Actualitate
Înalta Curte a respins recursul în casaţie cerut de fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu şi alţi doi inculpaţi în Dosarul Utilajelor furate. Decizie definitivă
Înalta Curte a respins, joi, recursurile de casaţie formulate de fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, fostul poliţist BCCO, Liviu Schiau şi Mircea Condor, în Dosarul Utilajelor Furate. Astfel, cei trei rămân cu pedepsele decise de aceeaşi instanţă, în 24 martie 2016.
Atunci, ÎCCJ a stabilit pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, în cazul lui Ioan Tarnu, care fusese anterior achitat de Curtea de Apel Alba Iulia, pe motiv că faptele de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.
Soluţia instanţei, pe scurt: “Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Schiau Liviu, Tarnu Ioan şi Condor Mircea Gheorghe împotriva deciziei penale nr. 114/A din 24 martie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 702/57/2011. Obligă recurenţii – inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi Shiau Liviu şi Tarnu Ioan, în sumă de câte 360 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul – inculpat Condor Mircea Gheorghe până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 70 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.”
Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.
Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.
Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.
În decembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat în cazul celorlalţi 24 de inculpaţi, printre care şi Tarnu, Schiau şi Stanciu. Ceilalţi au primit pedepse între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. Aceştia sunt Antonio Vecchiolla, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Băndilă, Ovidiu Trusu, Călin Lubomir Iovanov, Tukacs Dorel Vasile, Daniel Simion Marin, Călin Boier, Mircea Condor, George Vinţan, Iulian Pascu, Dumitru Albu, Viorel Onea, Ionel Niţă.
Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan TARNU şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, ACHITAȚI la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”
Pedepsele finale din dosar, potrivit deciziei ÎCCJ din 24 martie, rămasă definitivă:
Ioan Tarnu: 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat; 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului; 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit.b CP din 1969). Pedeapsa finală: 3 ani închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 5 ani şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe durata de 3 ani.
Liviu Schiau: 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat; 2 luni pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului. Pedeapsa finală: 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969 pe durata de 2 ani.
Vezi mai multe detalii: Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare. Decizie definitivă în Dosarul Utilajelor furate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
tarnu ioan
vineri, 20.01.2017 at 20:28
Despre şefa voastră, ANACONDA, nimic.
Liviu S.
sâmbătă, 21.01.2017 at 17:45
Înalta Curte a respins cererea mea, judecând cauza doar cu privire la art. 438 alin 1 pct. 12, Cod procedură Penală, pentru a stabili dacă s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege. Am menționat în fața instanței de judecată că motivul principal pentru care am apelat la această cale de atac extraordinară, este să dovedesc că sunt nevinovat, iar faptele mele nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor reținute în sarcina mea. După „judecarea unor aspecte neesențiale pentru mine” recursul în casație, a fost respins, ca nefondat.
Chiar dacă resursul în casație era admis, casând hotărârea atacată și dispunea reducerea pedepsei de la 2 ani la 1 an închisoare cu suspendare, nu mă interesează acest aspect, deoarece eu am sperat într-o rejudecare a situației de fapt, o reevaloare a probelor existente la dosarul cauzei și administrarea de probe noi în apărare, lucru care nu s-a întâmplat.
Faptele mele din perioada 20 februarie – 13 aprilie 2011, după ce gruparea infracțională a fost destructurată, de a îndruma și sfătuii în mod repetat, un prieten din copilărie, respectiv pe STANCIU MIRCEA, să fie corect și cinstit cu organele judiciare de anchetă, să se prezinte la sediul BCCO Alba-Iulia, la ofițerul de poliție BERBECEANU TRAIAN, să declare tot adevărul în legătură cu modul în care a cumpărat utilajele agricole și să ofere date și informații cu privire la toate persoanele implicate în vânzarea-cumpărarea tractoarelor, nu întrunește elementele constitutive ale înfracțiunilor constituire a unui grup infracțional organizat și favorizarea infractorului.
De asemenea, faptele mele din perioada 20 februarie – 13 aprilie 2011, în sensul că nu am făcut parte din colectivul delegat să desfășoare activități în „dosarul utilajelor”, nu l-am sfătuit niciodată pe STANCIU MIRCEA să se interneze în spital, nu am încercat niciodată „să-l trag de limbă” pe polițistul PĂCURAR ȘTEFAN-NICOLAE în legătură cu activitățile desfășurate în „dosarul utilajelor”, nu i-am divulgat niciodată lui STANCIU MIRCEA date privind declanșarea unor activități procedurale în dosar, nu întrunește elementele constitutive ale înfracțiunilor constituire a unui grup infracțional organizat și favorizarea infractorului.