Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Inspector din Alba de la ”Controlul Traficului Rutier” , destituit pentru că a refuzat să anuleze o amendă de 9000 lei. Dosarul este la DNA


Publicat

elevi

O amendă de 9.000 de lei dată în martie de inspectori de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) la o şcoală din Alba pentru că maşina ARO ce transporta elevii nu avea limitator de viteză şi ameninţarea cu destituirea din funcţie, pusă în practică pentru coordonatorului judeţean din partea inspectoratului apar într-o anchetă a DNA pe baza căreia procurorii l-au reţinut pe şeful teritorial ISCTR de la Cluj, Rareş Pop, cu acuzaţii, printre altele, de abuz în serviciu.

UPDATE: Joi seară, Tribunalul Cluj a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, în cazul lui Rareş Pop, iar Claudiu Crişan a fost arestat la domiciliu. Hotărârea a fost contestată, avocaţii lui Pop solicitând arest la domiciliu.

Procurorii DNA Cluj au anunțat, joi, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore a inspectorului șef teritorial de la ISCTR Rareș Vasile Pop, fost vicepreședinte PNL Cluj, pentru abuz în serviciu, șantaj, luare de mită, acte de comerț incompatibile cu funcția și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații pentru a obține foloase necuvenite. În același dosar, a fost reținut și este urmărit penal și Claudiu Vasile Crișan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj ISCTR, pentru abuz în serviciu. Cei doi vor fi prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă.

În cauză mai este cercetat și coordonatorul de la Bistrița-Năsăud, Ioan Radu Dohotaru.

Amenda care putea “falimenta” şcoala din Bistra şi reacţia prefectului de Alba

În susținerea acuzațiilor față de Rareș Pop, procurorii DNA dau ca exemplu un control din martie 2014, efectuat de inspectori ISCTR și IȘJ Alba la o școală generală, privind “obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ”.
Procurorii precizează că “echipa de control formată din doi inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor.
Ca urmare a acestei acțiuni, suspectul Pop Rareș Vasile a solicitat inspectorului coordonator al județului Alba anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcția de coordonator județean.
În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al județului Alba a refuzat să dea curs solicitării.
Într-un final, la data de 10.04.2014, acesta a fost revocat din funcția de inspector coordonator al Inspectoratului Județean Alba”.

Este vorba despre un control la şcoala din Bistra, une autoturismul ARO care asigura transportul elevilor nu avea tahograf şi limitatori de viteză, aşa cum prevede legea. Amenda de 9.000 de lei a atras atenţia prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, care a declarat la vremea respectivă presei că, în opinia sa, măsurile reprezentanţilor Ministerului Transporturilor (ISCTR – n.r.) reprezintă un abuzz. Mai mult, a transmis că a făcut o adresă la minister prin care a cerut o reevaluare a angajaţilor ISCTR, dar a anunţat şi Ministerul Educaţiei Naţionale, că autoturismul ARO de la Bistra nu este singurul în această situaţie şi mai pot fi cazuri şi în alte locuri din ţară, cerând să intervină pe lângă MT. Prefectul s-a declarat atunci revoltat că, în loc să verifice transporturile ce nu respectă gabaritul admis prin lege pe şosele sau nu au acte de provenienţă a mărfii, controlează autoturismele unităţilor şcolare şi că amenda de 9.000 de lei ar însemna falimentarea şcolii, care are o situaţie financiară precară.

De ce sunt acuzaţi inculpaţii angajaţi la ISCTR
Potrivit DNA, Rareş Vasile Pop, inspector șef teritorial pentru judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj în cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier și vicepreședinte al organizației locale a unui partid politic (PNL – n.r.) a fost reţinut pentru 24 de ore, începând de miercuri, 4 iunie, ora 23.00. Este urmărit penal pentru:
– abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite,
– desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată,
– șantaj
– luare de mită
La rândul său, Claudiu Vasile Crişan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj, din cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier a fost reţinut şi este urmărit penal pentru abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite şi  permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.
Coordonatorul de la Bistriţa-Năsăud a intrat în vizorul DNA pentru aceleaşi infracţiuni.

Procurorii DNA precizează că: “în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, suspectul Pop Rareș Vasile împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este situaţia suspecților Dohotar Ioan Radu și Crişan Claudiu Vasile, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier. Suspecții solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni.”
Din ordonanța procurorilor mai rezultă faptul că “suspectul Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale.
De menționat, este faptul că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale. Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate până în prezent atestând că suspectul Pop Rareș Vasile este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile etc.
În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier.
Prin aceste acțiuni, inspectorul șef teritorial Pop Rareș Vasile și inspectorii coordonatori județeni Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare.
La data de 9 decembrie 2013, suspectul Pop Rareș a pretins și primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 lei, bani oferiți pe considerentul de a se asigura de bunăvoința suspectului și ajutorul în cazul desfășurării unor controale de către inspectorii din subordine.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier la Teiuș. BMW ”șifonat” după impactul cu un alt autoturism

Publicat

Pompierii din Aiud au intervenit, vineri după-amiază, pentru acordarea de prim-ajutor și descarcerare, la un accident rutier produs la intrare în Teiuș, dinspre Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, iar în urma impactului nu au fost persoane încarcerate.

”A fost o victimă de sex feminin, cu răni ușoare, care refuză transportul la spital. Nu au fost scurgeri de carburant”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Reprezentanții IPJ Alba precizează că este vorba despre o tamponare față-spate, în care au fost impicate două autovehicule.

În zona accidentului traficul este îngreunat.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Publicat

Lucian Domșa, din Aiud, s-a infectat cu coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia, unde era pacient. De acolo, și-a infectat familia, iar ca urmare, mama sa a murit.

Și-a adunat toată durerea și a pus-o într-o povestire, pe care a publicat-o pe contul său de Facebook. Tot acolo, publică periodic pasaje dintr-un roman la care lucrează. La cei 46 de ani ai săi, cele două lucrări sunt primele din viața sa de scriitor.

A acceptat să povestească, experiența prin care a trecut și nu i-a fost deloc ușor.

”M-am infectat la Centrul de Dializă din Bărăbanț (cartier al orașului Alba Iulia n. red.). Habar n-am de la cine, oricum nu are nici o importanță. Am avut temperatură peste 38°, diaree și mi-am pierdut temporar gustul și mirosul. Am fost depistat pozitiv în urma testelor pe care mi le-au făcut la același Centru de Dializă în data de 04.04.2020.

Când am primit informația că am fost infectat cu Coronavirus mă aflam în mașină, cu soția și tatăl meu, mergeam la țară, la fosta casă a bunicilor, vroiam să punem arpagicul în grădină.

Am fost sunat de către un domn comisar de la Poliția Aiud, dânsul mi-a dat vestea. Practic ne-a întors din drum, n-am apucat s-ajungem în sat.

Detalii despre toată povestea mea le puteți găsi și în povestirea „Covidiții„. Am primit vestea cu calm, mă așteptam, având în vedere simptomele ce le-am avut anterior.

Înainte de această boală nu credeam nici eu în acest virus, mai ales că-mi ziceam (ca atâția alții) „n-are cum să mi se-ntâmple tocmai mie…

Uite că, din peste 300 pacienți de la Centrul de Dializă din Bărăbanț, am fost infectați 11 pacienți, 3 sau 4 asistente și un medic, toți din aceeași tură…

Acum cred că e reală și că există, deși am amici care tot nu cred în existența virusului, chiar dacă eu și soția mea suntem exemple vii că există. Însă mintea umană e o mare necunoscută, probabil că, cei care nu cred nu vor crede până nu se vor infecta și ei la rândul lor…”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/ ȘTIREA TA: Doi muncitori s-au luat la bătaie, pe șantierul lotului 2 al autostrăzii Sebeș – Turda. A fost chemată Poliția

Publicat

O ceartă între doi muncitori care lucrează la construcția lotului 2 al autostrăzii Sebeș-Turda s-a transformat, vineri, într-o bătaie în toată regula, fiind nevoie de intervenția polițiștilor pentru aplanarea conflictului.

Potrivit cititorului care a trimis la redacție imaginile, conflictul a izbucnit între un șofer de pe o betonieră și un angajat al unei firme subcontractoare care lucrează la turnarea rigolelor de apă.

Referitor la acest incident, IPJ Alba informează că a fost vorba despre un conflict spontan, iar cei doi s-au certat și apoi s-au luat la bătaie din cauza unor neînțelegeri privind modul de executare al unei lucrări.

”Polițiștii din Galda de Jos au intervenit, vineri, pentru aplanarea unui conflict izbucnit între doi muncitori de la lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda. La fața locului au fost trimise și două ambulanțe, însă cei doi nu au suferit leziuni pentru care să aibă nevoie de transport la spital. În cazul acestui incident cercetările continuă în cadrul unui dosar penal de loviri sau alte violențe”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ALDE și-a anunțat candidatul la Primăria Aiud. Ce își propune Ciprian Bogdan, dacă îi va lua locul actualului primar

Publicat

Candidatul la primăria Aiud, din partea formațiunii ALDE este un fost consilier local al orașului, Ciprian Bogdan. 

Bogdan a fost în trecut consilier local în Aiud, din partea USL ( fosta alianță dintre PSD, PNL-PC).

Acum a revenit în Aiud pentru a fi contracandidatul actualului primar Oana Badea și a intrat în cursă alături de partidul condus de Ioan Lazăr.

Acesta a declarat că își propune câștigarea primăriei alături de echipa ALDE. O mare problemă pe care Bogdan o vede în acest moment la nivelul Aiudului este lipsa locurilor de muncă, fapt pe care acesta vrea sa îl repare.

Dacă își va adjudeca rolul de primar, Bogdan Ciprian le promite aiudenilor 400 de locuri de muncă la privat.

Mai mult de atât, Bogdan Ciprian își propune reformarea întregului aparat al primăriei din Aiud.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate