Economie
IMM Factoring aprobat de Guvern. Firmele care au facturi de încasat de la clienți pot cere unui finanțator bancar plata acestora
Întreprinderile mici şi mijlocii care, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierii în plata facturilor pe care le-au emis, primesc o ”gură de ocigen” de la stat. Guvernul a adoptat luni ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor, care implică garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, cu costuri de garantare subvenţionate de stat.
Practic o firmă care are facturi de încasat de la un client și care vrea să primească mai rapid banii pentru serviciile şi bunurile furnizate poate cere unui finanţator bancar, în baza facturii, plata acesteia.
Valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane lei pe beneficiar. Valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliarde de lei pentru o perioadă de 12 luni.
”Un alt program inclus în Programul de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului Orban este Programul IMM Factor care vine să sprijine companiile în perioadă de dificultate economică în ceea ce priveşte accesul acestora la lichidităţile din piaţa financiar-bancară.
În acest sens a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor. În acest caz, vorbim despre garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, cu costuri de garantare subvenţionate de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane lei pe beneficiar”, a afirmat Ionel dancă, șeful cancelariei primului-ministru, la finalul şedinţei de Guvern.
O companie care vrea să primească mai rapid banii pentru serviciile şi bunurile furnizate poate cere unui finanţator bancar, în baza facturii, plata acesteia.
„Vorbim despre un stimulent pentru piaţa financiar-bancară de a veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al companiilor în această perioadă, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierii în plata facturilor pe care le-au emis.
Cu alte cuvinte, o companie care doreşte să primească mai repede banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client, la momentul scadenţei acelei facturi”, a explicat Ionel Dancă.
Şeful Cancelariei premierului a precizat că plafonul de garanţii în această schemă de ajutor prin Programul IMM Factor este de un miliard lei pentru o perioadă de un an.
„Pentru a încuraja un astfel de sistem care există în foarte multe ţări europene şi în economiile dezvoltate, statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument, prin forma aceasta a garanţiilor de stat.
Valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliarde de lei pentru o perioadă de 12 luni, perioadă în care prin acest instrument companiile vor putea avea acces mai uşor la lichidităţi, ca urmare a decontării facturilor prin sistemul de factoring”, a precizat Dancă
IMM Factor – cum funcționează programul de factoring și scontare
În urmă cu o lună , când a anunțat că Guvernul va lansa acest program Dancă a explicat și modul de funcționare: „Atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri și servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanțator, o bancă comercială să ceară plata imediată a acelei facturi. Se duce cu factura la bancă și cere plata în proproție de până la 80% a valorii. Guvernul României garantează în proporție de 50% finanțatorului plata acestei facturi”.
El a dat un exemplu:
- „Dacă un comerciant are o livrare de bunuri și servicii de 1 milion de lei cu termen de plată la 30 luni de zile, el poate merge imediat la bancă să ceară 80% din valoarea facturii, respectiv 800.000 de lei, până la plata facturii de către client.
- Statul garantează finanțatorului 50% din valoare, respectiv 400.000 de lei.
- Astfel, banii circulă mai repede în economie și se evită riscul de neplată și de acumulare de arierate”.
„În mod similar, scontarea funcționează pentru valoarea acestor creanțe la valoarea lor nominală:
- Atunci când un comerciant are de încasat de la un client o anumită sumă, aceasta poate fi cumpărată ca un credit de către o bancă, la valoarea nominală, în întregime sau parțială.
- Și atunci, IMM Factor vine și garantează 50% recuperarea acestor creanțe de către finanțator și beneficiază de aceleași avantaje din punctul de vedere al costurilor de administrare: dobândă subvenționată 50% și costuri de administrare subvenținate 100% – costurile de garanții, comisioane de administrare”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News