Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Început de an școlar: GHIDURILE oficiale pentru grădinițe, școli și profesori, publicate de minister. Scenarii și condiții


Publicat

Ghidurile oficiale pentru profesori, școli și grădinițe au fost publicate de Ministerul Educației. Este vorba despre reperele metodologice pentru alegerea variantei de începere a cursurilor și de predare a materiei.

Set de scenarii pentru desfășurarea activității în grădinițe, în funcție de incidența cazurilor de COVID în localități: mai puțin de 1 la mia de locuitori – scenariul verde, între 1-3 la mia de locuitori – scenariul galben, peste 3 la mia de locuitori – scenariul roșu.

Vezi și Documentele medicale necesare la înscrierea copiilor în școli, licee și grădinițe. Modificări cu privire la avizul epidemiologic

 

 

Ghidul pentru grădinițe AICI: Ghid anul școlar 2020-2021 – Ghid pentru prescolari

 

 

Ghidul pentru învățământul primar propune modalități de colaborare la nivelul comunității educaționale locale  pentru a găsi soluții. Orientează  pașii care pot fi parcurși pentru stabilirea celui mai potrivit scenariu  și pentru implementarea acestuia conform planului de acțiune al unității de învățământ.

Ghidul pentru clasele I-IV AICI: Ghid anul școlar 2020-2021 – Învătamânt primar

Fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare și a impactului asupra: curriculumului,  resurselor,  orarului, evaluării, modului de colaborare în echipa pedagogică, interacțiunii cu elevii și cu părinții și  măsurilor destinate  asigurării accesului la educație al grupurilor vulnerabile.

În plan organizațional, Ghidul oferă sugestii referitoare la elaborarea și implementarea unui plan de acțiune centrat pe schimbările care vizează procesul de predare – învățare  – evaluare.

Ghidul pentru învățământul gimnazial și liceal – document de lucru în sprijinul decidenților de la nivel județean/local, în vederea planificării deschiderii anului școlar 2020-2021 în condiții de siguranță pentru toți copiii și întregul personal al unităților de învățământ.

Ghidul pentru clasele V-VIII și IX-XII AICI:   Ghid an școlar 2020-2021 învatamant gimnaziu și liceu

Materialul a fost elaborat pe parcursul lunii august 2020, în baza celor trei scenarii aplicabile în contextul pandemiei de COVID 19.

Demersurile MEC, în această direcție, se doresc a fi complementare celor ale Ministerului Sănătății, pentru elaborarea unor ghiduri și instrumente necesare pentru redeschiderea în siguranță a unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar care urmează.

Materialul prevede recomandări de:

Selectare și organizare a scenariilor

Aplicare a scenariilor

Organizare a orarului

surse: educatiacontinua.edu.ro, edupedu.ro

sursă foto scenarii: educatiacontinua.edu.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce categorii de români vor primi ajutoare de la Guvern pentru a plati facturile la curent și gaze naturale, la iarnă. LISTA

Publicat

Guvernul României a elaborat miercuri, 15 septembrie, o schemă de ajutor financiar care vizează milioane de români. 

Mai exact, este vorba despre plata prețului final al consumului de energie electrică și de gaze naturale. Perioada de ajutor este pentru lunile noiembrie 2021- martie 2022. 

Consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică. Factura de gaz va fi compensată în proporție de 25%.

În total, schema de ajutor vizează peste 12 milioane de români care vor primi ajutor pentru plata energiei electrice.

De asemenea, în jur de 5 milioane de români care vor primi ajutor pentru plata gazelor naturale. 

Cele mai importate măsuri privesc prețul la gaze și la curentul electric.

ENERGIE ELECTRICĂ: Ajutor financiar pentru plata energiei electrice. Cine va primi bani de la stat

De ajutorul pentru plata energiei electrice vor beneficia clienții cu un consum mediu între 30 – 200 KWh/lună, care nu fac parte din categoria consumatorului vulnerabil.

Sunt excluși din această schemă clienții cu un consum lunar de până la 30 KWh, pentru că unele dintre acestea sunt case nelocuite sau locuite temporar.

De asemenea, nu va fi cuprins în această schemă nici consumatorul vulnerabil. Guvernanții spun că există reglementarea în cazul său prin lege.

Măsura are în vedere aproximativ cinci milioane de gospodării, adică în jur de 12 milioane de români.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus că la eleborarea schemei de ajutor a fost luat în calcul prețul de referință.

Care este prețul de referință la ajutorul financiar pentru plata energiei electrice

„Am pus un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat. Avem o bază de pornire și avem un preț mediu în piață de 82 de bani/KW. Cel mai mic este 64 de bani/KW și prețul mediu este de 82 de bani. Diferența de 18 bani / KW la consumator va fi subvenționată în integralitate de către stat.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Economiei, despre subvenția de la stat pentru electricitate: Doar cei care consumă sub 200 de KW/lună se încadrează

Avem consumatori între 30 de KW și 200 de KW lunar. Acest prag de 30 de KW înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să le subvenționăm.

Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm.

Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică.

Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil.

Cum va funcționa ajutorul financiar

Cum va funcționa întregul mecanism? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite.

Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu”, a spus Virgil Popescu.

GAZE NATURALE: Ajutor financiar pentru plata gazelor naturale. Cine va beneficia de schema de ajutor

–         Categoria 100 – 300 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru o garsonieră

–         Categoria 301 -600 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru un apartament cu 2 camere,

–         Categoria 601 -900 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru un apartament cu 3 camere,

–         Categoria 900 – 1100 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru un apartament cu 4 camere și case cu suprafață mai mică de 100m2.

–         Categoria 1100 – 1200 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzire pentru o locuință de aproximativ 120 m2

CITEȘTE ȘI: Ministrul Economiei a anunțat cine va primi subvenția la gaze naturale de 25% din factură. Care este consumul maxim subvenționat

Măsura are în vedere 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români. Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%.

Consumul maxim ce va fi subvenționat va fi de 1.200 de mc/an, a explicat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 15 septembrie.

Ce preț de referință a fost luat pentru subvenții

„La gaze naturale am luat un preț de referință care este mai mult decât dublu față de anul trecut, vorbim de 255 de lei / kw ca preț de referință.

Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de mc, consum an. Consumul pe perioada de iarnă este foarte mare, 70%.

Între 100 și 300 de mc vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600 și 900 mc vorbim de un apartament cu 3 camere, între 900 și 1.100 mc vorbim despre un apartament cu 4 camere până în 100 de mp, iar între 1.100 și 1.200 de mc vorbim de locuințe inclusiv case individuale până în 120 de mp.

Toate aceste tipuri de locuințe unde locuiesc români care au veniturile, zicem noi, până în plaja medie, vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii.

Pentru gaze naturale, se aplică la final pe factură, stornând 25% cu tot cu TVA”, a precizat Virgil Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alegerile pentru șefia USR PLUS au fost oprite după ce au existat suspiciuni de fraudă. Ce s-a întâmplat

Publicat

Suspiciuni de fraudă – motivul pentru care alegerile interne în USR PLUS pentru șefia partidului au fost oprite. Mai exact, după ce alegerile au început miercuri, 15 septembrie, conducerea USR PLUS, reunită în ședință de urgență, a decis ca alegerile să fie reluate joi. 

Pentru funcția de președinte al USR PLUS candidează Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău, iar votul se desfășoară online, pe parcursul a două săptămâni. 

Potrivit digi24.ro, „decizia a fost luată în urma sesizărilor adresate Comisiei electorale privind situația unor membri care nu aveau drept de vot, dar este posibil să își fi exercitat acest drept dintr-o eroare tehnică a platformei care a expediat link automat de vot.

