Educație
Guvernul a dat liber la concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din învățământ, cu cinci zile înainte de începerea școlii
Guvernul a aprobat, miercuri 31 august, cu cinci zile înainte de începerea anului școlar, un memorandum pentru a permite organizarea de concursuri pentru ocuparea unor posturi, vacante sau temporar vacante, în instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul 2022, precum şi ocuparea posturilor didactice de predare vacante sau rezervate şi a unor posturi didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2022- 2023.
Memorandumul a fost aprobat în condițiile în care, potrivit unei ordonanțe de urgență recent aprobată de Executiv, angajările în instituțiile publice sunt înghețate până la finalul acestui an.
Documentul prevede mai multe situații în care în universități este nevoie de cadre didactice sau de persoane în funcții de conducere, la fel în preuniversitar, unde sunt necesare angajări de personal auxiliar și nedidactic sau cadre didactice.
În același timp memorandumul permite și angajarile în posturi nedidactice din proiectele pe fonduri europene din Educație aprobate prin PNRR dar și pentru organizarea de concursuri pentru învățământul preuniversitar penutru anul școlar 2022-2023.
Documentul complet poate fi consultat AICI: Memorandum deblocare angajari în învățământ
„Memorandumul a fost iniţiat pentru a permite în primul semestru al anului universitar 2022-2023 ca instituţiile de învăţământ superior de stat să poată organiza concursuri pentru ocuparea unor posturi, vacante sau temporar vacante, precum şi a posturilor vacante create, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, în afara organigramei, în baza proiectelor aflate în derulare, precum şi a posturilor vacante cu finanţare din PNRR, aflate în afara organigramei”, precizează un comunicat al Guvernului.
Ministerul Educaţiei subliniază că instituţiile de învăţământ superior trebuie să asigure continuitatea procesului didactic şi de cercetare în condiţiile în care membri ai personalului didactic şi de cercetare intră în procesul natural de pensionare.
Totodată, instituţiile de învăţământ superior sunt angrenate în derularea unor proiecte cu fonduri externe nerambursabile sau cu finanţare PNRR pentru care trebuie să-şi asigure structura de personal pentru buna implementare a acestora.
De asemenea, se impune şi organizarea de concursuri/examene pentru ocuparea unor posturi din învăţământul preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2022-2023, mai menţionează Executivul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News