Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Grupare formată din trei români din Alba şi Cluj, un olandez şi un belgian, trimisă în judecată pentru trafic de precursori pentru droguri sintetice

Publicat

tri

 

tribunal Trei români, un cetăţean olandez și un belgian sunt judecaţi la Tribunalul Bihor pentru constituirea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de substanţe utilizate pentru obţinerea de droguri sintetice. Pe lista inculpaţilor se află unul dintre cei mai periculoşi traficanţi de droguri sintetice din Europa, oladezul Jonker Petrus Anthonius. Gruparea a fost descoperită în 2013, când au avut loc percheziţii la Alba Iulia şi Oradea.

Dosarul a fost trimis în judecată în 31 iulie 2015 la Tribunalul Bihor, cercetările fiind realizate de DIICOT Structura Centrală. Inculpaţii sunt belgianul Roos Emmanuel Martine Odiel, oladezul Jonker Petrus Anthonius (liderul grupării) şi trei cetăţeni români: Ovidiu Cristian Hulea, Dănuţ Gheorghe Buzdugan şi Alexandru Suto. Pe lista inculpaţilor mai apar două societăţi comerciale: Viper American Roos SRL Alba Iulia ce aparţine belgianului  Emmanuel Roos şi Ecostar Impex SRL Cluj Napoca, deţinută de Dănuţ Gheorghe Buzdugan, care are un punct de lucru şi în judeţul Bihor. Ovidiu Cristian Hulea este din Alba Iulia.

Instanţa de judecată a menţinut la începutul lunii august măsura controlului judiciar pe numele a patru inculpaţi, cu excepţia cetăţeanului olandez. Cei patru au fost arestaţi preventiv în decembrie 2013 până în februarie 2014.

”Procurorii D.I.I.C.O.T , Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de un număr de cinci învinuiţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice. La această grupare infracţională, constituită de învinuitul R. E. M. O. cetăţean belgian şi coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alţii, şi învinuiţii S.A, H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, se ocupa în principal de traficul unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor”, se afirmă într-un comunicat al DIICOT de la momentul efectuării percheziţiilor, în decembrie 2013.

În cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.

Procurorii mai susţin că, din probele administrate, rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc.

Totodată, se reţine faptul că învinuiţii din prezenta cauză, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau ‘întăritor mat’, ‘creatină’ şi ’2-phenylbutyronitrile’ – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril).

Cantitatea totală de pre-precursori şi precursori de droguri importată în perioada menţionată este de aproximativ 11 tone. În drumul spre vestul Europei, substanţele erau depozitate la Alba Iulia.

Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax