Actualitate
INS: Salariul mediu net din noiembrie 2017 a fost de 2.464 lei, în creștere cu 3% față de luna precedentă
În luna noiembrie 2017, salariul mediu brut a fost de 3.430 lei, cu 3,1% mai mare decât în luna octombrie 2017, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică. Salariul mediu net a fost de 2.464 lei, în creștere față de luna precedentă cu 72 lei (+3,0%), cele mai mari salarii rămânând cele din IT&C (6.157 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.409 lei).
În luna noiembrie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna octombrie 2017. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.
Cele mai creșteri ala salariilor nete s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 14,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, respectiv cu 10,2% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
- între 7,0% și 10,0% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport;
- între 5,0% și 6,0% în fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități extractive, fabricarea substanțelor și a produselor chimice.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 3,6% în industria metalurgică;
- între 1,0% și 2,5% activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administrația publică (+2,7%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,6%).
Citește și Cupru Min Abrud a blocat cu beton galeria care a poluat, anul trecut, râul Arieș cu steril toxic
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News