Secretariatul General împreună cu Birourile Județene vor procesa până la data/ora reluării votului toate corecturile tehnice necesare sesizate către Comisia Electorală până astăzi ora 14:00.

Toți membrii USRPLUS cu drept de vot își pot exercita votul din nou de mâine dimineață începând cu ora 10:00, , iar perioada de vot se va prelungi cu 24 de ore, până la 23.09, ora 10:00. Biroul Național reiterează faptul că au drept de vot toți membrii care aveau cotizația plătita la zi la luna aprilie, data extragerii Registrului electoral”, se arată într-un comunicat al partidului.

Irineu Darău, candidat pentru funcția de președinte, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că linkul de acces către vot a fost primit de mii de membri care nu aveau dreptul.

„Mii de membri care nu aveau drept de vot au primit link către platforma de vot, iar unii dintre ei au și votat. Trag de mult un semnal de alarmă privind managementul partidului și organizarea votului, iar realitatea arată că demersul meu este fundamentat. Așa arată Revoluția bunei guvernări a actualei conduceri a partidului!

Votul trebuie reluat doar când Biroul Național, Secretariatul General și Comisia Electorală pot garanta că registrul electoral este complet și corect. Orice vot exprimat în ciuda inexistenței dreptului la vot poate duce la compromiterea și lipsa de legitimitate a întregului proces.

Incompetența sau lipsa voinței de a gestiona corect masa alegătorilor este atacabilă, atât prin regulament, cât și în justiție. E momentul să schimbăm actuala conducere cu una care se pricepe și care vrea să respecte regulile, de orice fel ar fi ele.”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile gazelor s-ar putea tripla în România. Avertismentul unui economist: cum sunt influențate piețele, de bursa de la Viena

Publicat

Economistul Adrian Câciu afirmă că explozia preţului la gaze pe bursă, la peste 300 de lei MWh, este cauzată de Bursa de la Viena, dar şi că acest lucru se va simţi şi mai rău în timpul iernii, dacă nu se iau măsuri concrete. 

Pe Piața GasForward, unde sunt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh.

Vezi și Ministrul Economiei, despre subvenția de la stat pentru electricitate: Doar cei care consumă sub 200 de KW/lună se încadrează

În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh, scrie DC News.ro.

La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani.

Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor.

Citește și Cine va primi subvenția la gaze naturale de 25% din factură. Care este consumul maxim subvenționat. Anunțul ministrului Economiei

Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpărați puțin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpărați peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpărați circa 16.000 mc de gaze.

Legăturile prețurilor cu politica

„Dacă nu se plafonează preţurile, se va traduce în mod direct în facturi. Pentru că ceea ce citim aici este bursa pentru consumatorii finali, nu cea en-gross, unde preţul pe MWh este de 100 de lei. De aceea trebuie intervenit foarte rapid pe această plafonare.

Citește și Ce categorii de români vor primi ajutoare de la Guvern pentru a plati facturile la curent și gaze naturale, la iarnă. LISTA

Explicaţia e foarte simplă, se conexează preţul intern cu preţul de pe bursa de la Viena, care este influenţat de Gazprom, companie care îşi negociază influenţa în zona europeană, şi a Rusiei, forţând o negociere cu Comisia Europeană pentru ridicarea sancţiunilor pe care Rusia le are.

Şi foloseşte instrumentul gazului şi a preţului pentru a face aceste negocieri. Iar iarna va fi sub aceste auspicii. Deci trebuie să luăm măsuri care să protejeze piaţa internă”, a mai spus Adrian Câciu.

Preţurile se pot tripla

„Preţurile vor creşte în continuare la gaze.

Pe piaţa europeană se vor dubla, iar la noi se pot tripla. Pentru că noi, mai ales în perioada rece, suntem şi dependenţi de importuri. Ar trebui să facem ce face şi Ungaria.

