Economie
Lege împotriva ”magneților”: Persoanele fizice nu vor mai putea vinde metale feroase, neferoase sau din aliaje, către firme
Firmele nu mai pot cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase şi din aliaje. Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea unei legi în acest sens.
Este vorba de modificarea art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora.
Document: Legea privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora poate fi citită AICI
Legea îi vizează în primul rând pe hoții de fier vechi, porecliți de polițiști ”magneți”. Măsura încearcă să evite furturile şi vandalizarea unor astfel de resurse aflate pe scară largă pe teritoriul ţării.
Mai exact este vorba de metale feroase și neferoase și aliaje ale acestora, utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și fluvială, de transport cu metroul, de transport public și electric de suprafață sau de irigații și desecări.
Interdicţia vizează şi materialele metalice utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare.
Noua lege îi vizează și pe cei care ard deșeuri industriale
Prin noua legislație autoritățile au în vedere să reducă şi numărul celor care ard deşeuri industriale pentru ca mai apoi să vândă metalul rămas.
Potrivit unui studiu european plasticul din electrocasnice și electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului.
La nivelul României, în fiecare an, peste 29.000 de oameni mor prematur, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti.
Ce achiziții de metale neferoase și feroase sunt interzise
Concret, se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase şi neferoase şi aliaje ale acestora:
- a) utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public şi electric de suprafaţă sau de irigaţii şi desecări;
- b) utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare;
- c) utilizate în infrastructura aferentă operaţiunilor de extracţie, prelucrare, distribuţie, transport şi comercializare a gazelor naturale, a petrolului şi a produselor petroliere;
- d) utilizate în semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe drumurile publice;
- e) de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, semnelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei, semafoarelor, capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea, parazăpezilor sau părţilor componente ale unor construcţii metalice destinate pentru protecţia împotriva viscolului, avalanşelor, inundaţiilor sau altor calamităţi;
- f) obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.
sursa: Agerpres, sursa foto: arhivă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News