Connect with us
Advertisement

Eveniment

Guvernul adoptă majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2025. Creștere de aproape 9,5% față de luna decembrie 2024

Publicat

Guvernul adoptă în ședința de miercuri, 27 noiembrie, un proiect privind majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 și va avea un impact direct asupra a peste 1,8 milioane de români.

„Adoptăm astăzi majorarea salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei, la 4.050 de lei lunar. Validăm defapt o decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național tripartit pentru dialog social

Majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de români”, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Majorarea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025

Prin actul normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024.

În luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168 ore pe lună.

Din luna ianuarie 2025 tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,334 ore/lună.

În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5 % din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei vor beneficia un număr de 1.823.520 salariați.

Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.

Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri, etc.).

Ce influențează majorarea salariului minim brut pe țară

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară influențează, pe lângă cei 1.823.520 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:

  • modificarea salariului de bază minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));
  • modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98).
  • măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement