele sunt gândite în mod coerent. Cred că ăsta e pasul următor în România mediului rural. Să punem cap la cap investițiile în infrastructură, investițiile în agricultură și că creăm o logică de dezvoltare locală, care nu poate fi gândită la București pentru toată țara. La București putem crea oportunitățile, însă dezvoltarea ca atare trebuie gândită la nivel local și asta presupune capacitatea de a integra la nivel local diferite instrumente pe care cei care vor să își dezvolte comuna le au la dispoziție pentru a crea valoarea adăugată diferitelor tipuri de investiții. Acesta este obiectivul acestui pachet de măsuri”, a mai spus premierul Dacian Cioloș.
Premierul a explicat că astfel de proiecte se pot gândi pentru grupuri de acțiune locală, de comune. care pot să devină motoare de dezvoltare locală intercomunitare, deoarece este posibil ca județul să fie prea mare pentru a decide pentru fiecare, dar nivelul comunei este prea mic pentru a crea masa critică pentru un program de dezvoltare.
La finalul prezentării proiectului, premierul a răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți în sală.
FOTO: Daniel BLOSS
Video: Guvernul României
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
vitansandu
luni, 21.03.2016 at 18:17
Excelent acest program cu agricultura! Poate intram in program si noi cei din Orizont, ca oricum cartierul nostru arata ca satele din Muntii Apuseni.