Educație
Început de an școlar 2022: ce spune ministrul Educației despre manualele pentru elevii care încep cursurile din 5 septembrie
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de școală”.
Cu toate acestea, oficiali din minister precizează că în unii elevi de clasa a V-a și a X-a vor avea pentru început manuale doar în format digital.
Vezi și Început de an școlar din 5 septembrie. Noutățile pentru clasele primare, gimnaziu și liceu. Ce trebuie să știe elevii și părinții
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat dacă toți elevii care încep școala pe 5 septembrie vor primi manualele la timp. “Nu sunt probleme, nu există riscul ca elevii să nu primească manuale la început de școală”, potrivit edupedu.ro.
Secretarul de stat Bogdan Cristescu a explicat că sunt însă câteva probleme punctuale și că pentru început s-ar putea ca elevii de clasa a V-a și a X-a să nu aibă unele manuale decât în format online din cauza unor manuale contestate:
“Anul acesta avem o situație manualelor mult îmbunătățită față de anii anteriori. Asta înseamnă că din manualele de clasa a V-a, din 22 de manuale, pentru 18 dintre ele s-a semnat pe 16 iunie contractul, deci copiii le vor avea în format hârtie, letric, în școală comenzile sunt făcute și de către inspectorate. Pentru celelalte, au fost 3 dintre ele care au fost contestate, s-a dat rezultatul contestațiilor și atunci s-au semnat contractele. Sigur sunt în manuale.edu.ro, există speranța că vor ajunge și letric în școli.
Pentru două dintre ele contestațiile abia s-au încheiat, așteptăm rezultatul final, este vorba despre istorie, educație socială și manualul de clasa a X-a pentru limba română cu predare în limba maghiară. Dar acestea sunt cel mai sigur în manuale.edu.ro la începutul anului școlar dar oricum este mult, mult mai bine decât în oricare dintre anii trecuți”, a spus acesta, potrivit sursei citate.
La rândul său, secretarul de stat Sorin Ion a adăugat că există o problemă la manualele din limbile minorităților, ceea ce ar putea fi rezolvat prin modificări de legislație: “Avem o problemă cu manualele în tiraj mic, cele în limbile minorităților, care nu prezintă tiraj mare și interes pentru contractori. Aici vor trebui prevăzute modificări legislative astfel încât să se poată achiziționa și în alte moduri. Avem chiar solicitări de la reprezentanți ai minorităților de a se implica în achiziția de manuale”.
Potrivit legii Educației nr. 1, art. 69, alin. 4, “elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News