Pe producţia internă, să vindem la preţuri rezonabile, iar pe importuri să accesăm contracte bilaterale directe cu Gazprom, nu prin intermediul Bursei de la Viena.

Astfel, am putea obţine preţuri foarte bune de import, pe modelul Ungariei, care are cel mai mic preţ din ultimii 10 ani”, a mai spus specialistul.

Florin Cîțu, după ședința de Guvern: am discutat despre plafonarea prețului la gaze

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern de miercuri s-a discutat despre plafonarea prețurilor la gaze. Sunt mai multe variante, vom lua o decizie săptămâna viitoare, a spus prim-ministrul.

Premierul Florin Cîțu a declarat că în cadrul ședinței de Guvern i-a mandatat pe miniștrii Muncii, Economiei și Finanțelor să redacteze formula finală a proiectului de lege privitor la compensarea prețurilor la energie.

„Compensarea prețurilor la energie și gaz, am mandatat ministerele să vină cu o formulă finală, să fie protejați și clienții non casnici”, a anunțat miercuri, prim-ministrul Florin Cîțu.

Premierul a vorbit și despre plafonarea prețurilor la gaze anunțând că sunt avute în vedere mai multe variante.

„În ceea ce privește plafonarea prețurilor la gaze, sunt mai multe variante la care ne gândim… Aici este o discuție, avem deja soluție pentru compensare, vrem să ne asigurăm că și clienții non casnici, în special IMM-urile, nu vor plăti toată factura la iarnă. Este important să nu afectăm prea mult piața, trebuie să recunoaștem că există o situație specială care necesită soluții speciale”, a mai spus Florin Cîțu.

Decizia va fi luată săptămâna viitoare, a precizat premierul Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Prețul energiei – nivel maxim istoric în România: media de tranzacționare a electricității, în august, a ajuns la 113 euro/ MWh

Publicat

Media de tranzaţionare a energiei pe platfoma spot a bursei de electricitate OPCOM a fost pentru luna august de 113 euro pe MWh, nivel istoric în România, niciodată până acum nefiind depăşit pragul de 100 de euro pe MWh pentru tranzacţiile cu energie, anunță ZF.

August marchează astfel cea de-a patra lună de scumpiri con­secutive, media fiind aproape dublă faţă de cea a lunii mai, când energia s-a tranzacţionat la 59 de euro pe MWh.

Vezi și Ministrul Economiei, despre subvenția de la stat pentru electricitate: Doar cei care consumă sub 200 de KW/lună se încadrează

În ciuda tuturor semnalelor din piaţă, autorităţile abia acum pregătesc o serie de măsuri pe ocrotirea consumatorilor vuln­erabili de utlităţi.

Încă din primele luni ale anului specialiştii din domeniu au avertizat că scumpirile se vor accentua pe fondul galopului făcut de preţul certificatelor de emisii de carbon şi pe revenirea cererii de energie ca urmare a redresării economice.

Citește și Cine va primi subvenția la gaze naturale de 25% din factură. Care este consumul maxim subvenționat. Anunțul ministrului Economiei

Problema este că deficitul din zona de producţie, ca urmare a lipsei cronice de investiţii, a obligat România să aducă energie de peste graniţe la un preţ pe măsură.

Paradoxal însă, în timp ce toată lumea vorbeşte despre impactul carbonului în scumpirile fără precedent, statisticile arată că România este una dintre cele mai verzi ţări în materie de producţie de energie.

Citește și Ce categorii de români vor primi ajutoare de la Guvern pentru a plati facturile la curent și gaze naturale, la iarnă. LISTA

Cu acest portofoliu de generare de energie electrică, în care unităţile strategice sunt deja amortizate, blamarea carbonului şi a certificatelor de emisii pentru scumpirea fără precedent a energiei este mai degrabă un discurs politic menit să mascheze 30 de ani de lipsă de investiţii şi o decizie unică la nivel european, spargerea sistemului de producţie în funcţie de sursă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate