Eveniment
Hava sau Dumitrel: Cum se pregătește PNL Alba de alegeri interne și cât de mare este conflictul dintre taberele care vor puterea
PNL Alba se pregătește de conferința județeană de alegeri, într-un context intern mai radicalizat ca niciodată.
După alegerile locale, cele două tabere din partid, formate în timp în jurul fostului primar (actual europarlamentar) Mircea Hava, pe de o parte și în jurul președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe de alta, au devenit mai vizibile și mai active.
Potrivit unor surse Alba24, în interiorul partidului există o serie de nemulțumiri formulate de cercul din jurul lui Ion Dumitrel, față de Hava.
În primul rând, este vorba despre faptul că acesta ar fi stabilit de unul singur lista candidaților pentru alegerile parlamentare, unde i-a impus pe Corneliu Olar și Sorin Bumb.
Evident, lista a fost aprobată fără comentarii prea multe în Biroul Politic Județean.
În al doilea rând, lui Hava i se reproșează impunerea lui Voicu Paul drept candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia și pierderea ei.
Mircea Hava ar fi ignorat sondajele existente la nivel intern, care arătau că Gabriel Pleșa (pe atunci membru PNL) ar fi avut prima șansă. Pleșa a plecat însă la USR, partid alături de care a câștigat.
De asemenea, lui Mircea Hava i se mai reproșează că încearcă să mențină în continuare controlul asupra partidului și asupra numirilor în funcții publice.
De cealaltă parte, Ion Dumitrel adună în jurul său o serie de lideri locali importanți, printre care deputatul Florin Roman, fostul senator Alexandru Pereș și o mulțime de primari de orașe și comune, al căror vot ar putea cântări foarte mult la alegerile interne din partid.
Majoritatea primarilor de oraș, cu excepția lui Dorin Nistor (Sebeș) sunt văzuți ca fiind de partea lui Dumitrel, însă lucrurile nu sunt pe deplin clarificate.
Asta în condițiile în care Ion Dumitrel va candida împotriva lui Mircea Hava, ceea ce ar fi o premieră.
Până acum, scandalurile mari sau mici din partid au fost menținute în interior, iar candidaturile pe funcții au fost întâi negociate, înainte de a fi supuse la vor. Totul pentru ”unitatea partidului”.
Rețeta a funcționat ani buni, atâta timp cât cele două tabere au evitat un conflict deschis. Nu mai este însă cazul.
Mircea Hava, declarație surprinzătoare
Mircea Hava a încercat să arate că mai are încă un cuvânt de spus la nivel local și chiar că s-ar putea întoarce în administrație, printr-o declarație surprinzătoare.
Citește și: Mircea Hava: Nu am nici o ezitare în a mă întoarce acasă în administrație. Nu accept ca albaiulienii să fie amăgiți
”Nu am nici o ezitare în a mă întoarce, în a fi prezent și activ în Alba Iulia, de a ajuta și de aici, de acasă, dintr-o poziție de administrație. Iar dacă e ceva ce nu accept e ca albaiulienii să fie amăgiți și dezamăgiți. Sau ca în Alba să scadă performanța.
Activitatea mea de aici e una depusă tot în folosul acestui oraș, ale cărui realități le cunosc mult mai bine decât mulți dintre cei care cred că pot să acopere un așa zis vid pe care l-am lăsat în urmă.
Și tocmai de aceea pot spune că sunt lucruri care, în ultima perioadă, m-au dezamăgit.
Că există oameni care m-au dezamăgit.
Nu am nici o ezitare în a mă întoarce, în a fi prezent și activ în Alba Iulia, de a ajuta și de aici, de acasă, dintr-o poziție de administrație, acest oraș căruia i-am dedicat întreaga viață” a declarat Hava.
Orban și Cîțu, invitați la conferința județeană
Miza este mai mare și este ridicată și de lupta intensă dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia partidului la nivel național.
De altfel, cei doi lideri ai partidului au fost invitați la conferința județeană a partidului și aproape sigur că vor participa.
Asta în ciuda modului în care l-au primit liderii de la Alba pe Florin Cîțu, aflat în campanie electorală internă și a faptului că, la prima vedere, organizația locală s-a poziționat alături de el.
Miza alegerilor interne
Alegerile interne din PNL Alba au mai multe mize, în primul rând locale.
În data de 6 august va fi ales președintele filialei, 2 prim-vicepreședinți, 8 vicepreședinți, un trezorier și 15 membri ai Biroului Politic Județean.
După congres, președintele va alege și secretarul general și 2 secretari generali adjuncți.
Aceste funcții sunt foarte importante la nivel local. Mulți dintre cei care le ocupă ajung în funcții publice (secretari de stat, prefecți, subprefecți, șefi de instituții) sau ajung candidați pentru Parlament.
O altă miză ține de stabilirea delegaților la congresul național al partidului, din septembrie.
Alba este una dintre cele mai puternice organizații din țară și va avea 149 de delegați, care vor fi stabiliți după alegerile din organizația locală.
Vezi și: VIDEO: Președintele PNL Alba, Mircea Hava revine asupra susținerii lui Ludovic Orban la șefia partidului: „Mi s-au luat vorbele”
Aceștia ar putea înclina semnificativ balanța spre Orban sau spre Cîțu.
Rezultatul alegerilor interne din PNL va influența puternic organizația în următorii ani. Nu este clar deocamdată ce se va întâmpla cu tabăra care va pierde competiția internă, însă variantele nu sunt multe.
Partidul se poate rupe și o parte (cea care pierde) să plece spre un partid mai mic (de exemplu PLUS).
O altă variantă este ca tabăra care pierde să se dizolve și să dispară în partidul ”mare”, așa cum s-a întâmplat cu ”vechiul PNL Alba”, înghițit de organizația PDL, odată cu fuziunea dintre cele două partide.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News