Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Trei schelete umane descoperite la Alba Iulia, de arheologi, sub fosta tipografie Altip. Unul este de copil

Publicat

Trei schelete umane au fost descoperite de arheologi sub fosta tipografie Altip din Alba Iulia. Șantierul arheologic început ca o descărcare arheologică în vederea construirii unui hotel, scoate la suprafață o serie de vestigii istorice impresionante.

Dacă arheologii au scos la suprafață pe partea de perioadă romană, zeci de artefacte dintre care unele rare și chiar de categoria ”tezaur”, nici perioadă medievală pare că nu se lasă mai prejos.

Într-o parte a șaniterului arheologic, unde pe viitor va fi parcarea hotelului arheologii au descoperit trei schelete umane: doi de adulți și unul de copil.

Mai exact este vorba despre trei morminte medievale timpurii, scoase la suprafață de arheologi.

Arheologii care sapă la Altip au explicat pentru alba24.ro ce au descoperit și în ce context.

Doctorand, Anca Matiș, arheologă specializată în perioada medievală timpurie: Cercetarea arheologică preventivă care se desfășoară pe Str. Dimitrie Cantemir din Alba Iulia reprezintă probabil cea mai extinsă cercetare arheologică din situl Apulum, fiind efectuată în prezent de către un colectiv din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (dr. Anca Timofan, drd. Anca Matiș) și absolvenți ai Universității ”1 Decembrie 1918 Alba Iulia” (Andrei Buta, Iulian Florea, Ștefan Borza).

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Vestigii antice rare, descoperite la Alba Iulia. Cui i-ar fi aparținut casa romană îngropată sub tipografia Altip

A fost determinată de proiectul construirii unui hotel „Mercure”, afiliat lanțului internațional ACCOR. Pentru investitori, construirea viitorului hotel presupune găsirea unor soluții tehnice de protejare, conservare și punere în valoare a patrimoniului arheologic din acest punct al marelui sit roman.

În cadrul cercetărilor arheologice desfășurate în perimetrul fostei tipografii Altip, pe lângă descoperirile din epocă romană, au mai fost identificate și urme ale activității umane din perioada evului mediu timpuriu.

Aceste descoperiri sunt reprezentate de complexe atât cu caracter domestic dar și cu caracter funerar. Cele de tip domestic constau într-o locuintă de tip bordei, în care au fost identificate urmele unui zonei de cuptor dar și fragmente ceramice specifice periodei.

Complexele funerare sunt reprezentate de câteva morminte de inhumație, în care defunții au fost depuși, ori în poziție chircită, ori întinși pe spate. Datorită inventarului funerar sărăcăcios sau lipsei acestuia, maniera în care au fost descoperite scheletele, nivelele stratigrafice arheologice în care au fost identificați, existența altor elemente din perioada respectivă, din zona cercetată cât și similitudini punctate în bibliografia de specialitate, indică un orizont cronologic al secolelor X-XI.

Informațiile despre defuncți obținute în teren vor trebui corelate cu alte date, în special cu cele rezultate în urma analizelor antropologice.

Aceste descoperiri sunt încă o dovadă, că în fostele așezări urbane romane, la sute de ani distanță, și-au găsit ”refugiu” comunități umane care, chiar dacă au avut o existență mult mai modestă, fără factorul ”spectaculos”, dar la fel de importantă.

Andrei Iosif Buta, arheolog în colectivul de cercetare Altip: În cazul resturilor osteologice ale unui copil, contextul arheologic a trecut prin mai multe etape de cercetare arheologică, o echipă de voluntari din Marea Britanie participând la toate aceste faze începând cu identificarea, curățarea, fotografierea, înregistrarea fișei de context, precum si recoltarea oaselor și flotarea solului din mormânt.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Voluntari din Marea Britanie pe șantierul arheologic din Alba Iulia, de la Altip. Ce fac în cel mai mare sit al Apulum-ului

Un pas suplimentar foarte important a fost realizarea unui model 3D in situ a scheletului descoperit și încărcarea modelului tridimensional pe platforma Sketchfab.

Cu ajutorul unei camere foto DSLR Canon EOS 2000D de 24.1 MP cu obiectiv de 18-55mm, au fost realizate peste 70 de fotografii de detaliu care au fost prelucrate digital pentru realizarea modelului 3D.

Din aceste imagini au fost extrase peste 7.3 milioane de puncte (pixeli) care au format un nor de puncte (point cloud).

Acesta a generat un mesh 3D solid peste care a fost aplicată o textură HD. Modelul 3D a fost exportat in formatul standard .OBJ și a fost încărcat și publicat pe o platformă specializată – platforma unde publicul larg are acces liber de vizualizare a colecțiilor arheologice 3D ale Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Fotogrametria a fost realizată de un voluntar care lucrează pe șantierul din Alba Iulia, Cameron Black, arheolog în York, Marea Britanie.

sursă foto: colectivul de arheologi al Altip.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 25.07.2023 at 21:24

    Duceţi-vă cu hotelul în altă loclitate, că până descarca ăştia mai trec zece ani.

  2. vaile

    miercuri, 26.07.2023 at 09:14

    si idea este ca costurile arheologice sunt suportate de investitor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax