Connect with us
Advertisement

Administrație

Garda Cetății, mărul discordiei între Consiliul Local Alba Iulia și firma care patronează Traseul Celor Trei Fortificații

Publicat

Garda Cetății, una dintre atracțiile orașului Alba Iulia, a iscat o serie de controverse între reprezentanții administrației locale și firma „Grup Corint”, cea care deține în momentul de față concesiunea unei bune părți din Cetatea Alba Carolina. În luna iulie, firma lui Dan Sabău a solicitat Consiliului Local sprijin financiar pentru spectacolul de schimbare a Gărzii, care se desfăşoară pe traseul de sud şi pe cel al Porților III și IV ale Cetății. Adică exact pe unde firma respectivă este singura deținătoare a unui punct de informare turistică și a trei terase. Deocamdată, cererea „Grup Corint” se află în stand-by, pentru că nu s-a convenit asupra unor puncte comune care să permită luarea unei decizii. Firma nu a specificat cu exactitate pentru ce anume vrea subvenție de bani publici de la Primărie: pentru spectacolul schimbării gărzii sau pentru întreținerea întregii gărzi, ale cărei efective sunt dispuse mai mult pe terenul concesiunii Traseul Celor Trei Fortificații, soldații austrieci fiind de gardă inclusiv pe holurile Hotelului Medieval, care se află în proprietatea „Grup Corint”.

Garda Cetății este compusă din trei corpuri cu un total de 50 de soldați conduși de doi comandanți. Majoritatea punctelor de gardă sunt poziționate pe terenul concesiunii făcute de „Grup Corint”: Traseul celor 3 Fortificații, concesionat pe 49 de ani, cu o redevență lunară de 800 euro pentru 14 hectare din interiorul Cetății Alba Carolina.  La intrarea în zona Traseului, vizitatorii  plătesc o taxă de 5 lei.

În ceea ce privește acordarea de fonduri din bugetul local pentru schimbarea Gărzii, părerile sunt împărțite. Pe de o parte, firma „Grup Corint” susține că prin cheltuiala proprie necesară spectacolului (salarii, uniforme, arme, cai și altele), se aduce un mare beneficiu turistic orașului, drept pentru care ar fi de bun simț să participe și administrația locală la realizarea acestuia. Pe de altă parte, cererea i-a revoltat pe câțiva dintre consilieri, care consideră că este „o nesimțire” din partea firmei să ceară bani de la Primărie, în condițiile în care plătește o chirie infimă pentru toate spațiile pe care le deține în Cetate și are câștiguri substanțiale din mai multe afaceri amplasate în zona istorică. Practic, aceștia susțin că „Grup Corint” este chiar cel mai mare beneficiar al spectacolului gărzii, fiind singura firmă care deține terase și restaurante în zona pietonală cuprinsă între Poarta IV și Poarta III ale Cetății.

Garda fixa

Reprezentanții administrației locale susțin că „Grup Corint” nu a prezentat date clare despre ce anume solicită. Totuși, în cazul în care se va decide alocarea de fonduri din bugetul local, Primăria va dori, cel mai probabil, să preia controlul asupra gărzii: „Încă nu s-a căzut de acord asupra elementelor pentru care se cer bani. Primăria nu poate finanța garda Cetății, decât eventual strict parada gărzii. Trebuie purtate niște discuții la nivelul factorilor decizionali și să se clarifice exact despre câți oameni și despre ce cheltuieli este vorba. Oricum, dacă Primăria va finanța garda Cetății, cu siguranță va vrea să preia gestiunea acesteia. Se caută soluții pentru ca acest demers să fie corect din toate punctele de vedere”, au precizat reprezentanții administrației locale.

Iată ce spun consilierii locali:

Simone Albani: „Nu este un lucru logic. Grup Corint plătește foarte puțin pentru cât primește”

„Noi ne-am opus din prima, pentru că nu este un lucru logic. Grup Corint plătește foarte puțin pentru cât primește. Spațiile sunt închiriate la o valoare foarte mică, la fel ca tot ce are în Cetate. Mi se pare prea mare nesimțire să ceară bani de la Primărie și mă voi opune în continuare acestei cereri în Consiliul Local. Dorim să existe în continuare spectacolul schimbării Gărzii, pentru că a dat o amprentă Cetății și este un lucru bun făcut, dar nu și să fie susținut de Primărie. Grup Corint are multe lucrări din care câștigă bani. E prea de tot!”, a declarat consilierul liberal Simone Albani.

Ovidiu Jidveian: „În momentul când s-ar da bani, soldații ar trebui să se găsească doar în punctele turistice, nu la Hotel Medieval”

Consilierul social-democrat Ovidiu Jidveian este de părere că spectacolul gărzii ar trebui menținut și sprijinit, dar cu condiția să se facă o separație între ceea ce este de interes public și ceea ce este de interes privat. „Ar trebui să găsim o soluție în Consiliul Local prin care să păstrăm spectacolul schimbării gărzii, pentru că este în beneficiul orașului și al albaiulienilor. În momentul când s-ar da banii, soldații vor trebui să se găsească doar în punctele turistice, nu la Hotel Medieval. Pentru destinațiile publice, ar trebui să se plătească din fonduri publice, iar tot ce e în interes privat, să își plătească firma”.

Dorin Șerdean: „Dacă investiția s-ar întoarce în bugetul local, aș fi de acord, dar dacă banii se întorc în alte buzunare, nu mă interesează”

Viceprimarul Dorin Șerdean este unul dintre cei care au cerut amânarea soluționării cererii, din motivul că nu s-a specificat clar pentru ce anume s-au cerut bani. Totodată, ar trebui demonstrat în ce măsură sumele acordate pentru spectacol ar aduce beneficii orașului: „Dacă doresc o soluție, să vină cu date concrete, atâția bani, pentru aceste lucruri. Sunt și situații în care, dacă și administrația publică beneficiază, atunci se pot acorda fonduri. Dar să se arate clar beneficiile, cuantificabil. Și, desigur, această investiție ar trebui făcută în așa fel încât banii să se întoarcă în bugetul local, pentru că dacă se întorc în alte buzunare, nu mă interesează”.

