Eveniment
La Blaj va fi inaugurată STAŢIA DE EPURARE, la care se vor racorda 1000 de locuinţe. Investiţie de 5 milioane de euro
În această lună, primăria Blaj va inaugura staţia de epurare din oraş, la care se vor racorda 1.000 de locuinţe. Staţia de epurare din Blaj preia apele uzate menajere colectate printr-o reţea de canalizare extinsă care este foarte aproape de finalizare. Acest obiectiv a fost finanţat din fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
Peste 25.000 de persoane vor beneficia curând de cea mai importantă investiţie în protecţia mediului realizată în ultimii 20 de ani în zona municipiului Blaj. Anunţul a fost făcut de administraţia locală, care a început lucrările de execuţie la noua staţie de epurare în urmă cu doi ani. Lucrările au fost finalizate la sfarsitul lunii iulie a acestui an.
Din 2012 şi până în prezent s-au parcurs primele etape ale graficului de punere în funcţiune a staţiei. Sub supravegherea constructorului, în aceste zile se fac reglajele procesului de epurare în vederea atingerii tuturor parametrilor proiectati.
Datorită unui proiect european major derulat de operatorul Apa CTTA Alba, blăjenii vor beneficia din această lună de o staţie de epurare modernă construită cu respectarea celor mai noi reglementari de calitate si eficienta.
„Suntem la momentul punerii în funcţiune a celei mai importante investiţii privitoare la un grad de civilizaţie absolut obligatoriu. În sfârşit putem să spunem că blăjenii locuiesc într-o zonă în care mediul înconjurator este protejat. Construcţia staţiei nostre de epurare reprezintă practic o investiţie în viitorul nostru, dar mai ales în viitorul copiilor noştri”, declară primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar.
Acest obiectiv a fost finanţat din fonduri europene, secţiunea „Fonduri de coeziune” din cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
Construcţia unei staţii noi de epurare a fost dezideratul mai multor administraţii blăjene încă din primii ani de după Revoluţie. Deşi o astfel de investiţie a fost demarată la începutul anilor 90’ aceasta a fost abandonată în 1998 din lipsa unei finanţări adecvate.
Impactul cel mai important al acestei investiţii va fi asupra râului Târnava Mare. Evacuarea apelor uzate menajere colectate de la populaţie şi de la agenţii economici se va face după curăţarea acestora de substanţele poluante. Practic puritatea apei ce va fi deversată în râu se va încadra în limitele maxime admisibile.
Un alt beneficiu important va avea mediul agricol din zonă, prin fertilizarea terenurilor agricole cu nămolul biologic rezultat în urma procesului de epurare. Această investiţie vine să alinieze municipiul Blaj la standardele europene în privinţa mediului şi sănătăţii publice, având o durată de funcţionare prognozată de 50 de ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News