Eveniment
Iohannis a promulgat legea care desființează Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), anunță Administrația Prezidențială.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 martie 2022, decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, anunță Administrația Prezidențială.
Sesizările USR și AUR respinse de Curtea Constituțională
Liderii USR au semnat o scrisoare deschisă în care îi cereau șefului statului să nu promulge legea.
CCR a respins, miercuri, cele două sesizări făcute de USR și AUR la legea pentru desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi.
Una dintre motivările CCR a fost că avizele Comisiei de la Veneţia nu au caracter obligatoriu, competenţa de desfiinţare a Secţiei speciale aparţine Parlamentului şi nu instanţelor judecătoreşti, iar modul de organizare a sistemului naţional de justiţie este parte a identităţii constituţionale a statului român.
După decizia CCR, USR a făcut apel la șeful statului să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie. USR consideră că legea nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.
Ministrul Justiției a anunțat că secția speciala pentru magistrați se va desființa până în 31 martie
Pe 7 ianuarie 2022, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Secţia Specială va fi desfiinţată cel mai târziu la 31 martie și a subliniat că nu se va crea o nouă structură în locul SIIJ, așa cum era scris în programul coaliției de guvernare.
Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News