Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor. Alte precizări importante: vechime, calcul contribuție și opțiuni

Publicat

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor. Guvernul aduce modificări în cazul pensiei de invaliditate. 

Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor.

Acestea va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor

  • Gradul I e caracterizat de deficienţă funcţională gravă şi capacitate de muncă diminuată,
  • Gradul II e caracterizat de deficienţă funcţională accentuată şi capacitate de muncă diminuată, iar
  • Gradul III e caracterizat de deficienţă funcţională medie şi capacitate de muncă diminuată.

Alte modificări în noua lege a pensiilor: vechime

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nici o diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Majorare pensii 2024: exemple de calcul pe noua lege a pensiilor. Simulări în funcție de stagiu și punctaj

Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie, potrivit iniţiatorilor.

Pensie sau indemnizație socială minimă: pensionarul poate opta

O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă, potrivit Europa Liberă.

Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozile la ghişee.

Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă.

Dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă.

Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.

Vechimea în muncă necesară este de minimum 15 ani, pentru a putea ieși la pensie.

Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi.

Toate drepturile salariale pentru care s-au plătit contribuții intră la pensie

Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.

Se va acorda un procent de 10% din oficiu. Acesta va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare.

Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Citește și: Cumpărarea de vechime în muncă: Ce prevede noua lege a pensiilor

Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte (NTP) înmulţit cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale.

Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ailenei Nicolaie

    miercuri, 22.11.2023 at 13:59

    dar pentru persoanele cu o vechime de 30 ani încadrate în gradul 2 la cat se ajunge pensia de invaliditate ? ca tot a-ti scris de 15 ani dar sunt care au mai multa vechime

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax