Connect with us
Advertisement

Administrație

Industria HoReCa din Alba Iulia, pusă la pământ de pandemia de COVID-19: Întâlnire între reprezentații industriei și autorități

Publicat

Unul dintre cele mai afectate domenii de activitate de la începutul pandemiei de COVID-19, la nivelul județului Alba, dar în special în Alba Iulia, este cel al ospitalității – HoReCa. 

Fie că vorbim de restaurante, baruri sau cafenele, toate afacerile au suferit pierderi uriașe de când au intrat în vigoare restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului Sars-Cov-2. 

Aflați pe ultima sută de metri și cu afacerile puse la pământ, reprezentații HoReCa au chemat autoritățile din Alba și din Alba Iulia la o discuție. 

I-au invitat pe cei din poliție, jandarmerie, oficialități și instituții cu atribuții în domeniu, la o discuție deschisă.

Întâlnirea dintre ”horecari” și autorități a avut loc vineri, 12 martie, la Hotel Cetate, însă doar două instituții au dat curs invitației: au fost prezenți primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și directorul DSP Alba, Alexandru Sinea. 

Industria HoReCa pentru a funcționa are nevoie de un element vital, prezența consumatorilor (a clienților), fizic, într-o unitate de consum.

Cum transmiterea virusului se realizează comunitar, de la o persoană la alta, automat, cele mai mari restricții au fost puse în spațiile de consum.

Cea mai mare întrebare a celor din industrie a fost și este una simplă: Există un raport național, dacă nu local, care să detalieze câte infectări s-au produs în structurile de alimentație, de la începutul pandemiei, raport care să arate necesitatea restricțiilor foarte mari?

Răspunsul a fost unu simplu dat de directorul DSP Alba, Alexandru Sinea: Nu, nu există un raport întocmit în acest sens.

Restricțiile impuse ”din cauza” testării masive la nivelul județului Alba

În județul Alba, încă de la începutul pandemei de COVID s-a testat masiv. Automat, o testare masivă înseamnă un număr mare de cazuri zilnic descoperite și raportate.

Un număr mare de cazuri înseamă o incidență ridicată, iar o incidență ridicată înseamnă plasarea unei localiți în scenariul roșu, cum este cazul la Alba Iulia.

În scenariul roșu, unitățile de alimentație pot funcționa doar pe terase deschise. Cum condițiile meteo din ultimele patru luni nu au permis consumul în condiții optime, cei din industrie s-au descurcat cum au putut. Ori s-au axat pe livrări la domiciliu sau la locul de muncă, ori și-au închis afacerile.

Mai exact este aproape imposibil ca la temperaturi negative un client să mânânce și să bea ceva pe o terasă descoperită, iar cei care chiar s-au încumetat și se încumetă nu au petrecut foarte mult timp pe terasa respectivă.

În primă instanță, reprezentații HoReCa din Alba Iulia au încercat să propună Guvernului introducerea numărului de teste ca indicator de care să se țină seama la calculul incidenței.

Spre exemplu, într-o zi, în județul Alba au fost prelucrate 637 de probe, din care a doua zi au fost anunțate 54 ca fiind pozitive. În alte județe din țară, tot în zilele respective, în Caraș-Severin, au fost realizate doar 40 de teste.

CITEȘTE ȘI: Propunere a reprezentanților HoReCa din Alba Iulia: Numărul de teste efectuate să conteze la calcularea incidenței. Motivele

Atunci în județul Alba incidența era de 2,08,  Alba Iulia, 4,22, iar în Caraș-Severin incidența este doar de 0,85.

Adică la Alba Iulia totul era închis la interior, iar în Reșița, HoReCa funcționa la interior cu capacitate redusă.

Propunerea reprezentanților din Alba Iulia a rămas doar la stadiul de propunere: cei de la Guvern nu au dat nici un răspuns în acest sens, chiar dacă o propunere similară a venit și de la Cluj și de la Timișoara.

Ce s-a discutat vineri la întâlnirea HoReCa și autorități

În linii mari s-a prezentat situația în care se află industria în Alba Iulia: adică pusă la pământ.

Controale peste controale, amenzi peste amenzi: asta au reclamat reprezentații HoReCa.

Însă nici reprezentații IPJ Alba sau ai Jandarmeriei nu au fost prezenți pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acuzațiile pe care cei din industrie le aduc.

Propunere inedită pentru Gabriel Pleșa

Singura salvare a celor din industrie este venirea sezonului cald și automat deschiderea teraselor.

În aceasta privință, cei din HoReCa au avut o propunere inedită către primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa: modificarea tarifului de 50 de bani pe metru pătrat, pe zi, la terasele amenajate pe teritoriul public, la doar 1 ban.

În acest fel, prin modificarea tarifului, Primăria Alba Iulia ar susține industria au specificat reprezentații acesteia.

Gabriel Pleșa a răspuns că din punctul său de vedere acest lucru ar fi posibil, însă propunerea trebuie votată în Consilul Local al Municipiului Alba Iulia.

De asemenea aceștia au mai precizat că regulamentul de funcționare al teraselor în Alba Iulia trebuie modificat.

A mai fost adusă în discuție și ideea deschiderii totale a spațiilor de consum, pentru clienții care pot face dovada că s-au vaccinat anti-COVID, sau pot atesta că au fost infectați în trecut și încă au imunitate.

La finalul întâlnirii, ideea a fost una simplă: Reprezentanții din HoReCa trebuie să se unească dacă nu la nivel național, măcar la nivel regional și să pună presiune la Guvernul României în ceea ce privește modul de calcul al incidenței care stabilește ce restricții sunt impuse în fiecare localitate în parte.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Consumator

    sâmbătă, 13.03.2021 at 07:50

    Ba io sunt de acord sa va „deschida” daca semnat si voi un document prin care sa va dati acordul ca faceti pușcărie daca un „oaspete” moare după ce ia virusu in timp ce il „omeniti” voi in „locatia” detinuta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement