Connect with us
Advertisement

Eveniment

Greșeli comise de procurori în cazul muncitorului electrocutat la blocul șefului DSP Alba. Probleme descoperite în rechizitoriu

Publicat

Rechizitoriul dosarului penal în care șeful DSP Alba, Alexadru Sinea, dar și fostul arhitect șef al municipiului Alba Iulia, Alexandru Romanițan, au fost trimiși în judecată pentru vătămare corporală a fost întocmit greșit procurori. Este concluzia magistraților Judecătoriei Alba Iulia. 

Este vorba despre dosarul penal deschis în cazul accidentului grav de muncă, din 2019, când un muncitor s-a electrocutat în timp ce lucra la un bloc ce aparține familiei Sinea. 

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins vineri 7 februarie 2025 rechizitoriul. Mai exact, dosarul se afla în stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

CITEȘTE ȘI: Cazul muncitorului electrocutat la Alba Iulia: Șeful DSP Alba și fostul arhitect șef al municipiului, trimiși în judecată

Judecătorul de cameră preliminară a subliniat lipsa de claritate a acuzațiilor reținute, dar și o schimbare a încadrării juridice făcută ilegal de către organul de urmărire penală.

Soluția Judecătoriei Alba Iulia, pe scurt

  • ”admite în parte cererile şi excepţiile formulate de către inculpaţii:
  • Sinea Dumitru Alexandru, …trimşi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, (…),
  • SC OMAN ALLURE SRL, , … trimşi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală,(…),
  • Muntean Achim Daniel,… trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală,,(…)
  • T.R.-V.-Iacob, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală,
  • Romaniţan Mircea Alexandru, … trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală,

Constată neregularitatea Rechizitoriului nr. 2714/80/P/2019 din data de 30.08.2024 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul condiţiei verificării legalităţii şi temeiniciei rechizitoriului de către procurorul ierarhic superior, potrivit art. 328 alin. 1 teza II Cod proc pen,, lipsei de claritate a acuzaţiilor reţinute în cuprinsul actului de sesizare şi a încălcării principiului aflării adevărului şi nerespectarea dreptului la apărare.

Probleme în rechizitoriu

  • constată nulitatea relativă a ordonanței de schimbare a încadrării juridice din data de 06.04.2022, prin care în mod nelegal organul de urmărire penală a dispus schimbarea încadrării juridice dintr-o infracţiune pentru care era necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi pentru care plângerea nu a fost depusă în termenul legal, dispusă faţă de inculpaţii Sinea Dumitru Alexandru, SC Oman Allure SRL şi Tat Răzvan-Vasile-Iacob, ordonanţă emisă în dosarul nr. 2714/80/P/2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, iar în consecinţă, va dispune anularea acesteia doar cu privire la schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de vătămare corporală,
  • constată nulitatea relativă a probelor administrate ulterior ordonanței de schimbare a încadrării juridice din data de 06.04.2022, doar cu privire la infracţiunea de vătămare corporală, dispusă faţă de inculpaţii Sinea Dumitru Alexandru, SC Oman Allure SRL şi Tat Răzvan-Vasile-Iacob, în dosarul nr. 2714/80/P/2019 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, iar în consecință, va dispune anularea acestora cu privire la infracţiunea de vătămare corporală(…) respinge în rest cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi(…), dispune comunicarea prezentei încheieri către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților actului de sesizare și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.”, se arată în decizia pe scurt a instanței din Ala Iulia.

Ce spune șeful DSP Alba, Alexandru Sinea

”Favorabile sau nu, ca regulă generală, deciziile instanțelor nu se comentează. Fiind vorba despre o acuzație gravă care mi se aduce în acest dosar, îmi permit totuși să spun că decizia Judecătoriei Alba Iulia din această dimineață, și anume de restituire a cauzei la procurori pentru neregularitatea rechizitoriului, mă bucură și îmi demonstrează totodată că justiția e legată la ochi și funcționează. Ca și în trecut, știindu-mă nevinovat, am avut încredere în Dumnezeu și în avocatul meu Mihai Ivănescu, căruia doresc să-i mulțumesc și pe această cale!”, a declarat Alexandru Sinea, pentru alba24.ro.

Cazul muncitorului electrocutat

Este vorba despre un accident de muncă, în care un muncitor a fost electrocutat în urmă cu mai bine de patru ani (în anul 2019) pe șantierul unui bloc din zona Schit.

Blocul se afla la o mică distanță de liniile de înaltă tensiune. În momentul în care muncitorul a aruncat un cablu electric, acesta a făcut arc electric și a fost instat curentat.

La momentul respectiv, blocul aparținea familiei directorului DSP Alba, Alexandru Sinea. În dosar calitate de inculpat apare și fostul arhitect șef al orașului, Alexandru Romanițan, care la momentul emiterii autorizației de construcție era în funcție.

De asemenea, a fost trimis în judecată și șeful DEER SA, Muntean Achim Daniel, companie de care aparțineau liniile de înaltă tensiune.

CITEȘTE ȘI: Muncitorul din Alba Iulia electrocutat în urmă cu patru ani, când lucra la un bloc, cere daune imense. Dosarul, încă în cercetare

Tot calitate de inculpat are și o persoană fizică, Tat Răzvan Vasile Iacob, cel care a proiectat blocul de locuințe.

În dosar mai apar ca inculpați și două persoane juridice, două firme: S.C. OMAN ALLURE SRL, firma familiei Sinea și SC KARILUX SRL.

Accidentul de muncă din 2019 în zona Schit

Accidentul de muncă s-a produs în dimineața zilei de 6 septembrie 2019. Atunci tânărul în vârstă de 21 de ani, ar fi încercat să întindă un cablu electric, de la nivelul al treilea al blocului în construcție, la o baracă aflată în fața clădirii. În acel moment cablul ar fi făcut arc electric cu liniile de înaltă tensiune 110 kV, aflate la distanță mică de clădire.

În urma arcului electric a fost grav rănit. Acesta a fost trimis de urgență în Belgia, o procedură rară în România, în astfel de cazuri.

Cere daune morale de 2 milioane de euro

Muncitorul, Alexandru Marian Balea, cere daune materiale și morale de 2 milioane de euro. La sfârșitul anului 2023, acesta a contestat durata cercetării penale, însă magistrații au zis în instanță că dosarul este unul complex și că trebuie analizate foarte multe probe.


În instanță acesta a spus că accidentul s-a produs ”pe fondul nerespectării de către angajaţi ai S.D.E.E cu ocazia emiterii actelor administrative de specialitate necesare edificării Imobilului menționat supra, a reglementărilor în domeniul electroenergetic”.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune

Mai pe scurt, că angajați ai Electrica au emis, deși nu trebuia, avizul de construcție. În instanța a mai precizat că mai mulți angajați sunt cercetați pentru fals intelectual şi vătămare corporală.

De asemenea a mai precizat că și un arhitect ar fi precizat eronat distanța de la clădire la liniile de înaltă tensiune.

A mai spus și că Primăria Alba Iulia ar putea avea o vină prin modul în care au aprobat PUD-ul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement