Connect with us
Publicitate

Eveniment

În Alba Iulia sunt aproape 10.000 de persoane asistate social. Unii pot obține indemnizații chiar dacă au maşină, casă şi bani la bancă

Publicat

Chiar dacă ai maşină, casă, depozit bancar sau teren agricol poţi să beneficiezi de ajutor social din partea Direcţiei de Asistenţă Socială. Numai în Alba Iulia aproximativ 10.000 de persoane „trec” anual direct sau indirect pragul instituţiei pentru acordarea unor plăţi sau servicii sociale. În luna martie, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Alba a alocat indemnizaţii de venit minim garantat pentru peste 240 de asistaţi sociali din municipiu.

În ceea ce priveşte judeţul Alba, peste 5.600 de astfel de beneficiari au primit în primele trei luni ajutor financiar de la AJPIS. În lista bunurilor de strictă necesitate se regăsesc un aragaz, un frigider, o maşină de spălat, un aspirator, un televizor, un telefon fix sau mobil, un calculator.

Până la beneficierea de indemnizaţie, cetăţenii trebuie să îşi completeze o cerere şi declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să fie însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia, dar şi existenţa a oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte.

Persoanele care ajung să beneficieze de ajutorul financiar din partea Direcţiei de Asistenţă Socială trebuie să treacă printr-un „filtru” al asistenţilor sociali, respectiv ancheta socială.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, respectiv corelat cu valoarea bunurilor pe care le deţin solicitanţii acestui sprijin financiar.

Şi totuşi, dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 10 lei, se acordă 10 lei asistatului social.

Pentru o singură persoană, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 142 de lei/lună, în cazul familiilor formate din două persoane, 255 de lei/lună, din trei persoane, 357 de lei/lună, din patru persoane 442 de lei/lună şi din cinci persoane 527 de lei/lună. Pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi se mai acordă 37 de lei/lună.

Un „asistat social” este o persoană care beneficiază de prestaţii sociale, mai exact un venit lunar din partea Direcţiei de Asistenţă Socială, şi de servicii sociale cum ar fi asistenţă medicală la domiciliu, îngrijire la domiciliu, mese calde la Cantina de ajutor social.

Aşa cum au fost puşi în drept să primească indemizaţiile, Direcţia de Asistenţă Socială poate să hotărască şi încetarea plăţii ajutorului social dacă:

– beneficiarii nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege;

– plata a fost suspendată şi în termen de 3 luni de la suspendare nu au mai fost aduse dovezi că sunt în evidenţa agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă.

Din 2011, de plata ajutorului social se ocupă Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin agenţiile teritoriale.

Astfel în Alba Iulia, în luna martie, AJPIS a alocat unui număr de 242 de asistaţi sociali indemnizaţii, în sumă totală de 48.999 de lei. Lunar, beneficiarilor din Alba Iulia le sunt alocaţi aproximativ 50.000 de lei pentru indemnizaţii pentru venitul minim garantat.

În primele trei luni ale anului, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Alba a acordat ajutor financiar pentru un număr mediu de 5.697 de beneficiari, a cărei valoare este de 3.774.028 lei.

Sunt bunuri care exclud acordarea ajutorului social

Nu trebuie să fi sărac, să nu conduci o maşină sau să nu ai un acoperiş deasupra capului ca să beneficiezi din partea Direcţiei de Asistenţă Socială de servicii sociale cum ar fi o masă caldă la cantina socială, subvenţii la încălzire sau gaz şi de prestaţii sociale, precum idemnizaţiile de venit minim garantat sau de handicap. Totuşi trebuie să îndeplineşti anumite criterii şi trebuie excluse de pe listă bunuri care conduc automat la pierderea ajutorului social.

În situaţia în care deţineţi bunuri imobile, o persoană care doreşte să primească indemnizaţie pentru venitul minim garantat nu trebuie să aibă clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti. De asemenea, terenurile de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane nu trebuie să depăşească 1.000 de mp în zona urbană şi 2.000 de mp în zona rurală.

În cazul bunurilor mobile aflate în stare de funcţionare, un cetăţean din Alba Iulia care vrea să îşi depună dosarul pentru ajutor social nu trebuie să deţină un autoturism sau autoturisme şi/sau motocicletă/e cu vechime mai mică de 10 ani. Excepţie sunt autoturismele adaptate persoanelor cu handicap ori destinate transportului acestora, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile.

Dacă autoturismul are peste 10 ani vechime, beneficiarul nu trebuie să aibă în proprietate mai mult de un autoturism sau motocicletă. De asemenea, asistaţii social nu trebuie să aibă în proprietate alte tipuri de autovehicule precum autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze.

Şalupele, bărcile cu motor, scuterele pe apă, iahturi, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” sunt excluse şi ele de pe lista ce duc la excluderea ajutorului social.

Tractorul, combină autopropulsată, presă de ulei, moară de cereale, gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric sunt alte utilaje care nu trebuie să se găsească în gospodăria celor care doresc să îşi depună actele pentru ajutor social.

În ceea ce priveşte depozitele bancare, pentru persoanele care posedă sume de bani în bancă, valoarea lor nu trebuie să depăşască 3.000 de lei.

La capitolul „Terenuri, animale sau păsări”, se prevede că suprafeţele de teren, valoarea netă de producţie anuală animale şi păsări nu trebuie să depăşească suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie.

Poţi să ai maşină, o casă bine pusă la punct, depozit bancar şi teren agricol, şi tot beneficiezi de ajutor financiar din partea statului. În judeţul Alba sunt peste 5.600 de astfel de beneficiari, care, fie au casă, fie nu, fie conduc o maşină fie merg pe jos, îşi primesc indemnizaţia de venit minim garantat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate