Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Istoria rromilor din ţara noastră, în atenţia aiudenilor

Publicat

Foto: www.tracologie.info

Asociaţia „Casa Nădejdei” şi comunitatea de rromi din Aiud au organizat, în perioada 17-20 februarie, o serie de acţiuni în oraşul Aiud, prin care s-au adus la cunoştinţa publicului informaţii despre cei aproape 500 de ani de robie a rromilor în Ţara Românească şi despre dezrobirea lor, în anul 1856. Statul a acordat atunci despăgubiri în valoare de 10 galbeni şi alte înlesniri fiscale, proprietarilor de sclavi.

Multă vreme, rromii nu au fost bineveniţi în oraşe şi sate, culminând cu deportarea unui număr foarte mare de rromi în Transnistria. În 1942, în jur de 25.000 de rromi au fost lăsaţi pe bancurile râului Bug, fără a avea unde să muncească şi fără suficiente mijloace de existenţă. Aproximativ jumătate dintre ei au murit acolo.

Lipsa oportunităţilor egale, excluderea socială, lipsa educaţiei au condus la formarea comunităţilor de rromi aşezate la periferia oraşelor şi satelor. În prezent, mare parte din populaţia etniei rromilor trăiesc în astfel de comunităţi. În ultimii 20 ani s-au făcut progrese considerabile în privinţa integrării şi emancipării rromilor în societate, însă acele eforturi pozitive trebuie continuate printr-un efort comun al comunităţilor locale şi autorităţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate