Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Hidroelectrica anunță listarea pe Bursa de Valori București. Acțiunile ar putea fi admise la tranzacționare în luna iulie

Publicat

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a anunţat oficial marți, 6 iunie, intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti, prin vânzarea a unei părţi de până la 20% din deţinerea acţionarului minoritar Fondul Proprietatea.

„S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi intenția Fondului Proprietatea S.A., un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., de a desfășura o ofertă publică inițială având drept obiect acțiuni ordinare existente. Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de Valori București. Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, se precizează într-un comunicat al companiei.

Fondul Proprietatea a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Hidroelectrica nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării ofertei.

Potrivit comunicatului, oferta publică inițială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail și instituționali din România, precum și investitorilor instituționali internaționali eligibili. Acțiunile vor fi vândute și, ulterior admiterii, tranzacționate în lei (“RON”).

Admiterea este de așteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacționare, acțiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Hidroelectrica și Fondul Proprietatea vor fi supuși unei restricții de înstrăinare a acțiunilor societății pentru o perioadă de 180 zile, iar acționarul majoritar al societății va fi supus unei restricții de înstrăinare a acțiunilor societății pentru o perioadă de 12 luni de la data admiterii, se mai precizează în comunicatul citat de către financialintelligence.ro.

„Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creștere  semnificativă și de generare de profit pentru acționari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile.

Ne aflăm într-o poziție bună pentru a continua tendința de creștere, având o strategie clară, axată pe eficiență operațională, diversificarea și extinderea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, toate acestea fiind susținute de un mediu sectorial și macroeconomic favorabil pe termen lung.

Oferta Publică Inițială propusă reprezintă un pas firesc și entuziasmant în evoluția noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm  profilul internațional”, a declarat directorul executiv al Hidroelectrica, Bogdan Badea.

Prezentarea Hidroelectrica

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producție). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul. Cota de piață a societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, iar numărul de clienți a crescut de la 2,465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Hidroelectrica a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane lei, 6.489,3 milioane lei și, respectiv, 3.841,4 milioane lei. În aceeași perioadă, societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4.464,0 milioane lei, 3.116,2 milioane lei și, respectiv, 1.558,0 milioane lei.

În primul trimestru din 2023 societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane lei ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare. Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane lei și a unui profit net de 1.723,4 milioane lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1.702,7 milioane lei și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane lei în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior ofertei publice Inițiale, acțiunile Hidroelectrica sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul Proprietatea (19.94%). Fondul  a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 06.06.2023 at 19:03

    Cum dracu, Fondul este tot al ţării, cum se apucă să vândă de capul lui.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax