Educație
Greșeli grosolane în manualele de Științele Naturii pentru clasa a IV-a. Cum se formează cu adevărat anotimpurile
În două manuale de Ştiinţele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiaşi edituri, dar scrise de autori diferiţi, apare o eroare ştiinţifică importantă.
În manuale este explicat faptul că mişcarea de revoluţie a Pământului, adică de rotaţie în jurul Soarelui, şi implicit depărtarea sau apropierea planetei de Soare determină formarea anotimpurilor, scriu jurnaliștii de la edupedu.ro.
Informaţia este falsă, a declarat pentru Edupedu.ro, Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic din Bucureşti. “Înclinarea axei Pământului este cea care duce la formarea anotimpurilor”, a explicat acesta.
Manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a IV-a al Editurii Aramis, aprobat de Ministerul Educaţiei și scris de autorii Dumitra Radu şi Mihaela-Ada Radu, le spune copiilor de 10 ani că mişcarea Pământului în jurul Soarelui determină formarea anotimpurilor. Explicaţiile sunt însoţite de mai multe informaţii în sprijinul acestei teorii. Iată pasajul din manual, pagina 12:
“Pământul face o rotație completă și în jurul Soarelui în 365 de zile și 6 ore, adică un an.
Mișcarea Pământului în jurul Soarelui se desfășoară pe o orbită ovală, ceea ce face ca, în unele perioade ale anului, Pământul să fie mai aproape de Soare (vara), iar în alte perioade să fie mai departe (iarna). În perioadele de trecere între iarnă și vară și între vară și iarnă se formează celelalte anotimpuri (primăvara, respectiv toamna).
În zona în care se află țara noastră, vremea suferă modificări în funcție de fiecare anotimp. Astfel, iarna temperaturile sunt foarte scăzute deoarece Pământul, fiind la o distanță mai mare de Soare, nu mai poate primi căldură suficientă. Precipitațiile se transformă în ninsoare, bate vânt rece, iar zilele sunt mai scurte decât nopțile.
Primăvara, vremea începe să se încălzească treptat, zilele încep să se mărească, iar nopțile să se micșoreze. Zăpada din timpul iernii se topește. Cad ploi dese. Vara este cel mai cald anotimp. Razele Soarelui încălzesc cu putere Pământul. Zilele devin mai lungi decât nopțile. Rareori cad ploi, care sunt scurte și calde. În anotimpul toamna, vremea începe să se răcească treptat. Zilele devin din ce în ce mai scurte, iar nopțile se lungesc. Bate vântul și cad ploi reci.”
Potrivit celor ce la NASA, Agenţia Spaţială Americană, formarea anotimpurilor este pusă exclusiv pe seama înclinaţiei Pământului, a axei sale.
“Axa înclinată a Pâmântului provoacă anotimpurile. În timpul anului diferitele părţi ale planetei primesc razele diferit pe suprafaţa lor. Astfel că atunci când Polul Nord se înclină spre Soare, este vară în Emisfera Nordică. Iar când Polul Sud este înclinat spre Soare, este iarnă în Emisfera Nordică.
“Mulţi oameni cred că Pământul este mai aproape de Soare vara şi de-asta e mai cald şi viceversa, cred că dacă Pâmântul e mai departe de Soare, atunci e iarnă. Deşi ideea pare să aibă sens, nu este corectă”, scriu cei de la NASA.
Contactată de Edupedu.ro, directorul Editurii Aramis, Ana Munteanu, susţine că manualele sunt de 4 ani pe piaţă (2016) şi că au fost verificate şi evaluate “pagină cu pagină” de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Aceasta a declarat:
“Ana Munteanu: Explicaţiile din manuale trebuie să fie în acord cu nivelul copiilor. S-ar putea ca în toate manualele să aveţi această explicaţie mult simplificată, prevăzută de programă”
Edupedu.ro: Dar nu are nicio legătură cu realitatea. Anotimpurile sunt formate de înclinaţia axei Pământului.
Ana Munteanu: Nu poţi să-i spui copilului în clasa a III-a şi a IV-a, că nu învaţă axa Pământului.
Edupedu.ro: Şi-atunci îi dai o informaţie falsă?
Ana Munteanu: Nu, îi dai o informaţie parţială, care ţine de rotaţia Pământului, că Pământul se roteşte în jurul axei.
Articol complet pe edupedu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News