Raul Tudorașcu: „Deocamdată nu știm exact ce anume ne cer. Așteptăm clarificări” 

Consilierul democrat-liberal Raul Tudorașcu nu s-a exprimat nici „pentru”, nici „împotriva” cererii înaintate de „Grup Corint”. Motivul este lipsa de informații clare din cerere, ceea ce a și dus la amânarea soluționării acesteia. „Deocamdată, cererea este în stand-by, s-au cerut clarificări. Trebuie să se redacteze un proiect de hotărâre, să se prezinte exact situația, ce înseamnă. Deocamdată nu avem datele. Să vedem exact despre ce este vorba și ce anume ne cer”, a precizat consilierul democrat-liberal Raul Tudorașcu.

Paul Voicu: „Atât să plătim, cât se face pe domeniul public”

Viceprimarul Paul Voicu s-a arătat „pentru” sprijinirea spectacolului gărzii din bani publici. „Solicitarea firmei Grup Corint mi se pare nu numai corectă, dar și legală și normală și clară. Ce altă firmă ați văzut care face prestații publice fără plată de la administrația locală? Dar va trebui să delimităm exact ce se întâmplă pe domeniul public și ce e privat. Ca orice serviciu, dacă vrem spectacolul, va trebui să plătim, să facem o expertiză contabilă, să avem un preț bun și atât să plătim cât se face pe domeniul public”.

Primarul Mircea Hava este, de asemenea, „pentru” sprijinirea Gărzii Cetății din bugetul local și consideră că ar fi păcat să se piardă o atracție a Cetății, după cum declara la începutul lunii iulie: „Acum, fiecare dintre noi, în special albaiulienii, trebuie să hotărâm: lăsăm să se demonteze totul după atâția ani sau facem ceva pentru a întreține un punct de atracție pentru Cetate. Obligatoriu trebuie să găsim o soluție. Se poate face ceva dacă Consiliul crede că avem nevoie de această Gardă a Cetății. Și dacă nu consideră lucrul acesta, o să ne uităm la pietre și tot conceptul legat de Cetate se va rostogoli”. Citiți AICI declarația integrală a primarului despre finanțarea gărzii Cetății din bani publici.

În concluzie, dacă administrația consideră că Garda Cetății aduce turiști în oraș, ar trebui poate să o preia și să o folosească pentru acest lucru. De asemenea, nu ar fi rău să se înființeze noi posturi de gardă și să se asigure paza și în zonele de nord, nord-vest, nord-est a Cetății, nu doar în părțile ce aparțin „Grup Corint”. Un alt aspect care ar ajuta orașul ar putea fi un program de seară, pentru care turiștii vor rămâne în oraș peste noapte  și nu vor mai merge să „pompeze” la bugetul altor orașe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Take

    miercuri, 05.09.2012 at 21:16

    ok atunci sa se faca licitatie. orice firma poate angaja oameni sa marsaluiasca prin cetate. n-ar trebui sa fie exclusivitate pt unii

    • derp t.roll

      joi, 06.09.2012 at 08:45

      sau se pot folosi voluntari ca in alte tari.
      La cat de putin inseamna turismul pentru Romania fara autostrazi, fara servicii de calitate, fara profesionisti in turism(multi sunt niste nesimtiti, nu stiu nici o limba straina de circulatie internationala, sunt ingamfati..etc) NU SUNT DE ACORD sa se plateasca nici Corint nici alta firma din bani publici! Corintul a primit o treime din Cetate pe 49 de ani pe… ochi frumosi. Asta ca sa poata urla angajatii lor la turisti sa nu calce asa-zisul gazon sau la localnici sa nu circule pe unde vor si cu ce vor (bicicleta de exemplu).
      Pretextul „turism” e praf in ochi pentru fraieri ca sa justifice umplerea buzunarelor unor neica nimeni cu bani publici

  2. bono

    joi, 06.09.2012 at 13:44

    Este inca o data foarte clara conexiunea dintre Grup Corint si PeDeLici Alba … ar vrea sa mai mulga ceva bani de la buget caci programul pe fonduri europene se termina azi-maine.
    Ma intreb: cu ce bani se va face intretinerea Cetatii cand fondurile europene se vor epuiza? caci fluxul actual de turisti nu asigura (inca) veniturile suficiente intretinerii spatiilor reabilitate. Sa vedeti atunci lupta pentru ciolan! Ma tem ca tot noi, ciupalacii, vom plati!

  3. ank

    vineri, 07.09.2012 at 12:46

    am trecut intamplator pe langa garda. mi s-a parut neinteresant
    acum fiecare cu parerea lui

  4. Cetateanul

    duminică, 09.09.2012 at 16:20

    Intradevar ar fi pacat sa pierdem „Garda cetatii„. Acei tarani dp la Cricau care scot sabia din dotare la tine daca iti e rau, sau acei copii cocalari de patroni smenari din Alba care fluiera insistent dupa toate fetele/doamnele care trec pe langa ei. Domle primar sper ca unul dintre ei sa fluiere si dupa nevasta-ta si sa o mai si injure asa umpic, cum fac unii dintre ei din instinct.

  5. Pingback: 15-18 noiembrie: Alba Iulia participă la Târgul Național de Turism al României. Vezi cum va fi promovată „destinația turistică de excelență” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement