Economie
Guvernul anulează Măsura 3 din granturile pentru investiții și mută banii la măsura 2. Eșec mascat în suspiciuni de fraudă
Măsura 3 – Granturi de investiții va fi anulată, iar banii neutilizați vor fi mutați către Măsura 2.
Banii provin din ajutorul de stat de aproape un miliard de euro destinat firmelor care au avut de suferit de pe urma epidemiei de coronavirus.
Timp de mai multe luni, pe parcursul cărora s-au înregistrat mai multe episoade de o birocrație dusă la extrem și maximă incoerență în comunicare, autoritățile s-au pierdut în modificări succesive, uneori chiar contradictorii, ale documentelor, spre disperarea beneficiarilor și a consultanților.
În această perioadă, guvernele care s-au succedat au schimbat criteriile de eligibilitate, au introdus reguli noi în timpul jocului, rezultatul fiind eșecul final al măsurii. Guvernul a pasat însă responsabilitatea, sub pretextul unor suspiciuni de fraudă.
Măsura 3 să fie ulterior relansată cu sume provenite din REACT – EU, arată un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Fondurilor și Investițiilor Europene, potrivit căruia aplicanții la Măsura 3 trebuie să redepună cererea, dacă vor să aibă șansa la fonduri, potrivit Economedia.ro.
„Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU.
De asemenea, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi”, arată proiectul de ordonanță al Ministerului Investițiilor.
În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Potrivit Ministerului Proiectelor Europene, din cauza inexistenței unor criterii clare de departajare, peste 80% dintre proiecte au primit punctajul maxim (100 din 100), ceea ce depășește alocarea financiară aferentă acestei măsuri (207.091.094 euro FEDR, conform POC).
Măsurile 1, 2 și 3 sunt parte dintr-un pachet de măsuri implementate de stat în perioada pandemiei, în sensul menținerii pe piață a IMM-urilor a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News